Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lippestad om Sverige-terroren

- Usikker på hvordan vi i Norge ville greid situasjonen

Geir Lippestad tviler ikke på at han kunne forsvart Rahmat Akilov. Nå frykter han splid etter angrepet i Stockholm.

KUNNE FORSVART AKILOV: - Man forsvarer rettsstaten, ikke forbrytelsen, sier Geir Lippestad. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KUNNE FORSVART AKILOV: - Man forsvarer rettsstaten, ikke forbrytelsen, sier Geir Lippestad. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 7. april ble fire mennesker påkjørt og drept i Stockholm sentrum.

Bak rattet på lastebilen satt Rahmat Akilov - en 39 år gammel usbekisk statsborger som hadde fått avslag på sin søknad om asyl.

- Jeg er usikker på hvordan vi i Norge ville greid situasjonen om det var noen utenfra. Jeg håper og tror Sverige vil stå samlet, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Ville forsvart Akilov

Lippestad representerte tidligere Anders Behring Breivik, og er ikke i tvil om at han hadde kunnet forsvare Akilov.

Dette av prinsipielle årsaker.

- Man forsvarer rettsstaten, ikke forbrytelsen. Kjernen i rettsstaten er at systemet skal fungere, uansett hva vedkommende har gjort, sier Lippestad, som opplevde et stort press i etterkant av terroren i 2011.

Frykter splittelse

Det samme tror han vil gjelde Johan Eriksson, advokaten som skal representere Akilov framover. Likevel ser han en sentral forskjell på den antatte terroren i Sverige, og angrepet på Utøya og Regjeringskvartalet.

Mannen bak er utenlandsk.

- Vi hadde ingen steder å rette sinnet mot. Det var en nordmann som hadde vokst opp på beste vestkant, og ikke en som hadde kommet til oss utenfra, sier Lippestad og legger til at han frykter splittelse i Sverige.

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

- Det terroristene vil ha

Advokaten, som nå er byråd for næring og eierskap i Oslo, mener at mange ønsker å slå politisk mynt på angrepet.

Dette ved å appellere til folks fremmedfrykt.

Dersom disse lykkes med det, har gjerningsmannen også lyktes med sitt mål, mener Lippestad. Han frykter at minoriteter blir mer utsatt som følge av angrepet i Stockholm.

- Terrorister ønsker å spre frykt og destabilisere samfunnet vårt. Hvis man lykkes ved å så splid mellom folkegrupper, gir man terroristene det de vil ha, sier han.

Imponert over pårørende

Når det gjelder 22. juli, lot Lippestad seg imponere over hvordan det norske folk taklet situasjonen.

Særlig de pårørende.

- De satt i samme rettssal som han, uten å bevege en finger. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det i samme situasjon.

- Menneske i kjøtt og blod

Da Dagbladet spør Lippestad om hvordan det er å representere en som Rakhmat Akilov, tar han utgangspunkt i sitt første møte med Breivik.

- Når man møter et menneske som har gjort grusomme ting, danner man seg et inntrykk av hvordan den personen er. Jeg blir uansett alltid slått av at det er et menneske i kjøtt og blod som sitter der - med mange av de samme uttrykk og tanker som de fleste av oss har, sier Geir Lippestad.