Usikkerhet etter Bildt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Svensk politikk har brukt helga til å summe seg etter at moderat-lederen Carl Bildt fredag varslet at han går av. Det er en av de store i svensk politikk som dermed takker for seg. Han var et vidunderbarn i politikken, og er fortsatt bare 50 år, og verken partiet eller motstanderne var forberedt på hans sorti.
  • Under Bildts ledelse er det svenske konservative partiet dreid mot sentrum, og da de borgerlige fikk flertall i Riksdagen i 1991, var han den naturlige statsministeren. Det var en umulig tanke tidligere. Men det er sterke spenninger i partiet, og det er ingen selvfølge at en ny ledelse vil følge Bildts moderate kurs. På den annen side vil en høyredreining gi større rom for de andre borgerlige partiene. Ikke minst har kristendemokratene vist evne til å gjøre innhogg i tradisjonelle borgerlige velgergrupper.
  • Carl Bildt har de siste åra vært splittet i sitt samfunnsmessige engasjement. Han var fredsmekler i Bosnia og har nå akseptert en anmodning fra FNs generalsekretær Kofi A. Annan om å påta seg nye oppdrag for FN i Kosovo. Mange har ment at hans hjerte og intellekt etter hvert var mer innrettet mot den internasjonale arena enn mot den svenske. Selv har han vært påpasselig med å understreke at han først og fremst er svensk, men hans argeste motstander, statsminister Göran Persson, sier at Sverige har vært uten opposisjon mens den konservative lederen har vært opptatt med sine internasjonale oppdrag.
  • Om Carl Bildt nå gjør som vår egen Gro Harlem Brundtland og søker en internasjonal toppjobb, står igjen å se. Han er høyt respektert også utenfor landets grenser, og som han selv sier: «Framtida er åpen, og mulighetene er mange.» Men svensk politikk blir ikke helt den samme uten Carl Bildt, for det er vanskelig å tro at det står klar en etterfølger med hans evner. Bildt selv ble valgt til leder som en selvfølge. Hans etterfølger er slett ikke selvfølgelig, og både moderatene og den borgerlige opposisjonen går en usikker tid i møte.