- HAR EGENSKAPENE. - Jeg har opparbeidet meg erfaring i å finne gode løsninger nær uansett hvilken sak det gjelder. Det er en egenskap jeg mener er en forutsetning for å være LO-leder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- HAR EGENSKAPENE. - Jeg har opparbeidet meg erfaring i å finne gode løsninger nær uansett hvilken sak det gjelder. Det er en egenskap jeg mener er en forutsetning for å være LO-leder. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Usikker på om jeg vil utsette LO for en kampvotering om ledervervet

Gerd Kristiansen forbereder seg på ledervalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag åpner LO-kongressen i Folkets Hus i Oslo, og mandag velges ny leder etter Roar Flåthen. Det kan skje etter kampvotering, der én av de to nestlederne Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken, blir ny leder for nær 900 000 medlemmer.

Håper å unngå kampvotering.

Dagbladet har stilt de to kandidatene ti likelydende spørsmål.

Les hva Tor-Arne Solbakken svarte her.

Gerd Kristiansen

1. Hvorfor vil du bli LO-leder
- Jeg mener det er riktig av meg å stille meg til disposisjon. Jeg har vært tillitsvalgt i veldig mange år, snart 30, og mener jeg har opparbeidet meg erfaring i å finne gode løsninger nær uansett hvilken sak det gjelder. Det er en egenskap jeg mener er en forutsetning for å være LO-leder. Vi har 22 forbund, ofte med kryssende interesser som vi skal finne et felles standpunkt for.

2. Hvorfor bør du velges istedenfor den andre kandidaten?
- Nei, slike vurderinger — å sette oss opp mot hverandre — er det valgkomiteen som skal gjøre. Det vil ikke jeg bidra til.

3. Hvis du ikke blir valgt til leder, er du da kandidat som nestleder?
- Jeg vet ennå ikke hva jeg skal gjøre dersom jeg ikke blir leder, nettopp fordi valgkomiteen først skal gjøre sin jobb. Da regner jeg med at vi blir innkalt, og de skal legge sin ledelseskabal og kommet med sitt forslag. I en slik prosess kan det dukke opp mange ting en må ta hensyn til.

Hun vil ikke gi et klart svar på verken hvordan hun stiller seg til kampvotering om LO-ledervervet, eller hvorvidt hun kan komme til å etterfølge Jan Davidsen som leder i Fagforbundet.

- Jeg orker ikke tenke lenger enn en uke fram i tid akkurat nå. Om jeg stiller til kampvotering er i så fall ikke en avgjørelse jeg tar helt på egenhånd. Jeg har også tenkt på om jeg skal være med på å utsette kongressen for en kampvotering. Det tenker jeg kan være en belastning for både kongressen og den enkelte involverte, så jeg har ikke bestemt meg ennå, sier hun.

4. Hva bør gjøres med LO/hva vil du gjøre?
- Jeg ser på det å få bukt med ufrivillig deltid som det viktigste elementet for et likestilt arbeidsliv. Og det ligger et forslag inne om å ta en gjennomgang av hele organisasjonen for å se hvordan vi er tilpasset omgivelsene våre. Samfunnet rundt oss har endret seg, forbundene i LO har endret seg, og da bør vi ta en fordomsfri debatt om det. Jeg skal ikke sitte her i dag og si hva som bør endres. Bakgrunnen for forslaget er såpass mange og såpass sterke innspill på enkeltendringer fra flere forbund, eksempelvis er lokalorganisasjonene, som vi sentral skal koordinere, opptatt av at de har for dårlige rammevilkår.

5. Hva er den største utfordringen i arbeidslivet, og hva blir din viktigste oppgave de neste fire årene hvis du blir valgt?
- Programmet som LO-kongressen vedtar bestemmer retningen. Men jeg tror neppe kongressen snur opp-ned på politikken som føres i dag. Å sikre sysselsettingen står sentralt, og det samme gjør faren for at den europeiske krisa kan gli inn over oss, og hvordan det da vil slå ut. Vi må også forholde oss til arbeidsinnvandring og sosial dumping som følge av det.

Solbakken åpner for å fortsette som LO-nestleder dersom han taper lederkampen.

6. Pensjon blir tema på kongressen, og Flåthen har sagt at neste hovedoppgjør i 2014 bør handle om pensjon. Enig/uenig og hvorfor?
- Veldig enig med Flåthen i at pensjon bør bli sentralt i neste hovedoppgjør. Vi må få til breide og robuste ordninger i privat sektor, og vi må fange opp de som ramler mellom to stoler. Den diskusjonen må vi ta ed arbeidsgiversida, som ofte har ande interesser, men jeg tror absolutt det er mulig å få til løsninger som begge parter er fornøyd med.

7. Er EØS-avtalen god nok for norsk næringsliv og norske arbeidstakere?
- LO har et vedtak på at EØS-avtalen er vår politikk i forholdet til handel og tjenester med Europa. Jeg tror ikke EØS skaper veldig mye debatt, og jeg tror kongressen blir stående på det vedtaket vi har. Jeg opplever at diskusjonene om å si opp avtalen har forstummet. Regjeringa har vist at den er i stand til å bruke handlingsrommet som finnes i avtalen.

8. Hva bør de rødgrønne levere på, hva har de ikke gjort, hvis de får fortsette?
- De må få på plass en tredje handlingsplan mot sosial dumping — det er prioritet nummer én. Samtidig er det veldig mange politikkområder de har startet på som bør videreføres. Og dét er et godt argument for å la de rødgrønne fortsette. Jeg tenker eksempelvis på sykehusstruktur, og hvordan vi har innrettet oss der. De regionale helseforetakene er det nærmeste vi kommer et lokaldemokrati, jeg er livredd for at vi får et direktorat som skal sitte i Oslo å bestemme.

9. Er du for oljevirksomhet i Lofoten?
- Jeg, og LO, er for en konsekvensutredning. En åpning i Lofoten og Vesterålen ligger høyt opp og langt fram, men ofte høres det ut som om en skal starte boring med det samme utredningen er ferdig. Det ligger langt fram i tid.

10. Hva står på spill ved valget i høst, sett fra LOs side?
- Jeg er redd for at en blå regjering vil slå beina vekk under en del viktige prinsipper i arbeidsmiljøloven, og være en trussel mot et godt og velorganisert arbeidsliv. Faste stillinger skaper trygghet og tilhørighet til arbeidsplassen.

KOLLEGER OG RIVALER: Gemyttelig stemning mellom LO-nestlederne Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen, som begge sikter mot toppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KOLLEGER OG RIVALER: Gemyttelig stemning mellom LO-nestlederne Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen, som begge sikter mot toppen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer