Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen regulering av turistfisket i Norge

Useriøse aktører utnytter systemet: - De fyller opp varebiler med fisk, og kjører avgårde

Utenlandske, uregistrerte aktører av turistfiske kjøper seg hus i norske fiskevær og utnytter regelverkets smutthull. 

TURISTFISKE: I 2002 gikk tre av Sørøyas fiskebruk konkurs, 25 prosent av de drøye 1100 menneskene som bodde på øya ble arbeidsledige over natta. Turistfiskenæringa oppstod, men manglende regulering og kontroll har ført til en «næring som er ute av kontroll». Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRØYA / OSLO (Dagbladet): - Det er totalt uakseptabelt, og vi ser veldig alvorlig på det. Vi er stolte aktører som driver seriøst, og som bidrar til den gode turistnæringen, men de såkalte «cowboyene» finnes, og vi ønsker at noen tar tak i dette, sier ordfører i Hasvik Kommune, Eva Huseby, til Dagbladet.

Per dags dato kan en turistfisker ta med seg 15 kilo filet hjem igjen, men Simen Rasmussen (30) som er fisker i Sørvær forteller Dagbladet at han ved flere anledninger har observert folk fra uregistrerte turistfiskenæringer som tar med seg langt mer enn de 15 lovlige kiloene.

Anslagsvis tas det opp cirka 250 tonn fisk av fisketuristene som besøker kommunens registrerte turistfiskenæringer i løpet av året, med forutsetning om at de holder seg innenfor kvota på 15 kilo filet.

Ifølge Rasmussen gir de som driver ulovlig derimot blanke i både kvoteordningen for hvor mye fisk man kan ta opp og lovgivningen.

- Forrige uke så jeg en bil kjøre ned til kaia, feste flere fulle fiskekasser til bilen med et tau, og slepe dem gjennom Sørvær, og opp til huset de bodde i, sier Simen mens han rister på hodet. Flere ganger har jeg sett dem fylle opp varebiler med fiskekasser og kjøre avgårde, en varebil med fisk rommer ganske mye mer enn de 15 kiloene som en turistfisker har lov til å ta med seg, legger han til.

Flere lokale fiskere og bosatte har lenge etterspurt et kontrollorgan. De ønsker at de seriøse aktørene, som bidrar til både blomstring av turistnæringen og økonomien på øya, kan få drifte under kontrollerte forhold. Og de ønsker at de som driver ulovlig skal bli fanget opp.

Det pumpende hjertet

Sørvær er det ytterste fiskeværet på Norges fjerde største øy, langs kysten i Vest-Finnmark. Første-, andre- og tredjegenerasjons lokale fiskere putrer utover Lopphavet i båter som har levert flere tusen tonn fersk fisk til det lokale fiskemottaket i Sørvær bare denne sesongen.

Fiskenæringen er det pumpende hjertet på øya, uten den hadde det trolig ikke eksistert et samfunn på Sørøya den dag i dag. Den har skapt arbeidsplasser og tilflytting, som har gjort det mulig å holde butikker, skoler og barnehager i drift.

Da øyas tre fiskebruk gikk konkurs i 2002 steg arbeidsledigheten på øya til 25 prosent over natta. Kommunen bestemte seg for å satse på turistfiskenæringen.

I 2003 hadde den idylliske øya 1000 gjestedøgn på et år, da fantes det knapt noen aktører innenfor turistfiskenæringen på Sørøya. I 2015 ble det registrert 47.000 gjestedøgn på øya, og flesteparten av overnattingene var turistfiskere.

Lokalsamfunnet og politikere reagerer på at det ikke finnes noen form for regulering av næringen de hevder har ekspandert så fort at regelverket må strammes inn.

Banditt i fiskerikets afrodite

- Det er tre problemer: kvantumet med fisk som blir tatt opp, hvem som får lov til å etablere seg med turistnæring, og at dette ikke er regulert. Det finnes cowboyer der ute, og når eiere av turistfiskestedene ikke er lokale, kommer ikke pengene tilbake til bygda, sier en oppgitt Hans Petter Rasmussen, til Dagbladet.

FISKEFAMILIE: Hans Petter Rasmussen og sønnen Simen Rasmussen i fiskebua si i Sørvær på Sørøya. De etterspør nå en strengere kontrollordning av turistfiskenæringen. Foto: Anna Näumann
FISKEFAMILIE: Hans Petter Rasmussen og sønnen Simen Rasmussen i fiskebua si i Sørvær på Sørøya. De etterspør nå en strengere kontrollordning av turistfiskenæringen. Foto: Anna Näumann Vis mer

Dagbladet møter den lokale fiskeren i fiskebua si, sammen med sønnen, Simen. Kulinga på utsiden er så stiv at Rasmussen og sønnen, som jobber på farens båt for sesongen, har valgt å holde seg på land for dagen.

Far og sønn synes det er trist at den manglende reguleringen av turistfiskenæringen går utover lokalsamfunnet på øya:

- Det kunne vært så mange flere ringvirkninger av turistfisket dersom man hadde lokale tilknytninger til næringene som lever på turister, sier Simen (30).

De etterspør at problemene blir tatt på alvor, og forteller Dagbladet hvordan ulovlige turistfiskeaktører etablerer seg på øya, der det ikke er noe form for kontroll av driften:

- Eier du et bolighus her i Sørvær, kan du kjøpe deg et par båter, og starte opp uten at noen kontrollerer hva du driver med, eller hvor mye du fisker opp. De store aktørene av turistfiske er seriøse, og har ført med seg goder på Sørøya, men det finnes også de private som sier de får besøk av «venner» i sesongen. De har jæskla mange venner fra juli til september, som kommer for å fiske opp mengder med fisk som de tar med seg og stikker, sier Simen.

- Det er horribelt - en slitasje på bygda. Dette er mye mer enn en lokal sak, det er skattepenger som fraktes ut av landet, en økonomisk kriminalitet. Det er meningsløst og det er helt ute av kontroll, legger faren til.

FISKEVÆR: Sørvær er det ytterste og mest værharde fiskeværet på Sørøya. Redningsskøyta har fast plass bak resten av fiskebåtene ved kaia. Foto: Anna Näumann 
FISKEVÆR: Sørvær er det ytterste og mest værharde fiskeværet på Sørøya. Redningsskøyta har fast plass bak resten av fiskebåtene ved kaia. Foto: Anna Näumann  Vis mer

Tollvesenet beslaglegger tonnevis

Flere av de mange lokale Sørværingene som Dagbladet har snakket med kan bekrefte at hus har blitt kjøpt av mennesker som utgir seg for å drive med turistfiske, men som ikke er registrert i kommunens registre.

- Det har hendt at vi har tipset tollvesenet, når vi har sett varebiler bli fylt opp. Da har vi skrevet ned registreringsnumre slik at tollvesenet kan stoppe dem på grensa. Har skiltene vært russiske, da er det kun én grense de kan kjøre over for å komme seg til Russland, og det gjør jobben enklere for tollvesenet, sier Simen Rasmussen til Dagbladet.

Kontrollsjef for Tollregion Nord-Norge, Tom Olsen, kan bekrefte at det hyppig fraktes ulovlige mengder med fisk over grensa:

- Ja, det gjør det. Vi gjorde et mindre beslag på 200 kilo filet tidligere denne uka. Vi får en del tips og meldinger om smuglingsvirksomhet, men det skjer i veldig stor grad også med tilfeldige kontroller. Vi har beslaglagt flere tonn med filet hvert år, i sesongen er det gjerne mellom fem og seks tonn, men som sagt er dette først om fremst tilfeldige kontroller, noe som tyder på at dette kanskje bare er toppen av isfjellet, sier Olsen til Dagbladet.

Les mer om kvotereguleringen for turister her.

- Vi ser at vi må gripe fatt i dette

Det er ikke bare på Sørøya at det har blitt observert ulovlige aktører. Forrige uke sendte ordfører i Nordkapp kommune, Kristina Hansen, et varslingsbrev til Skatt Nord, Toll- og avgiftsdirektoratet, Arbeidstilsynet og Finnmark politidistrikt.

Dagbladet har fått tilgang til brevet der Hansen varsler om: « [...] aktører innen fisketurisme i kommunen som driver sin virksomhet ulovlig. Disse rapportene går på at aktører ikke betaler skatt og mva., arbeidsmiljørelaterte forhold, og at enkelte bedrifter systematisk legger til rette for uttak av større kvanta fisk enn det som er lovlig å ta med over grensen.»

- Det foreligger såpass mange meldinger om uregistrerte aktører av turistfiske som driver uakseptabelt at vi fant det klokt å varsle myndigheter og be om at det kontrolleres. Så kan de jo samtidig gjøre en kvalifisert vurdering av omfanget. Dette er en utfordring som gjelder langt utover Nordkapp kommune, sier ordføreren til Dagbladet.

Politidistriktet Vest-Finnmark mottok nylig brevet fra Hansen.

- Det er en problemstilling som vi kjenner til, sier påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, til Dagbladet.

Da Dagbladet opplyste Daae om informasjonen vi har hentet inn fra Sørøya og Nordkapp Kommune forteller han at det er på tide at noe blir gjort:

- Vi vil være avhengige av flere innspill fra de lokale om situasjonen. Vi har fått etterretningsinformasjon på dette fra lokale lensmannskontorer som ser hva som skjer i lokalsamfunnet, men ikke nok.

- Dette er noe som har blitt kjent etterhvert, utlendinger som har kjøpt seg hus og som har såkalte «venner» på besøk, som driver fiske. Lokalt ser vi at vi er nødt til å gripe fatt i dette, og her er det behov for et samarbeid på tvers av etatene, på et sentralt nivå. Fiskeridirektoratet, Tollvesenet, Skatt Nord og politiet regionalt og lokalt må samarbeide for å løse dette.

Så per dags dato har dere ingen oversikt eller noen pågående saker for å løse problemstillingen ovenfor?

- Nei, det har vi ikke. Det at Dagbladet setter fokus på dette og at kommunene begynner å engasjere, vil jo gjøre at det blir et større fokus på det, som er både viktig og bra, sier Daee til Dagbladet.

Lovendring rett rundt hjørnet?

I september 2016 la Nærings- og fiskeridepartementet fram et forslag som går ut på å gi departementet nødvendig hjemmel til å kreve registrering av turistfiskevirksomheter, og rapportering av fangst.

FISKERIMINISTER: Per Sandberg sier at reguleringen av turistfisket er en sak som skal behandles. Foto: Jacques Hvistendahl  
FISKERIMINISTER: Per Sandberg sier at reguleringen av turistfisket er en sak som skal behandles. Foto: Jacques Hvistendahl   Vis mer

I vår har forslaget vært på høring, og 9. juni skal Stortinget ta stilling til de eventuelle lovendringene. Lovforslaget vil føre til at de registrerte turistfiskeaktørene kan bli kontrollert. Det er likevel uvisst hvordan, eller om dette kan ha en konsekvens for de som driver ulovlig.

- Hvordan skal dere ta stilling til den økonomiske kriminaliteten ved de ulovlige virksomhetene?

- Det er svært uheldig at det smugles fisk ulovlig ut av landet. Dette er miljøkriminalitet. Det vil alltid være en utfordring at enkeltpersoner kommer til Norge med siktemål om å bringe mest mulig fisk ut av landet. Dette er et svært uønsket mengdebasert ressursuttak, og miljøkriminalitet, sier Sandberg til Dagbladet, og fortsetter:

- Dette er spørsmål det jobbes med kontinuerlig. At vi får registrert virksomheter i turistfiskenæringen og hvilken mengde fisk gjestene tar ut, vil stimulere til ordnede former og gjøre det lettere å gjennomføre kontroller, men det vil ikke løse alle utfordringene med smugling av fisk, sier Sandberg.

Sandberg forteller at de tar sikte på å vedta forskriften raskt etter at Stortinget har vedtatt lovendringen. Det nye regelverket vil tre i kraft i god tid før neste sesong forteller Sandberg til Dagbladet.

- 99 prosent er sportsfiskere og én prosent er sabotører

Når sesongen er på topp er det circa 70 turistfiskebåter utenfor Sørøya.

«DRITVÆR»: Danskene fikk to dager der været var godt nok til å dra på havet. Jakob (t.v) og Mads med turens storfangst på 41,7 og 40,5 kilo. Foto: Johan Mikkelsen
«DRITVÆR»: Danskene fikk to dager der været var godt nok til å dra på havet. Jakob (t.v) og Mads med turens storfangst på 41,7 og 40,5 kilo. Foto: Johan Mikkelsen Vis mer

Turistene som kommer langveisfra har betalt tusenvis av kroner i reise og opphold, alt for å oppleve fiskeeventyret som naturperlen Sørøya tilbyr.

- Vi er her for opplevelsen, vi slipper ut fisken etter å ha dratt den opp og tatt bilde, «catch and release» heter det. I bagasjen har vi med oss 15 kilo filet hver, vil vi ha mer enn det får vi betale for det, sier Jakob Lindberg (35) til Dagbladet, en dansk sportsfisker i et følge på tre.

De tre danskene vender tilbake til øya hvert år, og er eksempel på de mange sportsfiskerne som reiser til Sørøya for å få en naturopplevelse utenom det vanlige.

Ralph Bengtsson (55) driver gjestehuset der de tre danske sportsfiskerne har bodd under oppholdet sitt. En seriøs aktør som har drevet med turistfiske lenge. Når sesongen nå er i gang skal han huse mange turistfiskere. Bengtsson karakteriserer gjestene sine som ivrige sportsfiskere som velger å bruke en god slant med penger for å få lov til å gjøre det de elsker - å fiske på Sørøya.

- 99 prosent er sportsfiskere og én prosent er sabotører. Det finnes allerede en kvoteordning på 15 kilo, og den informerer vi gjestene våre om når de kommer. Jeg synes det er trist at noen useriøse aktører velger å sabotere for oss andre, de burde vært bannlyst, sier Bengtsson til Dagbladet og avslutter:

- De som kommer hit tar med seg 15 kilo fisk hjem, og bruker 10.000 - 15.000 kroner på hele turen. Det er faen meg ikke noe billig filet!

REKORDFANGST: Jakob (35) har mer enn 20 Sørøya-turer bak seg. Den entusiastiske sportsfiskeren omtaler øya som et «paradis», og kommer til å fortsette å vende tilbake. Foto: Privat
REKORDFANGST: Jakob (35) har mer enn 20 Sørøya-turer bak seg. Den entusiastiske sportsfiskeren omtaler øya som et «paradis», og kommer til å fortsette å vende tilbake. Foto: Privat Vis merHele Norges coronakart