Raser: Inkluderingsminister Audun Lysbakken om Carl I. Hagens forslag til språktest av kontantstøttemottakere. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
Raser: Inkluderingsminister Audun Lysbakken om Carl I. Hagens forslag til språktest av kontantstøttemottakere. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

- Useriøst av Hagen

Audun Lysbakken (SV) mener Carl I. Hagen diskriminerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag forrige uke gikk Oslo Arbeiderpartis byrådslederkandidat Libe Riebe-Mohn ut og sa at dersom hun blir byrådsleder i Oslo etter valget, ønsker hun å avvikle kontantstøtteordningen i Oslo.

Dette har skapt store reaksjoner, og blant annet Carl I. Hagen har kalt forslaget forskrekkelig.

Språktesting
Hans forslag for å bedre kontantstøtteordningen var å straffe de foreldrene som ikke sørger for at barna snakker norsk før skolestart.

- De som ikke kan sørge for at barna ikke kan norsk når de begynner i skolen, de bør ikke få kontantstøtte, uttalte han til Dagbladet søndag.

Ta seg sammen
Nå svarer Audun Lysbakken på dette forslaget.

- Det er et helt useriøst forslag, og det vet Hagen. Det er diskriminerende, men kan uansett ikke gjennomføres. Skulle NAV føre register over norskkunnskapene til alle småbarnsforeldre? Nå må Frp ta seg sammen. De er for kontantstøtte. Enten får de stå for det, eller ombestemme seg, sier Lysbakken i en sms til Dagbladet.

I følge jusprofessor Aslak Syse er ikke en slik ordning som Riebe-Mohn foreslår lovlig.

- Dagens lov åpner ikke for unntak. Og den åpner heller ikke for forsøksordninger med "kontantfrie soner", sier Syse.