Usikker høst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag blir Stortinget høytidelig åpnet til en høstsesjon som virker uvanlig uforutsigelig. De dramatiske endringene på meningsmålingene der Fremskrittspartiet er blitt landets største parti, har bidratt til å øke usikkerheten.
  • Sentrumsregjeringen til Kjell Magne Bondevik innledet denne stortingsperioden og viste at den var styringsdyktig. I øyeblikket er Bondevik en langt mer foretrukket statsministerkandidat enn Jens Stoltenberg, og en sentrumsregjering har større oppslutning enn den sittende arbeiderpartiregjeringen.
  • Men ingen meningsmålinger endrer sammensetningen av Stortinget. Likevel kan noen la seg friste til å framkalle en regjeringskrise for eksempel på statsbudsjettet som legges fram i morgen. I den grad Bondevik er en av dem som lar seg friste, bør han både følge opp sin egen uttalelse om at landet ikke er tjent med hyppige regjeringsskifter, og sikre at landet ikke får en ny, svak mindretallsregjering. En eventuell Bondevik II bør ha et fast flertall bak seg i Stortinget.
  • Bondevik vil ikke automatisk få regjeringsoppdraget dersom det blir krise i høst. Høyre er nå villig til å føre samtaler om regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet etter valget. I en krise der Bondevik insisterer på sentrumsalternativet med 42 representanter, kan Høyre allerede nå åpne for et sterkere alternativ sammen med Frp og mønstre 48 representanter. Frp er nest størst på Stortinget, og under forløpet av en slik krise kan Hagen utpeke Jan Petersen til statsministerkandidat for et slikt alternativ og gjøre krav på å gå foran sentrumsalternativet.
  • Vi er enig med Senterparti-leder Odd Roger Enoksen som har sagt at en regjeringskrise i høst er hensiktsløs. Det er valg allerede neste år. Velgerne straffer for tida Arbeiderpartiet for maktovertakelsen i mars. Det vil være et godt bidrag til å sikre politisk stabilitet i landet om både regjering og opposisjon i ukene framover opptrer rimelig og konstruktivt.