DEMONSTRERER: Tilhengere av katalansk uavhengighet var igjen samlet i gatene i Barcelona mandag, dagen etter folkeavstemningen. FOTO: AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
DEMONSTRERER: Tilhengere av katalansk uavhengighet var igjen samlet i gatene i Barcelona mandag, dagen etter folkeavstemningen. FOTO: AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOUVis mer

Usikker framtid for Catalonia etter folkeavstemningen

Både i Barcelona og Madrid legges det slagplaner for veien videre etter den blodige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet. EU blir bedt om å megle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB): Det er den katalanske presidenten Carles Puigdemont som ber EU tre inn, til tross for at EU støtter den spanske regjeringens syn om at avstemningen søndag var ulovlig.

90 prosent av dem som deltok, sa ja til uavhengighet. Ja-et overskygges imidlertid av at kun 42 prosent av de stemmeberettigede deltok i folkeavstemningen, og ikke minst av politiets brutale framferd.

EU SKAL MEGLE: Catalonias president Carles Puigdemont ba på en pressekonferanse mandag EU megle etter folkeavstemningen om katalansk uavhengighet. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / NTB scanpix
EU SKAL MEGLE: Catalonias president Carles Puigdemont ba på en pressekonferanse mandag EU megle etter folkeavstemningen om katalansk uavhengighet. Foto: AP Photo / Manu Fernandez / NTB scanpix Vis mer

Puigdemont har like fullt erklært at Catalonia har «vunnet retten til en selvstendig stat» og møtte mandag sin regionregjering for å legge planer for en løsrivelse. Utenfor regionregjeringens hovedsete Palau Generalitat var tilhengerne samlet, og tirsdag er det varslet generalstreik i regionen til støtte for løsrivelse.

Delt region

Men det er svært usikkert om en uavhengighetserklæring vil få støtte i regionforsamlingen, påpeker Spania-kjenner Marcus Buck.

– Katalanerne er ikke enige om dette. For veldig mange mennesker er uavhengighetskravet et skyggespill for å få oppmerksomheten bort fra andre ting, sier Buck, og viser til sosiale problemer i kjølvannet av finanskrisen.

Han mener mer ansvarlige katalanske politikere vil motsette seg løsrivelse, blant annet fordi valgoppslutningen var lav.

Vil ikke betale skatt

Buck, som er ansatt ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, tror det nå ligger an til forhandlinger mellom den spanske regjeringen og regionmyndighetene, der skatt vil være sentralt.

– Det er det springende punktet. Katalanerne vil ha det samme som baskerne har, nemlig at de ikke vil betale skatt til den spanske staten, sier Buck.

Han ser for seg at Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy vil inngå en avtale med det sosialistiske opposisjonspartiet PSOE, som er enige om behovet for å holde Spania samlet. Et mulig utfall er imidlertid at konstitusjonen endres og Spania blir en føderalstat.

Rajoy møtte mandag både ledelsen i sitt eget konservative parti PP, PSOE-leder Pedro Sanchez og ledelsen i det liberale katalanske partiet Ciudadanos.

Voldsbruk bekymrer

Bildene av politifolk som gikk løs på vanlige folk som krevde sin rett til å gå til urnene søndag, har rystet omverdenen.

– Jeg er svært urolig over volden i Catalonia søndag. Jeg ber spanske myndigheter sikre en grundig, uavhengig og upartisk gransking av alle voldshendelsene, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein ifølge nyhetsbyrået AFP.

EU og andre europeiske land har vært svært forsiktig i sine reaksjoner på hendelsene. EU-kommisjonen gjentok mandag at saken er et indre anliggende som Spania må håndtere. Men kommisjonens talsperson Margaritis Schinas sa også:

– Vold kan aldri være et instrument i politikken. Vi har tillit til at statsminister Mariano Rajoy vil håndtere saken i full respekt for den spanske grunnloven og de grunnleggende rettighetene borgerne har gjennom denne.

Kommisjonen oppfordrer partene til raskt å gå i dialog.

– Alle lovlige midler

Europeiske regjeringer støtter opp om den spanske regjeringens linje, mange av frykt for at kravet om økt selvstendighet i egne regioner skal få vind i seilene. Men underhånden gir diplomater uttrykk for bekymring for Spanias harde linje.

Spanias justisminister Rafael Catala sa imidlertid mandag at regjeringen vil ta i bruk alle lovlige midler for å hindre en uavhengighetserklæring.

Uroen i Spania virket også inn på markedene. Euroen falt med 0,7 prosent mot dollaren tidlig mandag ettermiddag. Hovedindeksen på Madrid-børsen falt med 1,3 prosent.

Den katalanske hovedstaden Barcelona står for en femdel av den nasjonale økonomien.