USAs troskapsed ulovlig

Amerikanske ungdommer får ikke lenger sverge troskap til flagget på skoler og universitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ateisten Michael Newdow i California som gikk til sak mot regjeringen, Kongressen, delstaten, to skoledistrikter og lokale tjenestemenn på vegne av datteren, som går på offentlig skole. Newdow mente troskapseden som innleder skoledagen bryter med grunnloven, siden Kongressen i 1954 innførte ordene «under Gud» i den.

En føderal domstol i San Francisco besluttet i går at Newdow har rett, siden grunnloven forutsetter et skarp skille mellom kirke og stat.

Pledge of allegiance

I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Kjennelsen vekker voldsomme reaksjoner. Et hundretall medlemmer av Representantenes hus i Washington marsjerte ut på trappa foran Kongressen og framsa troskapseden i kor. Senatet vedtok med 99 mot null stemmer en resolusjon som fordømmer kjennelsen.

Ifølge presstalsmann Ari Fleischer synes president George Bush at domstolens beslutning er «latterlig».

Ankedomstolen i California kom til at troskapseden representerer en statlig sanksjonering av religion og sender et budskaop til ikke-troende om at de ikke har fulle rettigheter som samfunnsborgere.

Domstolens kjennelse var ikke enstemmig. dommer Ferdinand Fernandez mener eden ikke bidrar til å etablere statsreligion og mener kjennelsen, hvis den blir stående, også utelukker patriotiske sanger som God Bless America og tredje vers av nasjonalsangen.

Kjennelsen kan ankes direkte til USAs høyesterett, der den trolig er død ved ankomst. Se: CNNs dekning

FORBYS?Skolebarn i Los Angeles avlegger troskapseden.