Usikker framtid for Nord-Irland

I natt gikk fristen ut for en endelig fredsavtale i Nord-Irland. Katolikkene og protestantene holdt det gående til langt på natt, uten å komme fram til en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober i fjor vant David Trimble og Gerry Adams Nobels fredspris for sin freds-kamp i Nord-Irland. Den 22. mai i fjor klarte de å forhandle fram den såkalte «Good Friday-avtalen». Ifølge avtalen skal Nord-Irland styres av en egen provinsregjering med tolv seter. Sinn Fein, som er den militære grenen av den katolske IRA-geriljaen vil bli sittende med to av tolv seter i en slik regjering.

Protestantene, ledet av David Trimble, nekter å gå sitte i regjering med Sinn Fein, før IRA binder seg til en timeplan for innlevering av sine våpen.

Tony Blair ga partene frist fram til midnatt i natt, men partene klarte ikke å komme fram til et kompromiss. Sinn Fein har sagt seg villige til å begynne avvæpningen i oktober, forutsatt at de kommer inn i provinsregjeringen med én gang. Protestantene på sin side krever at avvæpningen skal begynne samtidig som provinsregjeringen dannes.

Selv om fristen har gått ut, tar forhandlingene til igjen klokka 12.00 i dag, norsk tid.