Rødt-profil ut mot egen oljepolitikk

- Useriøs

Partiet har vedtatt oljeslutt i 2030. Ordførerkandidat for Rødt i Stavanger Mímir Kristjánsson kaller det å tråkke i salaten.

VIL HA NY OLJEPOLITIKK: Mímir Kristjánsson mener Rødt må ha en ny oljepolitikk om partiet skal være et alternativ til Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth Christensen
VIL HA NY OLJEPOLITIKK: Mímir Kristjánsson mener Rødt må ha en ny oljepolitikk om partiet skal være et alternativ til Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Rødt-profil, forfatter og journalist Mímir Kristjánsson, snakker sitt eget parti midt imot, i det de starter sitt landsmøte på Alna i Oslo.

Han mener vedtaket i arbeidsprogrammet om at Norge skal ha stoppet med 90 prosent av sin oljeproduksjon innen 2030, må ut hvis Rødt skal være et seriøst alternativ til Arbeiderpartiet.

- Å slutte med oljeproduksjon er både helt urealistisk og et dårlig mål. Hvis du skal legge ned norsk oljeindustri helt ensidig i 2030 i en verden som fortsatt vil forbruke og trenge masse olje, vil du bare bidra til å gjøre Norge til et fattigere land og folk i Norge arbeidsløse. Samtidig vil du bidra minimalt til verdens klima, sier han.

Forsvart av Moxnes

Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, forsvarte torsdag vedtaket på Politisk kvarter i NRK. Han sa da at alternativet er en markedsstyrt krasjlanding av oljeindustrien.

- Jeg tolket Bjørnar dit at han var åpen for at sluttdatoen skal bort. Jeg tipper den vil forsvinne, sier Kristjánsson, som sluttet på dagen som nyhetssjef i Klassekampen i januar for å bli ordførerkandidat i oljebyen Stavanger.

Bjørnar Moxnes hadde ikke anledning til å kommentere dette overfor Dagbladet i går.

- Det vil komme en avvikling av oljeindustrien, den bør være statsstyrt ikke markedsstyrt, det er jeg enig i, men å tro at du kan stenge alle norske brønner i 2030 er helt useriøst. Det tror jeg alle i Rødt skjønner også, men da bør det helst ikke stå i programmet, sier Kristjánsson.

Rødt seiler i medvind på meningsmålingene. For tiden er de større enn både KrF og Venstre, og ved høstens valg har de som mål å komme over 4 prosent, noe som vil være et rekordresultat.

- Rødt har ambisjoner om å være et industriparti, et arbeiderparti, og et troverdig alternativ til Ap blant vanlige arbeidsfolk i Norge. Da går det ikke an å ha en useriøs industripolitikk. Det å legge ned oljeindustrien i 2030, det er useriøst, sier Rødt-politikeren som understreker at Norge må ut av oljeavhengigheten.

Jeg kommer fra en veldig oljeavhengig by, det er ikke noe bra sted å være. Men det tar mange tiår. Det er ikke enkelt. Dette er seriøs politikk. Det dummeste du gjør da er å tråkke rett i salaten med et slikt mål.

- Resten av industripolitikken til Rødt er veldig god. Vi står for god gammeldags Gerhardsen-politikk. Vi vil at staten skal bygge opp næringer, ikke lene seg tilbake og si at markedet skal styre. Det gjorde vi i Norge etter krigen, det var veldig bra, og det må vi gjøre igjen, sier han.

Vil ha ut kommunisme

Stavanger-politikeren må uansett leve med dette i Rødts arbeidsprogram en stund til, for arbeidsprogrammet er ikke oppe til behandling. Det er derimot prinsipprogrammet.

Her diskuterer Rødt blant annet om ordet kommunisme skal ut. Flertallet i programkomiteen vil ha det med, mens Mímir Kristjánsson vil ha det ut.

- Jeg har vokst opp i en familie der alle er kommunister, for meg er dette et kjent og kjært begrep. Men vi må innse at slik er det kanskje for flere av oss i Rødt, men ikke for de fleste andre. For mange folk setter ordet «kommunisme» seg i halsen.