Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs tidligere utenriksminister lover å registrere seg som muslim i solidaritet med muslimer

Dersom Trump innfører et muslim-register i landet. 

UT MOT TRUMP: Madeleine Albright lover å registrere seg som muslim i solidaritet med andre muslimer dersom USA skulle innføre et register for muslimer. Foto: Samuel Corum / Anadolu Agency
UT MOT TRUMP: Madeleine Albright lover å registrere seg som muslim i solidaritet med andre muslimer dersom USA skulle innføre et register for muslimer. Foto: Samuel Corum / Anadolu Agency Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright sier hun er klar for å registrere seg som muslim.

Utspillet knyttes opp mot et intervju Donald Trump gjorde i 2015, da han lovet å innføre en slikt register for muslimer i USA dersom han ble president, skriver BBC. Trump-intervjuet fra 2015 ble dekket blant annet av New York Times.

I tiden etter Trump inntok Det ovale kontor 20. januar i år har presidenten foreløpig ikke gjort noe som tyder på at et slikt muslim-register er i ferd med å implementeres.

Albright virker likevel ikke til å føle seg trygg på at Trump har glemt løftet fra 2015.

«Jeg er oppdratt katolsk, ble episkopalsk, og har senere funnet ut at min familie var jødisk», tvitret Albright, før hun senere følge opp en følgende løfte:

«Jeg står klar til å registrere meg selv som muslim i #solidaritet». Flere titalls tusen Twitter-brukere retvitret meldingen.

Albright ble landets første kvinnelige utenriksminister da Bill Clinton ga henne jobben i 1997.

I etterkant av Albrights Twitter-løfte har en rekke profilerte personer lovet at de også skal la seg registrere som muslimer dersom et slikt register skulle bli en realitet, blant dem skuespiller Mayim Bialik fra «The Big Bang Theory».

»Jeg er jødisk, men jeg står klar til å registrere meg som muslim i #solidaritet dersom det skulle bli nødvendig», tvitret Bialik.

Få politiske kommentatorer i USA trorTrump faktisk planlegger å gjøre alvor av ideen om et muslim-register, men det forventes at presidenten vil stramme betydelig inn på landets innvandringspolitikk utover muren han ønsker å bygge langs grensa til Mexico.

En presidentordre er ventet i løpet av kort tid skriver BBC, og i denne ryktes det at Trump vil stanse all innvandring fra syv spesifikke land, deriblant Syria og Irak. Presidentordren ryktes også å berede grunnen for såkalt «extreme vetting» av flyktninger som ønsker opphold i USA, altså «ekstremt» grundige undersøkelser av alle som ber om opphold i landet.

Albright har også sagt seg særdeles kritisk til en slik ordning ettersom hun frykter den vil brukes til å diskriminere mennesker på bakgrunn av deres hudfarge eller religion.

Donald Trump har ikke kommentert Albrights løfte om å melde seg som muslim, men han har som kjent flere ganger luftet om muligheten for å nekte alle muslimer adgang til USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling