Coronatiltakene:

- Useriøst av Raja

Abid Raja ba Oslo åpne opp kulturen, før han snudde igjen. Arbeiderpartiet krever at regjeringen slutter å tale med to tunger - og vil ha svar fra statsministeren.

USERIØST: Tuva Moflag (Ap) mener Rajas utspill om gjenåpningen av Oslo er useriøst, og krever svar på hva som er regjeringens linje. Foto: Fredrik Hagen / NTB
USERIØST: Tuva Moflag (Ap) mener Rajas utspill om gjenåpningen av Oslo er useriøst, og krever svar på hva som er regjeringens linje. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det er useriøst. Hva er motivet, liksom?

Arbeiderpartiets helsepolitiker Tuva Moflag snakker om Abid Rajas uttalelser om tiltakene i Oslo - og regjeringens manglende svar på dem.

Søndag smalt utspillet fra kulturminister Abid Raja om at Oslo burde åpnet kulturlivet tidligere. Operaen var et eksempel på institusjoner han mente kunne ha vært mer åpen de siste månedene.

- Skaper usikkerhet

- Med unntak av de få ukene rundt påsken, har vi nasjonalt klart å holde kulturlivet delvis åpent, sa Raja til Avisa Oslo.

Det var bare noen dager etter at helseminister Bent Høie ga full tilslutning til byrådsleder Raymond Johansens coronahåndtering.

Moflag reagerer sterkt, og mener kommunikasjonen skaper usikkerhet både blant folk og politikere. Hun mener regjeringen har talt med to tunger.

- Dette skaper uklarhet for innbyggere og kommunene. Når en statsråd er ute og ber en kommune om å åpne opp, så skaper man et inntrykk av at tiltakene er for strenge.

Snudde

Moflag, som selv representerer Akershus på Stortinget, peker på at flere kommuner på Romerike lever under strenge tiltak som regjeringen har pålagt dem. Flere ordførere der har bedt om å få tilbake lokal kontroll. Hun reagerer på at Raja ba Oslo åpne mer opp, samtidig som han som regjeringsmedlem har pålagt nabokommunene strenge regler.

- Det synes jeg er er veldig spesielt. Det er en rolleblanding, som ikke er helt bra. Det er ekstra spesielt at utspiller kommer når regjeringen han selv sitter i har bestemt at kommunene rett på andre siden av kommunegrensen skal være på det høyeste tiltaksnivået, et område han selv representerer.

PROVOSERER: Det var kultur- og likestillingsminister Abid Rajas utspill søndag som startet bråket. Foto: Lise serud / NTB
PROVOSERER: Det var kultur- og likestillingsminister Abid Rajas utspill søndag som startet bråket. Foto: Lise serud / NTB Vis mer

En av ordførerne på Romerike som lever med svært inngripende tiltak nå er Ståle Grøtte (Ap) i Rælingen. Han svarte selv på Rajas innlegg på Facebook om saken.

- Torsdag kveld kom det strenge tiltak fra regjeringen for kommuner på Romerike. En av begrunnelsene var at man er en del av Oslo-regionen som har høy smitte. To døgn senere kommer et utspill fra en statsråd som er tvert motsatt - han kritiserer Oslo. Det blir veldig rart.

Grøtte sier han forstår at det er behov for de strenge vedtakene fra regjeringen.

«Delvis retrett»

- Vi akspepterer tiltakene. Samtidig er det mange, både her og i Oslo, som er i en svært vanskelig situasjon. De som driver butikker, i kulturlivet og næringslivet. Derfor er vi veldig vare for utspill som dette. På vegne av dem reagerer jeg kraftig på det som blir sagt.

Ikke lenge etter Rajas første utspill modererte han seg selv søndag kveld. Han understreket overfor Dagbladet at han støtter statsminister Erna Solbergs gjenåpningsplan, og at det har vært nødvendig med strenge tiltak.

- Jeg anmoder altså ikke om å åpne dørene på fullt gap, men å åpne forsiktig opp også for kulturlivet når Oslo skal gjenåpne, sa Raja.

Ordfører Ståle Grøtte i Rælingen er glad for at kulturministeren gjør det han kaller en «delvis retrett».

- Hans måte å lese sitt eget utspill på synes å være preget av at han har fått tilbakemeldinger på at utspillet ikke var så klokt, sier Grøtte diplomatisk.

REAGERER KRAFTIG: Ordfører i Rælingen Ståle Grøtte forteller om bedrifter og innbyggere som er hardt rammet av tiltak. Foto: Rælingen kommune.
REAGERER KRAFTIG: Ordfører i Rælingen Ståle Grøtte forteller om bedrifter og innbyggere som er hardt rammet av tiltak. Foto: Rælingen kommune. Vis mer

Krever svar

Verken statsminister Erna Solberg eller helseminister Bent Høie ville imidlertid svare Dagbladet på forvirringen søndag. Moflag i Arbeiderpartiet krever nå at de kommer på banen.

- Vi ønsker at statsminister Erna Solberg eller helseminister Bent Høie skal klargjøre at det faktisk er framdriften i regjeringens framlagte gjenåpningsplan som gjelder.

- Vi ønsker rett og slett at de skal avklare det, om dette er noe som Abid Raja gjør på vegne av regjeringen, eller om han har gått på tvers av det de er enige om. Det mener jeg er viktig, fortsetter Moflag.

I en kommentar til Dagbladet påpeker statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Saliba Korkunc at Raja har svart for seg selv.

- Driver politisk spill

- Raja svarte Dagbladet i går at regjeringen støtter smitteverntiltakene i Oslo – også de som rammer kulturen. Raja har også uttalt at han støtter strategien og mener at de strenge tiltakene har vært nødvendige.

Det synes fortsatt ikke som statsminister Erna Solberg eller Bent Høie vil kommentere saken. Regjeringen mener imidlertid Moflag prøver å la det gå politikk i saken.

- Det virker som Arbeiderpartiet her gjør alt de kan for å tolke Raja i verste mening, og driver unødvendig politisk spill. Det bør de holde seg for gode for, avslutter Korkunc.

Fra statsministerens kontor kommer følgende svar:

- Jeg oppfordrer Moflag til å lese Dagbladet og viser til intervjuet med Abid søndag hvor han sier at regjeringen støtter smitteverntiltakene i Oslo. I saken skriver også avisen at Raja understreker overfor Dagbladet at han støtter Solberg gjenåpningsplan, skriver statssekretær Rune Alstadsæter (H).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer