Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs terrorfrykt provoserer det russiske OL-vertskapet

Gjenoppfrisker mistillit fra den kalde krigens dager.

EI UKE TIL START: En russisk politimann kroppsvisiterer en sjåfør som skal inn i Olympia-parken. Kjøretøyet går gjennom en egen screening før det blir sluppet inn. De olympiske leker 2014 starter i Sotsji 7. februar. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix
EI UKE TIL START: En russisk politimann kroppsvisiterer en sjåfør som skal inn i Olympia-parken. Kjøretøyet går gjennom en egen screening før det blir sluppet inn. De olympiske leker 2014 starter i Sotsji 7. februar. Foto: AP Photo / David J. Phillip / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA har iverksatt så omfattende sikkerhetstiltak foran OL at amerikanske statsborgere kan få inntrykk av at Sotsji-lekene arrangeres i en krigsone.

Det provoserer russiske myndigheter.

- Settes i unødig fare USA frykter at militante islamister skal angripe OL-byen, mens Russland fastholder at man har full kontroll og at Sotsji er et trygt sted. Enkelte eksperter frykter at uenigheten mellom de to landene kan få følger for sikkerhetssituasjonen.

- Sikkerheten for alle som er til stede under vinter-OL settes i unødig fare på grunn av den gjensidige mistilliten mellom russisk og amerikansk etterretning og antiterrorarbeid, sier nasjonal sikkerhetsekspert Micah Zenko ved Council on Foreign Relations.

USA har:
• flyttet to krigsskip til Svartehavet
• helikoptre ombord som er klare til å gripe inn
• transportfly av typen C-17 klare til å ta av fra Tyskland med ankomst Sotsji i løpet av to timer
• en større gruppe FBI-agenter utplassert på russisk jord

Det siste bekreftes overfor CNN av leder Michael McCaul i Den amerikanske sikkerhetskomiteen i Representantenes hus.

Minner fra kald krig FBI-agentene skal være plassert ut i samarbeid med russiske kolleger. USA skal også ha diskutert med russerne en deling av teknologi for bombegjenkjenning.

Likevel lider samarbeidet under gjensidig mistillit, noe som lett vekker vonde minner fra den kalde krigens dager. Amerikanske tjenestemenn klager blant annet over at russerne ikke er særlig villige til å dele informasjon om potensielle trusler.

Det hvite hus har gitt klart uttrykk for bekymring over økningen av trusler fra islamistiske ekstremister mot vinterlekene. Og bekymringen ble ikke mindre etter de to selvmordsangrepene i Volgograd i desember, der til sammen 34 mennesker ble drept.

IOC-president Thomas Bach fordømmer terroraksjonene, men er trygg på at sikkerheten under Sotsji-OL blir solid.

Advarer med reiseråd Det er ventet 10.000-15.000 amerikanske deltakere og tilskuere til vinter-OL og paralympiske leker i Sotsji. Det amerikanske utenriksdepartementet har ikke bidratt til å roe nervene deres. I forrige uke ble rådende for reisende oppdatert med advarsel om fare for terrorbombing og bortføringer.

Flere medier har i den forbindelse rapportert om jakten på «Den sorte enka» i Sotsji.

- Jeg er klar for å gjøre hva som helst. Jeg kan sprenge meg selv i lufta, skal hun ha uttalt.

- Grunn til bekymring Temuri Jakobashvili er tidligere visestatsministeri Georgia og georgisk eksambassadør til USA. Han sier USA har all grunn til å frykte angrep:

- Amerikanske myndigheter bør selvsagt være svært forsiktige og bekymret for anti-amerikanske stemninger, sier han.

- Vi har snakket med russerne om de bekymringene vi har for sikkerheten i Kaukasus-regionen, sier en tjenestemann i Obama-administrasjonen.

Ifølge NTB medgir han at det er stor frustrasjon blant amerikanerne over hvor lite villig Russland er til å dele på etterretningsinformasjon.

Amerikanske trenere, delegater og utøvere er advart mot å bruke de offisielle OL-antrekkene når de befinner seg utenfor arenaene og deltakerlandsbyen, for å unngå å bli mål for angrep.

Dyttet på Russland Forsvarsminister Chuck Hagel har fortalt om amerikanske beredskapsplaner. Men slike planer er ikke noe Russkland har bestilt.

- Det er helt vanlig at land utarbeider beredskapsplaner med tanke på evakuering av egne borgere fra områder hvor det er en potensiell risiko. Men dette er normalt noe man gjør ved alvorlige situasjoner som borgerkrig eller andre konflikter, sier sikkerhetsekspert Matthew Clements til CNN.

I Sotsji mener han slike planer ikke har noen funksjon:

- Skulle noen bli rammet av et terroranrep i Sotsji, i sentrum eller på en arena, tror jeg ikke en militær evakuering av amerikanske borgere er et realistisk alternativ, sier Clements, og legger til:
- Russerne ville neppe blitt spesielt glade for en slik inngripen.

Les også:
Slik forbereder russerne seg

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!