GJØR FRAMSKRITT :En opprørssoldat i Aleppo er i kamp. Opprørshæren har gjort militære framskritt de siste ukene. (AP Photo/Narciso Contreras)
GJØR FRAMSKRITT :En opprørssoldat i Aleppo er i kamp. Opprørshæren har gjort militære framskritt de siste ukene. (AP Photo/Narciso Contreras)Vis mer

USAs venner anerkjenner Syrias opposisjon

Syrias opposisjon har blitt anerkjent som landets legitime myndigheter av mer enn 100 land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer samtidig som opprørerne har hatt militær framgang i sin kamp mot president Bashar al-Assad de siste ukene, og blant annet har intensivert framstøtene mot Damaskus. Storbritannia, Frankrike og Tyrkia er blant viktige land som har anerkjent opprørerne som legitime myndigheter. Norge gjorde det i helga, før USA. Møtet for å tromme sammen politisk støtte til opprørerne foregår i Marrakesh i Marokko.

Stort framskritt
Den diplomatiske støtten er et stort politisk framskritt for den syriske opposisjonen. Men opposisjonen er veldig splittet etter nasjonale og religiøse linjer, og blir ikke nødvendigvis mer enhetlig av å ha fått tung internasjonal anerkjennelse.

Lederen for opposisjonen, Moaz al-Khateeb, oppfordret Syrias alawitter - som er president Assads sekt - til sivil ulydighet. Han sa også at hvis Assad brukte kjemiske våpen mot folket så ville han holde det internasjonale samfunnet, og særlig Assads internasjonale støttespiller, Russland, ansvarlig.

Men samtidig som Obama i natt norsk tid ga USAs politiske støttet til koalisjonene av opprørere i Syrias nasjonale koalisjon, så fordømte president Barack Obama den militære fronten al-Nusra som en terroristorganisasjon. Al-Nusra er en del av opprørshæren, Den frie syriske arme.

Fordømmer USAs stempling
Men det muslimske brorskapet i Syria fordømte umiddelbart USAs stempling av al-Nusra som terroristisk.

- Vi i det muslimske brorskapet i Syria mener at enkelte staters avgjørelse om å inkludere revolusjonære bevegelser i Syria i deres terrorliste er forhastet, galt, og bør fordømmes, heter det i en erklæring fra brorskapet. Organisasjonen har en tilsvarende bakgrunn som brorskapet i Egypt, der deres mann Mohamed Morsi er president. Han beskyldes av opposisjonen for å ville innføre et islamistisk styre gjennom et kupp.

Også en av de moderate kommandantene til Den frie syriske hær i landets økonomiske hovedstad Aleppo sier til telegrambyrået AFP at det er galt å stemple al-Nusra som en terroristorganisasjon.

- Al-Nursa fronten har aldri gjort noe ulovlig eller noe som er verdt fordømmelse i et annet land. De slåss side om side med oss, sier oberst Jabbar al-Okaidi.

Tilknyttet al-Qaida
Amerikanske myndigheter mener al-Nusra er tilknyttet al-Qaida , og er ansvarlige for  rundt 600 voldelige angrep rundt omkring i Syria det siste året.

- Ikke alle som deltar i kampene på bakken mot Assad er mennesker vi er komfortable med, sa Obama som en begrunnelse for å erklære al-Nusra som en terrororganisasjon.

Russland har så langt støttet Assad, og har vært regimets viktigste diplomatiske støttespiller.

- De forente stater har bestemt seg for å satse alt på en militær seier for Den syriske nasjonale koalisjonen, sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov i ettermiddag.