USAs ti mest beryktede seriemordere

I årtier har seriemordere spredd skrekk i USA, ikke nødvendigvis på grunn av antallet de har drept, men på grunn av frykten de har skapt. Her er de ti mest beryktede morderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Son of Sam

Hans egentlige navn var David Berkowitz. Etter å ha blitt sendt hjem fra hæren, begynte den ensomme stakkaren å myrde sommeren 1976. Son of Sam lammet New York og spredte skrekk. Hans metode var å snike seg innpå unge par og skyte dem i hodet. Han drepte seks mennesker og såret sju før han ble tatt av politiet. Han ble avslørt da politiet undersøkte bilister som hadde fått parkeringsbøter i nærheten av det siste åstedet. Berkowitz sitter nå i fengsel på livstid. Det er laget film om ham.

 • Les mer om «Son of Sam».

  The Boston Strangler

  I perioden mellom 1962 og 1964 myrdet kveleren fra Boston 13 kvinner. Han tok kontakt med unge og gamle kvinner og klarte å komme inn i hjemmene deres. Der voldtok han og myrdet dem. I 1964 arresterte politiet Albert de Salvo for voldtekt. Seinere ble han dømt for voldtekten av og drapene på de 13 kvinnene. Men selv politiet tvilte på at han virkelig var kveleren. I fengselet delte han celle med George Nassar, en morder og seksualforbryter med svært høy intelligens. Eksperter mener i dag at Nasser var den virkelige kveleren og at han overtalte den naive de Salvo til å ta på seg skylden. De Salvo ble drept i fengselet. I år 2000 ble graven hans åpnet og i fjor opplyste politiet at hans DNA-profil ikke stemte overens med sæden som var funnet på ofrene.

  Ted Bundy

  Seriemorderen Bundy er ikke som andre seriemordere. Han hadde utseendet med seg, sjarmerte omgivelsene og fikk stipender for å studere ved en rekke universiteter i USA. Han endte opp med en grad i psykologi. Han var også rådgiver for deprimerte og selvmordstruende, og var medlem av Det republikanske partiet i staten Washington. Samtidig bortførte han kvinner, bet dem, voldtok dem og drepte dem. Fra 1974 til 1978 herjet han i stater over hele USA. Han ble arrestert i 1978 og tilsto 28 drap. Enkelte etterforskere mener han har så mange som 36 drap på samvittigheten. Bundy ble henrettet 24. januar 1989, 43 år gammel. Også Bundys mordertokt har blitt til film.

  Charles Starkweather

  Starkweather var søppelmann i Nebraska og drømte om å bli James Dean. I desember 1957 kastet Charles og kjæresten Caril seg ut i en blodig morderturné som ikke endte før 11 mennesker var drept, en og en halv måned seinere. Da ble paret tatt i Nebraska. Charles ble henrettet i 1959. Kjæresten Caril fikk livsvarig fengsel. Hun slapp ut i 1976. Morderturneen har inspirert filmer som Terrence Mallicks «Badlands», Oliver Stones «Natural Born Killers» og Bruce Springsteens sang «Nebraska».

  Unabomber

  Ted Kaczynski ble på 60-tallet utropt til matematisk geni. Han hadde ph.d.-grad i matte og studerte ved de mest prestisjetunge universitetene i USA. I 1969 avbrøt han sin akademiske karriere og flyttet til ei hytte uten innlagt vann og strøm i ødemarka i Montana. Herfra sendte han brevbomber som drepte 3 og skadet 23 i perioden 1978 til 1995. Han ble avslørt da han truet New York Times og Washington Post til å trykke et åtte sider langt manifest mot utviklingen og teknologien. Broren fikk mistanke om at Ted sto bak og satte politiet på sporet. Kaczynski soner nå en livstidsdom i Colorado.

  Barnemorderen i Atlanta

  I åra 1979- 1981 ble 28 barn - utelukkende afroamerikanske barn - drept. Politiet sto helt uten spor, byen var i panikk og president Ronald Reagan bevilget to millioner dollar til jakten. I mai 1981 arresterte politiet en ung svart mann. Han hadde blitt sett kjørende fra ei bru på tidspunktet da et lik ble dumpet i vannet. Wayne B. Williams kunne ikke forklare hva han hadde gjort oppe på brua og det ble funnet fibrer på ofrene som matchet gulvteppet i Williams hjem. Han bodde hjemme hos foreldrene. Williams ble dømt til livsvarig fengsel, men selv tidligere politietterforskere mener han er uskyldig. Enkelte mener Ku Klux Klan sto bak og at det fortsatt foregår bortførelser og drap på svarte barn i Atlanta.

  Jeffrey Dahmer

  Akademikersønnen Dahmer er blant de mest bestialske seriemorderne USA har sett. Mellom 1978 og 1991 myrdet han 17 unge menn. I de fleste tilfellene forgrep han seg seksuelt på likene før han skar dem opp i biter. Noen biter beholdt han som trofé, andre spiste han opp. Hans teknikk var hele tida den samme. Han oppsøkte homsebarer i Milwaukee i Wisconsin der han sjekket opp spesielt fargede menn og tok dem med hjem. Der ble de bedøvet før de ble drept og skjendet. Dahmer ble oppdaget da en politipatrulje oppdaget en svart mann som gikk rundt med håndjern. Han hadde unnsluppet Dahmer og førte politiet til leiligheten. Dahmer ble dømt til livsvarig fengsel. I 1994 ble han stukket i hjel av en medfange.

  John Wayne Gacy

  Forretningsmannen Gacy er blant de verste seriemorderne i USA. Han var et kjent ansikt i nabolaget, opptrådte i klovnekostyme for barn på sykehus. Men Gacys hovedinteresse var unge menn. I perioden 1972 til 1978 drepte han 33 unge menn i og ved sitt hjem i Chicago. Han ble avslørt da han lokket en 15-åring inn på arbeidsplassen. Gutten fortalte hva som hadde skjedd til moren. Seinere forsvant gutten og moren meldte saken til politiet. Der fant de likene under huset og i ei elv like ved. Gacy ble henrettet i 1994.

  The Hillside Strangler

  I november 1977 ble tre kvinner funnet nakne og døde i en skråning i Los Angeles. Kort tid etter ble ytterligere fem lik funnet i en annen skråning. En av dem var 12 år gammel. Til sammen ble 20 unge jenter drept før to menn ble tatt for ugjerningene - de to fetterne Kenneth Bianchi og Angelo Bueno. Begge ble dømt til livsvarig fengsel. Bianchi sitter fortsatt innesperret, mens Buono døde i fengselet i september i år.

  Ed Gein

  Ungkaren Ed Gein ble sett på som en landsbytulling. I 1957 dukket politiet opp hos Gein fordi han var mistenkt for butikktyveri og fordi de ville snakke med ham om huseieren Bernice Wordens forsvinning. På kjøkkenet fant politiet Worden hengende fra en kjøttkrok, samt lamper, stoler og klær laget av menneskehud. Politiet forsøkte å bevise at Gein hadde drept et titall personer, men fikk ham dømt for bare to mord. Han ble dømt til tvangsinnleggelse og døde av kreft i 1984, 78 år gammel.

  KILDER: The Crime Library og Berlingske Tidende

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer