Usikker på nødverge

Biltyven i Froland ble skutt med to rifleskudd. Den drapstiltalte faren sier det var nødverge. Politiet er ikke sikre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Skjøt tyven for å redde far

  I går ble det lett med metalldetektor på stedet der drapet skjedde søndag, og sent på kvelden lyktes politiet:

  - Sent i går kveld fant vi to tomhylser. Det ble altså avfyrt flere skudd, opplyser politiadvokat Jon Atle Hansen til Dagbladet.no.

  Etterforsker nødverge


  Politiet vil ikke gi mange detaljer om etterforskningen to dager etter at drapet på Froland skjedde. Om de mener det dreier seg om nødverge eller ikke vil de foreløpig ikke konkludere med:

  - Nødverge blir etterforsket som en del av saken, sier Hansen.

  Fedrelandsvennen skriver i dag at politiet mener den 22 år gamle sønnen slett ikke har handlet i så stor grad av nødverge som han selv og familien sier.

  Ifølge avisa tyder funn på at han har løpt etter bilen og skutt inntil fire skudd fra ulike posisjoner fra jordet nedenfor huset hvor han bor. Tomhylsene ble funnet i god avstand fra der 22-åringen bodde.

  Politiet vil ikke kommentere disse opplysningene i dag:

  - Ingenting av dette er uttalelser som vi har kommet med. Politiet har ikke trukket noen konklusjoner, sier Hansen.

  Etterforskningen forsetter gjennom jula. Politiet er nå stort sett ferdige med den taktiske etterforskningen, de fleste avhør er gjort i saken. Mye av den tekniske etterforskningen gjenstår forsatt.

  - Jeg ser for meg at vi får behov for å foreta rekonstruksjon av hendelsen, sier Hansen.

  - Ville redde faren


  I går bekreftet politiet at sønnen som ble varetektfengslet i tre uker erkjenner å ha utløst det dødelige skuddet. Han nekter straffskyld, og hevder han skjøt i nødverge fordi faren kunne bli overkjørt.

  22-åringen og hans 52 år gamle far oppdaget søndag morgen at en mann var i ferd med å stjele farens bil. De løp ut med våpen i hendene for å stoppe tyveriet. Sønnen skjøt mot bilen, og den 30 år gamle biltyven ble drept på stedet.

  Også 52-åringen er siktet for forsettlig drap, men ble løslatt på søndag.

  - Reddet livet


  Den 52-årige faren, Asbjørn Steen, sier i dag til flere medier at han mener sønnen forsøkte å redde livet hans.

  Han forteller til Agderposten at han styrtet ut i underbuksa og tresko for å stoppe biltyven. Han planla å skyte i stykker et dekk på bilen. Men han snublet, hagla ble fylt med snø og gikk av så hele hagleløpet eksploderte.

  Et stykke ned i veien oppdaget han at bilen igjen var på vei opp mot huset.

  Mens bilen var på vei mot ham hørte han skudd.

  - Jeg tenkte at nå skyter de på meg også, men oppdaget at jeg i hvert fall ikke var truffet, sier han.

  Steen så at bilen forandret retning og forsvant ned mot elva.

  - Den stanset mot et tre, og jeg løp dit for å få fatt i kjeltringene, sier han.

  Etter at han først ikke så noen i kjøretøyet, åpnet han døren på førersiden, der så han en mann dekket med blod. Han dro han ut og la en kjeledress over ham, og forteller at han forsøkte å gi førstehjelp.

  Både faren og sønnen har søkt om å få advokat Sigurd Klomsæt som forsvarer.

  Kriminell


  Den 30 år gamle biltyven tilhørte et kriminelt miljø og var godt kjent av politiet. I bygda Reiersøl i Froland, der tyveriet og drapet skjedde søndag, har det vært en rekke biltyverier. Både familien Steen og naboer gir uttrykk for at de føler seg terrorisert av kriminelle.

  Den avdøde 30-åringen var sammen med en jevnaldrende kamerat som skulle hjelpe ham med å stjele bilen. Kameraten ble tatt av politiet søndag formiddag etter at han rømte fra stedet. Han forteller til Fædrelandsvennen at han ikke så skytingen, men ventet på at kameraten og bilen skulle plukke ham opp et stykke borte. Han mener han hørte tre eller fire skudd før han stakk av fra stedet.

FANT TO TOMHYLSER:</B> Sent i går kveld fant politiet hylsene etter rifleskuddene. De lette med metalldetektor.
PAJEROEN:</B> Det var denne bilen den 30-åringen tyven kjørte av gårde med.
USIKRE PÅ NØDVERGE:</B> Politiadvokat Jon Atle Hansen ved Agder politidistrikt vil ikke kommentere om politiet mener det dreier seg om nødverge. Etterforskningen forsetter med redusert kapasitet gjennom jula, men saken har høy prioritet.