<strong>- MÅ RYDDES OPP:</strong>  John Chr. Grøttum konstaterer at useriøse privatdetektiver er et problem - Det må ryddes opp, slik at vi blir kvitt de useriøse aktørene. Foto; Jacques Hvistendahl
- MÅ RYDDES OPP: John Chr. Grøttum konstaterer at useriøse privatdetektiver er et problem - Det må ryddes opp, slik at vi blir kvitt de useriøse aktørene. Foto; Jacques Hvistendahl Vis mer

- Useriøse privatdetektiver er et stort problem

Alle kan i dag kalle seg privatetterforsker. Nå reagerer bransjen om ber om at myndighetene rydder opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Advokatforeningen: - Viktig at bransjen er seriøs

John Chr. Grøttum har mange års bakgrunn fra politiet og Mordkommisjonen til Kripos. Nå er han leder for Norsk Forening for etterforskning og Sikkerhet (NFES) og slår alarm om ville tilstander.

I går omtalte Dagbladet konflikten mellom advokat Mona Høiness og hennes ektemann Erik Overgaard som krever full etterforskning av privatdetektiven og dataspesialisten som jobbet for motparten i den meget omtalte arvesaken. Mona Høiness arvet det bemidlede ekteparet Synnøve og Per Urdahl, og åtte arvinger leide inn eks-journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen - som nå bruker tittelen utreder/researcher - for å jakte på nye bevis.

- Ingen krav Høiness har anmeldt Selvik Malthe-Sørenssen for forsøk på hacking, og for å ha manipulert bevis. Dataekspert Stein Møllerhaug er anmeldt for hacking.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne aktuelle saken. Men det er definitivt et problem at det ikke kreves en formell bakgrunn for å tilby sine tjenester som privat utreder, researcher eller privatdetektiv. Det er ikke formelle krav til moral og etikk, sier John Chr. Grøttum, leder av NFES til Dagbladet.

- Hvilke krav er det for å kunne jobbe som privatdetektiv i Norge?

- Egentlig ingen, dessverre. Det er ikke engang krav om plettfri vandel og politiattest. I dag er virkeligheten at de som jobber som dørvakter på utesteder, eller vektere i private vaktselskaper, må ha politiattest. Det er ingen krav om det for å bli privat utreder, researcher eller privatdetektiv, sier Grøttum.

- Bør denne bransjen reguleres?

- Etter mitt skjønn er det helt nødvendig. Myndighetene må ta affære og regulere og bestemme hvem som kan utøve yrket, sier Grøttum.

-Useriøse aktører - Hvor mange livnærer seg som privatdetektiver i Norge?

- Jeg vil tro rundt 100 personer. Vel 40 av dem er medlemmer av vårt NFES. NFES er en interesseorganisasjon for personer eller foretak som utfører etterforskning, utredning, rådgivning, sikkerhetstjenester, sier Grøttum.

- Er det et problem at useriøse aktører i dag kan kalle seg privatdetektiver, utredere eller researchere?

- Det er definitivt et problem. Gjennom åra har vi flere svært uheldige eksempler. Det finnes elementer i vår bransje som ikke har noe har å gjøre, og det må det ryddes opp i, sier John Christian Grøttum.

- Må rydde opp Lederen av NFES er tydelig på at de som trenger tjenestene til privatdetektiver, utredere eller researchere bør være nøye med hvem man kjøper tjenester av.

- Det er viktig å holde seg unna useriøse aktører. Det må myndighetene gjøre noe med. Vi har dessverre flere eksempler på useiøise personer som har tilbudt sine tjenester. Etter min oppfatning er det helt nødvendig å få ryddet opp, sier Grøttum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer