Coronavaksine til tenåringer:

Usikkerhet om dose to

FHI ber kommunene «fortrinnsvis» bruke Pfizers vaksine på 12-15-åringene, men sier Moderna er «i orden». Fremdeles er det uavklart om alle 16-17-åringene skal ha to doser, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland.

VALGBODEN: Helseminister Bent Høie svarer på kritikken hos Dagbladets valgbod. Programleder: Steinar Solås Suvatne. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Tidlig denne måneden ble det klart at også aldersgruppen 12-15 år tilbys coronavaksinen - i utgangspunktet én dose. FHI anbefaler Pfizers vaksine som førstevalg - og det er denne kommunene primært bruker i vaksineringen av de yngste.

Noen har imidlertid fått vaksinen til Moderna - og det er helt i orden, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland.

- Vi ber kommunene fortrinnsvis benytte Pfizer-vaksinen til disse, men det er i orden med Moderna, og noen har også fått denne, skriver han i en e-post til Dagbladet.

For barn under 16 kreves samtykke fra foresatte. Tross utbredt skepsis mot Modernas vaksine blant noen voksne er FHI ikke kjent med at noen foresatte har takket nei til at barna deres vaksineres på bakgrunn av at de «risikerer» å få Modernas vaksine, ifølge overlegen.

Også for 16-17-åringene kan Modernas vaksine benyttes. Om denne aldersgruppen kan få ulike vaksiner som første- og andredose, er foreløpig ikke bestemt, ifølge Aavitsland.

- Foreløpig er det få 16-17-åringer som er kommet så langt at det er aktuelt med andre dose, skriver han.

- Vurderes i disse dager

Det er heller ikke endelig avgjort om alle 16-17-åringene skal ha to doser i det hele tatt, ifølge Aavitsland.

- Anbefalingen har vært at 16-17-åringene skal ha 8-12 ukers intervall, slik at vi eventuelt kan avlyse andre dose for hele gruppa dersom resultater fra utlandet skulle vise uheldige bivirkninger etter andre dose, skriver han.

Det har foreløpig ikke tilkommet slike resultater som FHI ikke har vært kjent med fra før, ifølge overlegen.

- Når vil FHI eventuelt gi grønt lys til andre dose for 16-17-åringene, gitt at ingen slike resultater kommer til?

- Vi vurderer saken i disse dager.

- I overveiende grad Pfizer

Det var 2. september at ble det klart at regjeringen besluttet å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å tilby koronavaksinasjon til ungdom i alderen 12-15 år.

«Folkehelseinstituttet anbefaler at det benyttes vaksinen Comirnaty fra BioNTech/Pfizer da det foreligger større erfaring med bruk av dette produktet i denne aldersgruppen», skrev FHI i en pressemelding samme dag.

- Har kunnskapsgrunnlaget forandret seg siden den gang?

- Nei, svarer Aavitsland.

Foreløpig har ikke FHI tall på hvor mange i aldersgruppene 12-15 år og 16-17 år som får vaksinen fra Pfizer, og hvor mange som får vaksinen fra Moderna.

Aavitsland skriver imidlertid at FHI har et inntrykk fra kommunene «om at det i overveiende grad gis Pfizer-vaksine til disse gruppene».

Det varierer fra kommune til kommune om foresatte får vite hvilken vaksine barna deres får før vaksinering, ifølge Aavitsland.

- De fleste steder vaksineres det med vaksinen fra Pfizer, legger han til.

Per FHIs siste ukerapport, publisert 15. september, hadde 12 702 jenter og 12 470 gutter i alderen 12-15 år fått én dose coronavaksine. Dette omfatter også barn med høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 og barn som har husstandsmedlemmer som har særlig høy risiko.

Samme teknologi

Moderna- og Pfizer-vaksinen bygger på den samme teknologien, og beskytter begge mot det såkalte spike-proteinet i coronaviruset, ifølge FHI.

Den andre vaksinedosen forsterker beskyttelsen etter første dose - uavhengig av hvilken av de to mRNA-vaksinene som gis, og hvilken av dem som er gitt tidligere, ifølge instituttet.

- Når du får den andre vaksinedosen, vil immunforsvaret huske at det har møtt på dette fremmede stoffet tidligere og reagere raskere og kraftigere fordi det allerede finnes antistoffer og forsvarsceller som er klare til kamp. For noen så medfører dette mer av de vanlige bivirkningene, har FHI-overlege Sara Viksmoen Watle tidligere uttalt til Dagbladet.

Vanlig med bivirkninger

Coronavaksinene gir generelt mer av vanlige bivirkninger enn de fleste andre vaksiner, ifølge FHI.

Vanlige bivirkninger er smerter og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber.

Hvilken vaksine som ser ut til å gi flest bivirkninger, er det imidlertid ikke noen skråsikre tall på.

- De to mRNA-vaksinene har ikke vært undersøkt i samme studie, så bivirkningsprofilen kan ikke sammenliknes direkte. De gir omtrent de samme bivirkningene, men det ser ut til at det er en noe høyere andel som rapporterer om de vanlige bivirkningene etter vaksinasjon med Moderna sammenliknet med Pfizer, sa Watle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer