BEVÆPNET: Her er en av de norske MTB´ene som nå er i tjeneste for den paramilitære kystvakttjenesten NIMASA. Nye kanoner og mitraljøser er montert på for- og akter-dekket. USAs tidligere ambassadør i Nigeria, John Campbell (bildet), siar at båter må håndteres som militære om man ikke kan sikre seg mot at våpen kan remonteres. Foto: Privat og CFR
BEVÆPNET: Her er en av de norske MTB´ene som nå er i tjeneste for den paramilitære kystvakttjenesten NIMASA. Nye kanoner og mitraljøser er montert på for- og akter-dekket. USAs tidligere ambassadør i Nigeria, John Campbell (bildet), siar at båter må håndteres som militære om man ikke kan sikre seg mot at våpen kan remonteres. Foto: Privat og CFRVis mer

USAs tidligere ambassadør: - Jeg ser ikke for meg at vi kunne solgt til Tompolo

- Vi ser på han som en banditt, sier USAs tidligere Nigeria-ambassadør om krigsherren som fikk kjøpe sju norske marinefartøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Campbell var USAs ambassadør til Nigeria fra 2004 til 2007 og har bak seg en lang karriere som amerikansk diplomat i Europa og Afrika. Han har skrevet boka «Nigeria: Dancing on the Brink» og er i dag tilknyttet tenketanken «Council on Foreign Relations». Dagbladet spør ham om hva de sju norske marinefartøyene har gjort for krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

- Jeg er enig med de som sier at Tompolo takket være de norske båtene er blitt den største maritime maktfaktoren i Nigeria. Dette gjør ham ekstremt mektig, for han er nå i stand til å kontrollere hele, eller mesteparten av, den nigerianske olje- og gass-eksporten, sier han til Dagbladet.

Med en daglig eksport på rundt 2 millioner fat er Nigeria en større eksportør enn Norge. Det betyr at det med dagens oljepris og dollarkurs hver dag renner en snau milliard kroner inn på kontoene til de som har kontroll med olje- og gass-eksporten i landet.

USA har tradisjonelt en betydelig lavere terskel enn Norge for å eksportere våpen, men den tidligere ambassadøren ser ikke for seg at landet hans kunne funnet på å selge militærutstyr til krigsherren Tompolo.

- Jeg kan ikke se for meg at vi kunne solgt båter til ham. Det er rett og slett fordi vi ser på ham som en banditt, sier Campbell.

Han viser til hvordan Tompolo som leder i MEND-geriljaen har angrepet oljeinstallasjoner og tatt vestlige oljearbeidere som gissel. I årene fra 2005 til 2009 ble eksporten redusert til et minimum og Tompolo gjorde det med småbåter. Nå har han fått store krigsskip fra Norge.

Og Tompolo har ikke lagt denne taktikken bak seg. I juli ifjor blokkerte han landets gasseksport, og operatøren måtte betale omlag 1 milliard kroner (140 mill USD) for å få skipstrafikken igang igjen.

Vanskelig Ambassadøren understreker at han ikke har detaljert kunnskap om de norske marinebåtene og han har en viss forståelse for at norske myndigheter har kunnet tråkke feil.

- God kontroll av kjøperne av forsvarsmateriell er ekstremt viktig, og ofte også svært vanskelig. Og når det gjelder slike båter er det viktig å få klarhet i om våpensystemer lar seg remontere. Hvis det er mulig må salget håndteres som et militært salg.

UDs eksportkontroll vurderte båtene som sivile og ble lurt av dokumentasjon der kjøperne oppga at båtene skulle seile med britisk flagg og under britisk jurisdiksjon. Kjøperne i det britiske stråselskapet CAS Global sendte en egen epost til Forsvaret der de ba om dokumentasjon for hva slags våpensystemer som tidligere hadde vært om bord på KNM Horten. Forsvaret bekreftet tilbake at det hadde vært en 40 mm Bofors kanon på fordekket, men stilte ikke spørsmål ved hvorfor denne informasjonen var viktig for kjøperen.

KRIGSHERRE:  Government «Tompolo» Ekpemupolo.  Foto: Privat
KRIGSHERRE: Government «Tompolo» Ekpemupolo. Foto: Privat Vis mer

Bilder Dagbladet har fått tak i av noen av de seks norske missiltorpedobåtene, som ble solgt til Tompolo, viser at det på nytt er montert både mitraljøser og kanoner på dekket.

- Folk som Tompolo har ingen problemer med å skaffe seg våpen, sier Campbell.

Overgang Nå følger han spent med på overgangen til et nytt regime i Nigeria. Opposisjonskandidaten Muhammadu Buhari har vunnet presidentvalget og skal overta embedet 29 mai. Den sittende president Goodluck Jonathan har gratulert Buhari med seieren og ser ut til å være villig til å gi fra seg makta. Men flere krigsherrer, blant dem Tompolo, varslet bråk om ikke Jonathan ble gjenvalgt.

- Krigsherrene ble kjøpt ut at Jonathan og det er veldig spennende hva Bohari nå vil gjøre med dem. Den nigerianske marinen er så og si ikke eksisterende så Buhari har egentlig ingen ting å stille opp med.

I følge nigerianske medier har Tompolo fått mer enn tilsvarende to milliarder kroner fra den nigerianske staten for å ta på seg oppdraget med å sikre oljeinstallasjonene. Mange ser på dette som beskyttelsespenger.

- Ja det er som i mafiaen, sier Campell, før han fortsetter.

- Det er vanskelig å si hvordan Tompolo nå vil agere. Han er en typisk krigsherre som det er vanskelig å spå om.