Usikkerhet og spenning på svensk valgdag

Nærmere 800 000 svenske velgere er usikre på hva de skal stemme under dagens valg. Dermed er det duket for spenning helt til valgdørene stenges i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da valglokalene åpnet i Sverige i morges, trodde folk flest at den sosialdemokratiske regjeringen ville beholde regjeringsmakta. Men meningsmålingene vil ha det annerledes:

En undersøkelse gjort rett før valgdagen av gallupinstituttet Demoskop bar bud om enda mer usikkerhet. Her sa 41,8 prosent av de velgerne som hadde oppgitt å ha bestemt seg, at de kunne komme til å bytte parti likevel.

Svekket regjering

I de siste målingene som ble offentliggjort i dag, tydet alt på at sosialdemokratene ville fortsette å regjere, men med en sterkt svekket gruppe i Riksdagen. Partiet lå på rundt 37-38 prosent, og ville i så fall miste rundt 30 av sine 161 mandater i Riksdagen, der det sitter i alt 349 representanter.

Dårlig for høyre

Den borgerlige leiren gjorde det samlet sett dårlig i valgkampen, og både Folkpartiet og Centerpartiet opplevde å bli redusert til småpartier i målingene. Carl Bildt-effekten reddet ikke Moderata samlingspartiet på meningsmålingene, og det var også klar splid blant de borgerlige partiene.

Men en ny, eller snarere nygammel borgerlig stjerne ble født i denne svenske valgkampen. Det var Kristdemokraternas leder gjennom 25 år, 59 år gamle Alf Svensson. Han har økt partiets oppslutning med rundt 150 prosent siden valget i 1994, og partiet var ventet å få rundt 10 prosent av stemmene i dag.

(NTB)