USAs tidligere president Gerald Ford er død

Ble 93 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Min familie og jeg deler den vanskelige beskjeden om at Gerald Ford, vår elskede mann, far, bestefar og oldefar har gått bort 93 år gammel», het det i en uttalelse fra hans hustru Betty Ford onsdag.

«Hans liv var fylt av kjærlighet til Gud, familien og nasjonen», heter det videre.

Gerald Ford tok over som president etter at Richard Nixon ble tvunget til å gå av etter Watergate-skandalen i 1974.

Tapte mot Carter

Da han ble president, lovet han det amerikanske folk at «vårt lange nasjonale mareritt er over». Gerald Ford satt som president i to og et halvt år, før han tapte for Jimmy Carter i presidentvalget i 1976.

I november ble Ford den lengstlevende amerikanske president da han passerte 93 år og 121 dager, som var Ronald Reagans tidligere rekord, melder BBC.

Ford, som var født i Omaha i Nebraska, er den eneste ikke-valgte president i USA.

Den tidligere presidenten slet med dårlig helse i løpet av 2006, og ble innlagt på sykehus fire ganger. I 2000 fikk han slag.

BLE 93 ÅR: Gerald Ford overtok som president etter at Watergate-skandalen, og er den eneste ikke-valgte presidenten i USAs historie. Foto: Scanpix
BLE 93 ÅR: Gerald Ford overtok som president etter at Watergate-skandalen, og er den eneste ikke-valgte presidenten i USAs historie. Foto: Scanpix Vis mer

Benådet Nixon

Ford var en robust republikansk leder i Kongressen da han i 1973 ble bedt av Richard Nixon om å ta over posten som visepresident. Spiro Agnew hadde gått av på grunn av korrupsjonsanklager.

Da Nixon selv gikk av et år senere, flyttet visepresident Ford inn i Det hvite hus.

Ford sjokkerte mange da han etter en måned i presidentstolen benådet Richard Nixon, som dermed slapp å bli tiltalt for Watergateinnbruddet. Ford hevdet at folket trengte ro etter de turbulente årene med Vietnamkrigen og Watergateskandalen.

Benådningen ble allment oppfattet som et kupp og mange trodde det var avtalt spill med Nixon. Dette ble blankt avvist av Gerald Ford.

Ford forsvant raskt ut av politikken da han tapte presidentvalget mot Carter.

(NTB)