Usikkerhet etter drap på afghansk visepresident

Drapet på den mektige pashtuneren Haji Abdul Qadir, en av Afghanistans tre visepresidenter, viser tydelig hvilken utfordring det er å skape sikkerhet og stabilitet i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har opprettet en kommisjon, ledet av innenriksminister Taj Mohammad Wardak, for å granske drapet. Der deltar også den andre av landets tre visepresidenter, Karim Khalili.

Qadir ble lørdag skutt og drept i et bakholdsangrep mot bilen hans som sto parkert utenfor kontoret hans.

- Motivet er foreløpig ukjent, sier politisjefen i Kabul, Basir Salangi. Han sier ti sikkerhetsvakter er arrestert siden de to drapsmennene kom seg unna etter attentatet.

- En av vaktene sa fra til en av attentatmennene at Qadir var på vei, sier Salangi.

To ukjente gjerningsmenn skjøt 36 skudd mot Qadirs bil idet den kjørte inn på plassen foran kontoret hans.

Skuddene smadret bilens frontrute, og den ene siden av bilen ble gjennomhullet med kuleskudd. Qadirs sjåfør ble også drept i attentatet. Det var i alt fem mennesker i Qadirs bil, og de andre kom fra angrepet med skader.

- Jeg kom til åstedet rett etter attentatet. Qadir var blitt skutt i hodet og i brystet, opplyste en tjenestemann.

En talsmann for Afghanistans tidligere konge, Mohammed Zahir Shah, sier drapet er et stort slag for arbeidet med å skape stabilitet i regionen.

Venn med Nord-Alliansen

Qadir, som også var minister for offentlig arbeide, ble ansett for å være en nøkkelfigur i Hamid Karzais brobyggerregjering. Han var inntil nylig guvernør i den østlige provinsen Nangahar, der den ettersøkte saudiarabiske terroristen Osama bin Laden etablerte seg tidlig på 90-tallet.

Til tross for at Qadir var pashtuner, Afghanistans største og mektigste etniske gruppe, var han medlem av den tadsjik-dominerte Nordalliansen som med hjelp fra USA veltet det regjerende Taliban-partiet.

En Afghanistan-ekspert mener attentatet kan være organisert av Taliban, fordi Qadir var tilknyttet Nordalliansen.

- Han var en av de få pashtunerne i Nordalliansen. Det kunne ha vært et Taliban-organisert attentat, fordi han kan ha blitt sett på som en forræder, sa den anonyme eksperten.

Også Qadirs bror, Abdul Haq, som var bataljonssjef i mujahedin, ble henrettet av Taliban kort tid etter at USA satte i gang luftangrep mot Afghanistan i fjor.

Qadir var en av Afghanistans rikeste menn, en formue han skal ha basert på narkotikahandel. Ifølge diplomatiske kilder motsatte USA seg å gi innenriksministerstillingen til Qadir på grunn av hans innblanding i narkotikahandel. Qadir skal også ha vært sterkt kritisk til Karzais kampanje for å utrydde opiumdyrking i Afghanistan.

Offiserer fra den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF) i Kabul har startet etterforskning av attentatet.

Hamids hodepine

Drapet på Qadir kan sies å være en illustrasjon på omfanget av problemene Hamid Karzai står overfor kun få uker etter at Loya Jirga utnevnte en regjering til å lede landet fram mot valg om 18 måneder.

Loya Jirga hadde store problemer med å finne en regjering som ville være akseptabel for det pashtunske flertallet i Afghanistan, Nordalliansen og de mange krigsherrene som dominerer ulike områder i landet.

- Dersom denne regjeringen faller, vil det bli borgerkrig igjen - nord mot sør, sa historikeren Martin McCauley til fjernsynskanalen Sky TV.

- Pashtunerne som dominerer Taliban, vil forsøke å erverve seg makt nord i Afghanistan, mens tadsjikene, uzbekene og de andre folkegruppene vil selvsagt gjøre motstand, og dermed er det duket for en katastrofe, forklarer McCauley.

I februar ble også turistministeren, Abdul Rehman, drept under omstendigheter som aldri er blitt oppklart.