Marits mann er lærer:

Usikkerhet før fødselen:
- Frustrerende

Marit Vatnem Ingebrigtsen har termin om to uker. Mannen jobber som lærer på videregående, og nå er paret redd for at han ikke skal få være med på fødselen.

SNART TERMIN: Marit Vatnem Ingebrigtsen er redd for at mannen, som jobber som lærer på videregående skole i Haugesund, ikke får være med på fødsel - samtidig som han kan gå på jobb. Foto: Privat
SNART TERMIN: Marit Vatnem Ingebrigtsen er redd for at mannen, som jobber som lærer på videregående skole i Haugesund, ikke får være med på fødsel - samtidig som han kan gå på jobb. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Fra nyttår fikk ansatte i skoler og barnehage unntak fra smittekarantene i arbeidstida. Det vil si at de kan gå på jobb, men må teste seg på den tredje og sjuende dagen i karantenen. For Marit Vatnem Ingebrigtsen, som har termin om to uker, vil det bety at mannen kan måtte gå på jobb dagen hun føder, uten at han får være med på fødestua.

- Det føles ganske sannsynlig at mannen min kommer til å havne i fritidskarantene, eller at vi får smitte i hus. Hvordan kan man beskytte seg nå, egentlig?, spør hun.

Det Haugesund-bosatte paret har også to barn på henholdsvis fire og sju år, noe som øker risikoen for at noen av dem havner i karantene.

Marits mann ønsker ikke å intervjues, men er kjent med at Dagbladet omtaler saken deres.

- Det er et stressmoment at jeg kanskje må føde alene. Det er veldig uforutsigbart - som det jo er for mange. Jeg bruker en del tid på å tenke på dette fram mot fødsel, at jeg må forberede meg på å føde alene, sier hun.

- Frustrerende

Det er ikke karanteneordningen i seg selv som er det største problemet, mener Marit. Utfordringen er at ansatte på skolen er unntatt de vanlige karantenereglene, og kan gå på jobb fra dag én.

- Det er frustrerende å tenke på at mannen min kan måtte være på jobb og ha flere nærkontakter, men ikke få lov til å være med på fødsel samme dag. Karanteneordningen rammer ujevnt. Det har vært mange restriksjoner for fødende kvinner i utgangspunktet, og så er det noen av de siste som blir tatt bort, sier hun.

Om det er coronasmitte i barnehagen eller skolen til barna er hun usikker på, men det er smitte på skolen der mannen jobber og flere av hans kolleger er i fritidskarantene. Nå, når skolen er på rødt nivå, har han færre nærkontakter - men om videregående skoler skal over til gult nivå vil antall nærkontakter øke betraktelig. Sammen med risikoen for å havne i karantene.

- Jeg kan også havne i karantene og da må jeg eventuelt føde på isolat, uavhengig om jeg er smittet eller ei.

Ser viktighet av færre skolerestriksjoner

Paret har snakket om hvordan de kan minke sannsynligheten for at han havner i fritidskarantene. Han er også i dialog med arbeidsgiver om muligheten for tilrettelegging på jobb, slik at sjansen for at han havner i fritidskarantene blir så liten som mulig.

- Men det er ikke ønskelig for elevene med mer digitalundervisning. Det er heller ikke grunn nok til å ta ut sykemelding, han er jo ikke syk. Arbeidsgiver skal prøve å tilrettelegge, så får vi se hva resultatet av det blir, sier hun, og legger til:

- Jeg ser absolutt at det er viktig for elevene at man nå går over til gult nivå. Jeg mener ikke at det skal være strengere regler i skolen. Det jeg er opptatt av er at man bør lette på restriksjonene for de fødende.

Viktig for tryggheten

Marit er tredjegangsfødende, og sier at hun vil klare å føde uten mannen om hun må. Men hun tenker mye på førstegangsfødende.

- Det er så uforutsigbart, og kan endre seg fra én dag til neste. For min del er det også viktig å ha ham med, for tryggheten under fødsel. Og for å dele øyeblikket etter. Hvis noe skulle skje er det også en trygghet å ha med seg faren til barnet, sier hun.

- Er det ikke også forståelig at ikke sykehuset ønsker personer i karantene inn på fødeavdelingen?

- Jo, jeg har full forståelse når det gjelder personer som har fått påvist corona. Men når man kan møte på jobb med test, og ha mange nærkontakter, så er det rart at det å ha med far på fødsel ikke blir prioritert. Nå har det gått snart to år med inngripende tiltak også for fødende, svarer hun.

BESVIMER: En kvinne mistet bevisstheten da hun skulle teste seg for corona. Dette sier eksperten om reaksjonen. Video: Tiktok @2sexyforthatcap. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Marits fødested er Haugesund sjukehus, som drives av helseforetaket Helse Fonna. Avdelingsleder for føde- og gynekologisk avdeling ved sykehuset, Sidsel Petrine Vetås, forteller at personer i karantene dessverre ikke kan være med på fødsel.

- Men nå skjer det jo mye for tiden med tanke på dette, så det kan endre seg, men slik er reglene nå, sier Vetås til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer