Oslo, 20091020. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (AP) på kontor i  Miljøverndepartementet.
Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
Oslo, 20091020. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (AP) på kontor i Miljøverndepartementet. Foto: Krister Sørbø / DagbladetVis mer

Usikker på om oljeselskapene tar snarveier

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) krever en ny vurdering av vedlikeholdet på norske oljeplattformer. Hun vil finne ut om selskapene tar snarveier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Hanne Bjurstrøm har ansvaret for sikkerheten på norsk sokkel. De siste dagene har Dagbladet skrevet at halvparten av alle installasjonene i Nordsjøen er utrangerte og må søke om forlenget levetid. BPs Valhall beskrives av kilder som en versting på vedlikehold.

- Føler du deg 100 prosent sikker på at oljeselskapene ikke tar snarveier på vedlikeholdet for å spare penger?

- Jeg kan ikke være 100 prosent sikker på det. Det ville bare være dumt av meg å si. Men jeg er trygg på at Petroleumstilsynet følger opp selskapene tett, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Ny vurdering
Hun understreker at hun mener sikkerheten på norsk sokkel er god.

- Jeg har ikke grunnlag for å si noe annet, sier Bjurstrøm.

Likevel ber hun nå om en ny vurdering fra Petroleumstilsynet.

- Det har ikke kommet fram noe konkret nytt, men ettersom det har vært en del om dette den siste tida, vil jeg over sommeren be om en ny vurdering av vedlikeholdstilsynet fra Petroleumstilsynet, sier Bjurstrøm.

Mer vedlikehold
Hun vil ikke kommentere situasjonen rundt BPs plattformer spesielt, men viser til at eldre plattformer generelt trenger bedre vedlikeholdsoppfølging enn nyere.

- BP beskriver seg selv som et mønsterselskap, mens andre mener vedlikeholdet er så dårlig at det utgjør en sikkerhetsrisiko. Hvorfor er virkelighetsbeskrivelsen så forskjellig?

- Det er bra at ansatte sier sin mening. Her må man ha forståelse for at man har ulike roller, sier Bjurstrøm.

BLIR KALT SKRAPHAUG: BPs felt Valhall i Nordsjøen. Foto: BP.
BLIR KALT SKRAPHAUG: BPs felt Valhall i Nordsjøen. Foto: BP. Vis mer

I kjølvannet av den voldsomme oljeulykka i Mexicogolfen, kalte arbeidsministeren inn alle de store selskapene til møte om sikkerheten på norsk sokkel.

- Jeg er ikke i tvil om at de tar dette veldig alvorlig, men vi har ulike roller. Min rolle er å holde dem i øra og stille spørsmål, sier Bjurstrøm.

Bekymret
SVs stortingsrepresentant Snorre Valen er mer kritisk.

- Jeg er reelt bekymret for sikkerheten på norsk sokkel. Tida er kanskje inne for at Petroleumstilsynet inspiserer mer. Vi bør se på hvor store ressurser de har til rådighet. Vi kan ikke leve med at det er så store forskjeller i hvordan selskapet, tilsynet og arbeidere ser på situasjonen, sier Valen.

Han reagerer også på at pressen stenges ute fra Valhall-feltet til BP, slik Dagbladet skrev i går.

- Presse, politikere og myndighetene bør ha tilgang til plattformene, sier han.