<strong>UVÆR:</strong> Knekte greiner og trær ligger spredt langs veien på Nes på Romerike. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
UVÆR: Knekte greiner og trær ligger spredt langs veien på Nes på Romerike. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Flere tusen rammet av strømbrudd på Østlandet:

- Usikker på om de får strømmen tilbake i kveld

Trær har blåst over ende og flere strømlinjer har røket. Hafslund jobber på spreng for å rette feilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOGBYGDA/OSLO (Dagbladet): 7472 av Hafslunds kunder på Østlandet er tirsdag kveld uten strøm. Årsaken er kraftig vind og ringvirkninger som følge av dette.

- Vi har hatt trøbbel i Østfold, Oslo og Akershus. I overkant av 25.000 har vært berørt av kort- eller langvarig strømbrudd. Nå er det 7472 som er uten strøm, sier kommunikasjonssjef i Hafslund, Morten Schau, til Dagbladet like før klokka 22.

Trevelt og mørkt

Ifølge nettselskapet er det trefall som er årsaken til at tusenvis av kunder har sittet i mørket 1. nyttårsdag. Flere linjer har strømlinjer røket etter at trær har veltet over dem.

Vinden og mørket gjør jobben med å rette feilene krevende. Schau forsikrer imidlertid om at de har alt tilgjengelig mannskap i sving for å løse problemene.

- Vi jobber på så godt vi kan. Det er svart som natta ute, og kraftig vind, så det er tøffe forhold nå, sier kommunikasjonssjefen.

- Helt uforutsigbart

Tirsdag kveld ser været ut til å roe seg noe på Østlandet, men Hafslunds oppleve stadig nye strømbrudd helt fram til omkring klokka 20.30. Da begynte også vinden å løye.

- Nå ser det heldigvis ut som det verste været er over, så da bedrer det seg forhåpentligvis, sier Schau, som ikke tør å love kundene når de får strømmen tilbake.

- Det er helt uforutsigbart hvor lang tid det vil ta å rette feilene. Men hvis vi lokaliserer dem og ser at vi må inn med kraftigere utstyr for å rydde opp, så kan det fort bli så vi må vente til i morgen da det blir lyst. Vi håper likevel å rette mest mulig i løpet av kvelden og natta, sier kommunikasjonssjefen.

Trøblete mobilnett

Både Telia og Telenor melder om mindre problemer som følge av strømbrudd.

- Mesteparten skyldes kraftsvikt. Det er snakk om åtte basestasjoner i Hordaland, fem i Trøndelag og fem i Møre og Romsdal. Vi har også fått melding om kraftproblemer i Akershus, Hedmark og Oppland, men det skal ikke medføre problemer på mobilnettverket foreløpig, sier informasjonssjef Magnus Line i Telenor Norge, til Dagbladet og legger til:

- Vi overvåker situasjonen fortløpende, og har høy beredskap i tilfelle eventuelle brudd.

Problemer i flytrafikken

Også på Gardermoen har vinden ført til problemer tirsdag kveld. Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor sier til Dagbladet at flere fly har avbrutt landinga på grunn av vinden. Disse har flydd en ekstra runde før de alle lyktes med å lande på andre forsøk.

- Det er kraftige vindkast som gir ekstra turbulens. Derfor er det noen fly, som nesten hadde landet, som måtte ta en ekstra runde.

Løksa understreker imidlertid at de fleste flyene har klar å lande på første forsøk.

- Ni av ti fly er i rute, og vi har rundt 97 prosent regularitet. Jeg har ikke tall på hvor mange fly som har måttet avbryte landing, men det er veldig få med tanke på hvor mange fly som lander på OSL.

- Forventer dere liknende utfordringer utover kvelden?

- Bortsett fra de få flyene, så har vi ikke hatt noen utfordringer. Men det skal blåse en stund til, sier Løksa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer