Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Usikker på om Osama i det hele tatt befant seg i bygningen

USAs forsvarsminister: Alt sammen var indirekte.

SPENT::USAs forsvarsminister Robert Gates (nederst til høyre) fulgte sammen med resten av president Barack Obamas innerste stab med på storskjerm under den hemmelige operasjonen i Abbottabad. Foto: Pete Souza / The White House / AP / Scanpix
SPENT::USAs forsvarsminister Robert Gates (nederst til høyre) fulgte sammen med resten av president Barack Obamas innerste stab med på storskjerm under den hemmelige operasjonen i Abbottabad. Foto: Pete Souza / The White House / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarsminister Robert Gates sier han ikke var helt sikker på om Osama bin Laden faktisk befant seg i bygningen i den pakistanske byen Abbotabad da de amerikanske elitesoldatene gikk til aksjon.

- Det fantes ikke direkte bevis for at han var der. Alt sammen var indirekte. Men det var trolig den beste informasjonen vi hadde hatt siden 2001, sier Gates til TV-stasjonen CBS.

Han mener beslutningen om å gjennomføre aksjonen, er en av de modigste avgjørelsene som noen gang er tatt av en amerikanske president.

- Jeg hadde virkelige reservasjoner når det gjaldt etterretningen. Jeg var bekymret for nivået på usikkerheten rundt hvorvidt bin Laden i det hele tatt befant seg i bygningen.

- Hjertet i halsen

Gates forteller om nervepirrende minutter da han fulgte bin Laden-operasjonen direkte sammen med president Barack Obama og andre amerikanske ledere. Han satt med hjertet i halsen da spesialstyrkenes helikoptre landet inne på al-Qaida-lederens eiendom, noe som ikke skal ha vært del av den opprinnelige planen.

- Som alle de andre der satt jeg som naglet fast, forteller forsvarsministeren.

Styrkene i Afghanistan

Det er for tidlig å si om bin Ladens død vil føre til at amerikanske styrker trekkes raskere ut av Afghanistan, ifølge Gates. Men han holder muligheten åpen for at krigføringen når et vendepunkt i løpet av året, noe som kan gjøre det mulig å sende flere soldater hjem.

Den amerikanske senatoren John Kerry kom søndag til Afghanistans naboland Pakistan, hvor han skal ha samtaler med landets politiske ledere. Det er første gang en høytstående amerikanske politiker besøker Pakistan etter at bin Laden ble drept i Abbotabad.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media