Usensurert rett fra Bagdad

Mens bombene regnet i Iraks hovedstad, rapporterte nett-entusiaster begivenhetene direkte på nett. Helt uten amerikansk eller iraksk sensur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Angrepet i natt: Saddam var målet
 • USA kan bruke «e-bomben»
 • Saddam i dag: - Trekk deres sverd!
 • Muslimsk leder: - USAs dødsdom
 • Her er krigserklæringen fra Bush
 • Si din mening om krigen mot Irak

  Klokka 06:40 i natt lokal tid, ble det stille i Bagdad. Bare drønnet av fjerne eksplosjoner kunne høres i byen. Maskingeværsalvene fra det gammeldagse flyforsvaret har stilnet. Luftangrepet er over, og innbyggerne venter på sirenen for

  'faren over'. BBC har nettopp rapportert at de statlige radiostasjonene er tatt over av amerikanerne. Men det stemmer ikke. De tre statlige kanalene sender som vanlig.

  Rapporten tikker direkte inn på nettsiden til Salam Pax. Det er i hvert fall hans pseudonym. Han bor i Bagdad, har tilgang til Internett, og snakker flytende engelsk. De siste dagene har han brukt tiden til å forbrede seg til krig og fortelle om hverdagen på sin weblogg; en type personlig nettsted som oppdateres ofte. Han forteller om to timers kø på bensinstasjoner, propagandasendinger på fjernsyn, om alle butikkene som er stengt og om folk som hamster som gale.

  Salam Pax heter ikke det i virkeligheten. Han må bruke pseudonym. I Irak kan du miste livet dersom du kritiserer presidenten offentlig. Det gjør Salam Pax. Han vil ha et demokratisk Irak. Han vokter seg derfor godt for å fortelle detaljer som gjør at han kan spores opp. Han tilgang til nette gir han nemlig makt. Alt han har på hjertet pumpes ut til tusenvis av lesere som suger til seg alt som kan tenkes å være upåvirket av krigshissernes propagandamaskiner.

  Du finner webloggen hans her. Dersom nettstedet er vanskelig å få opp, er det sannsynligvis overbelastet. Du kan da sjekke ut søkemotoren Googles lokale kopi fra i går.

  Andre ønsker å ta med seg webloggen sin til Irak og rapportere direkte hjem. Det vil New-Yorkeren Christopher Allbritton. Han rapporterer nå direkte på nettstedet Back to Iraq. Samtidig tigger han om penger til å dra tilbake til Irak. Det vil han gjøre i april, for å dekke de humanitiære konsekvensen av krigen med egne øyne. Foreløpig har han fått inn 50.000 kroner.

  Webloggen til krigsmotstanderen Christopher består foreløpig mest av inntrykk han kunsumerer via nettet og amerikansk massemedia. Han har tidligere jobbet i nyhetbyrået AP og avisa New York Daily News.

  Et samlingspunkt for weblogger som handler om krig, kalt warblogs.cc, er et godt utgangspunkt. Med imponerende detaljrikdom og gjerne lenge før andre medier, pumpes det ut detaljerte opplysninger og analyser fra de ivrige bloggerne.

RAPPORTER: </B>Webloggeren Salam Pax rapporterer direkte hvordan han opplever krigen fra sitt hjem i Bagdad. Dette bildet tok han av Saddams fjernsynstale i går. Han måtte skru av lyden.
REPORTER: </B>Christopher Allbritton vil dra tilbake til Kurdistan for å rapportere direkte fra krigens konsekvenser. Han ber nettet om hjelp til å finansiere turen.