TRØST: En ung gutt får trøst utenfor barneskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut. Foto: REUTERS / Michelle McLoughlin
TRØST: En ung gutt får trøst utenfor barneskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut. Foto: REUTERS / Michelle McLoughlinVis mer

USAs verste skolemassakre siden Virginia Tech

Barn helt ned i treårsalderen skal være skutt og drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en gang er USA rammet av en makaber skolemassakre. De første rapportene fra barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut tyder på at USA står overfor den verste massakren siden 16. april 2007 da 32 personer ble drept ved Virginia Tech.

De flest ofrene var da unge. Denne gang er er det snakk om barn helt ned i treårsalderen.

Her er oversikten over en del av av massakrene som har rammet amerikanske skoler.

Skoleskyting i USA 1966: 16 mennesker ble drept ved Universitetet i Texas i USA før gjerningsmannen selv ble skutt.

1996: Den deprimerte eleven Barry Loukaitis drepte tre på skolen Moses Lake i USA.

1997: En 16 år gammel elev drepte en rektor og en medelev i Bethel i Alaska for å få slutt på mobbing.

Desember 1997: En 14 år gammel gutt drepte tre medelever under et bønnemøte på Heath High School i West Paducah i Kentucky i USA.

MASSAKRE: Eric Harris og Dylan Klebold ble avbildet av i overvåkinskamera da de skjøt og drepte 12 elever og en lærer før de begikk selvmord.Foto: AP Photo/Jefferson County Sheriff's Department.
MASSAKRE: Eric Harris og Dylan Klebold ble avbildet av i overvåkinskamera da de skjøt og drepte 12 elever og en lærer før de begikk selvmord.Foto: AP Photo/Jefferson County Sheriff's Department. Vis mer

1998: Mitchell Johnson og Andrew Golden, to elever på 11 og 13 år, utløste brannalarmen på barneskolen Westside Middle School i Jonesboro i Arkansas i USA. Da elevene løp ut, ble fire elever og én lærer drapt av gutttene.

1999: Den yngste drapsmannen på en amerikansk skole er Dedrick Owens som seks år gammel drepte ei jente med et automatvåpen han hadde med hjemmefra.

April 1999: I Columbine-massakren drepte to bevæpnede elever tolv medelever og en lærer ved Columbine High School i Littleton i Colorado i USA, før de tok sine egne liv.

Januar 2002: En student som var utvist fra jusstudiet ved en skole i Grundy i Virginia i USA, drepte tre personer - en dekan, en professor og en medstudent.

Oktober 2002: En student drepte tre lærere ved sykepleierhøyskolen ved universitetet i Arizona før han tar sitt eget liv.

Mars 2005: En 16 år gammel elev skjøt ni personer -derev  fem studenter, en lærer og en sikkerhetsvakt ved Red Lake High School i Montana i USA før han tok livet av seg. Gutten hadde også drept sin bestefar og hans kamerat.

OFFER: En person bæres ut av Norris Hall på Virginia Tech-skolen i Blacksburg. En person åpnet ild og drepte minst 30 personer i den dødeligste skolemassakeren i USAs historie. Foto: AP Photo/The Roanoke Times, Alan Kim.
OFFER: En person bæres ut av Norris Hall på Virginia Tech-skolen i Blacksburg. En person åpnet ild og drepte minst 30 personer i den dødeligste skolemassakeren i USAs historie. Foto: AP Photo/The Roanoke Times, Alan Kim. Vis mer

27. september 2006: En omstreifer tok seks kvinnelige høyskolestudenter som gisler i Bailey i Colorado. Han drepte en av kvinnene og seg selv.

29. september 2006: En 15 år gammel elev drepte en rektor ved skolen han går på i Wisconsin i USA.

2. oktober 2006: En melkebilsjåfør beleiret amish-skolen West Nickel Mines i USA og skjøt ti jenter fra 6 til 14 år gamle før han tok sitt eget liv. Fem av jentene som ble skutt, døde.

16. april 2007: I Virginia Tech-massakren ble 32 mennesker drept under skyting ved universitetet Virginia Tech i Blacksburg i Virginia i USA.

29. september 2007: En 17 år gammel elev åpnet ild inne på en videregående skole i Oroville i California i USA og tre elever som gisler. Ingen ble skadet fysisk.

14. februar 2008: Fem personer ble drept og 18 ble såret da en mann åpnet ild mot et auditorium fullsatt med studenter ved North Illinois University i USA.

Andre land: 1975: En 16 år gammel gutt skjøt og drepte en lærer og en elev og såret 13 andre ved Centennial videregående skole i Ontario i Canada. Han tok deretter sitt eget liv.

SNIKSKYTTER: Et offer for en snikskytter bæres inn i en bil etter skoleskytingen på universitetet i Texas i 1966. Foto: AP.
SNIKSKYTTER: Et offer for en snikskytter bæres inn i en bil etter skoleskytingen på universitetet i Texas i 1966. Foto: AP. Vis mer

Desember 1989: Marc Lepine, En 25 år gammel, anti-feministisk student drepte ti kvinner og fire menn på École Polytechnique i Montreal i Canada. Han begikk deretter selvmord.

Mars 1996: En person skjøt 16 elever og deres lærer på en grunnskole i Dunblane i Skottland før han skyter seg selv.

Mars 1997: En mann skjøt mot hundrevis av elever ved to skoler i Sanaa i Jemen. Seks elever og to andre personer ble drept.

Februar 2002: En utvist elev ved en handelsskole i Freising i Bayern i Syd-Tyskland skjøt tre mennesker på skolen og såret en lærer før han begikk selvmord.

April 2002: I Erfurt i det tidligere Øst-Tyskland åpnet en mann ild inne på en skole etter å ha sagt at han ikke ville ta en matematikkprøve. Han tok livet av 17 personer og seg selv.

1. september 2004: 333 gisler, minst 186 av dem barn, ble drept da russiske styrker stormet barneskole Nr. 1 i Beslan i Russland. Gisseltakerne var tsjetsjenske opprørere.

SKJØT VIL RUNDT SEG: Barry Loukaitis hadde med seg to pistoler og en rifle da han skjøt og drepte tre personer på Moses Lake-skolen i USA. Foto: AP Photo/Elaine Thompson.
SKJØT VIL RUNDT SEG: Barry Loukaitis hadde med seg to pistoler og en rifle da han skjøt og drepte tre personer på Moses Lake-skolen i USA. Foto: AP Photo/Elaine Thompson. Vis mer

7. november 2007: I Massakren ved Jokela skole skjøt og drepte en 18 år gammel elev åtte medelever og lærere på Jokela-skolen i Tusby i Finland, før han begikk selvmord.

23. september 2008: I massakren ved Kauhajoki yrkesskole drepte en 22 år gammel elev ni medelever og en lærer på en yrkesskole i Kauhajoki nordvest i Finland. Han skjøt deretter seg selv og døde av skadene på sykehuset kort tid etter.

November 2006: En 18 år gammel, tidligere stormet en skole i Emsdetten i Tyskland og skjøt elleve mennesker før han tok sitt eget liv. Alle de sårede overlevde.

11. mars 2009: I skolemassakren i Winnenden skjøt og drepte Tim Kretschmer (17): tolv personer, ni elever og tre lærere, på den lokale skolen Albertville-Realschule i den tyske byen Winnenden, en forstad til Stuttgart. Ytterligere tre mennesker mistet livet da 17-åringen flyktet. Kretschner begikk selvmord etter hendelsen.

30 april 2009: En eller to menn med skytevåpen løsnet skuddene som drepte 15 og skadet ti i oljeakademiet i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku.

7. april 2011: 11 elever drept ved Rio de Janeiro (Taso da silvera barneskole).

SORG: Studenter ved universitetet i Northern Illinois samlet seg til en minnestund etter at en mann åpnet ild i et auditorium på skolen og drepte syv personer i 2008. Foto: Photo by Scott Olson/Getty Images.
SORG: Studenter ved universitetet i Northern Illinois samlet seg til en minnestund etter at en mann åpnet ild i et auditorium på skolen og drepte syv personer i 2008. Foto: Photo by Scott Olson/Getty Images. Vis mer