Usikker skjebne for avsatt statsminister

Norges ambassadør møtte kuppsjefen. Send inn ditt spørsmål nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thailand skal få en sivil overgangsadministrasjon og en lovgivende forsamling i løpet av to uker, opplyste Thailands hærsjef Sonthi Boonyaratklin i et møte med det utenlandske ambassadørkorpset i Bangkok i dag.

Møtet mellom kuppmakerne og ambassadørene ble holdt mens den avsatte statsministeren Thaksin Shinawatra satt i et fly fra New York til London. Thaksin avlyste som planlagte tale i FN natt til i dag norsk tid.

Det britiske Utenriksdepartementet bekrefter i formiddag at Thaksin kommer til London seinere i dag på "et privat besøk" i følge nyhetsbyrået AP.

Thaksin har leilighet i London, og flere familiemedlemmer skal ha reist fra Thailand til den britiske hovedstaden etterm kuppet.

60-70 ambassadører tok i mot invitasjonen fra gårsdagens kuppmakere. Norges ambassadør Merete Fjeld Brattestad og den norske ambassadesekretæren var med på møtet, som ble avsluttet for kort tid siden.

-Hærsjefen holdt en briefing om hva som har skjedd og hvorfor. Hans forklaring på hva som har skjedd, var et resyme av kjente begivenheter i nyhetsbildet siste døgn, sier ambassadør Fjeld Brattestad til dagbladet.no.

Det har vært helt rolig som en vanlig dag i Bangkoks gater onsdag (ligger fem timer foran norsk tid).

-Hærsjefen forklarte kuppet med at den innenrikspolitiske situasjonen var kommet så langt ut av stabil kurs at det var nødvendig å gjøre. Det haglet med spørsmål fra ambassadørene om hvorfor det var nødvendig med militær inngripen så lenge det allerede var en prosess på gang i Thailand, men vi ble ikke noe klokere av svarene, sier ambassadøren.

-Hva skjer med den avsatte statsministeren Thaksin?

-Kuppmakerne opplyste på møtet at Thaksin og alle medlemmene i den avsatte regjeringen får beholde sine rettigheter som thailandske statsborgere. Vi fikk ikke vite noe mer om hva det innebærer.

-Fikk dere vite hvordan den nye overgangsadministrasjonen blir sammensatt?

-Nei, det sa hærsjefen ikke noe om. Vi har bare fanget opp spekulasjoner her nede om at sentralbanksjefen blir ny statsminister.

-Blir det nyvalg i november som planlagt?

-Hærsjefen opplyste at den lovgivende forsamlingen som skal være i aksjon i løpet av to uker, skal sette i gang med utkast til et ny grunnlag. Vi fikk ikke vite hvordan den lovgivende forsamlingen skal settes sammen, men det blir neppe noe valg før grunnlovsutkastet er klart. Derfor kan det virke som valgplanene i november kommer for brått på etter kuppet, sier ambassadør Merete Fjeld Brattestad.

Noe du lurer på om forholdene i Thailand - spør ambassadøren i nettmøte på dagbladet.no kl. 12.00 !