Coronavaksine til tenåringer:

Usikkerhet om dose to

FHI ber kommunene «fortrinnsvis» bruke Pfizers vaksine på 12-15-åringene, men sier Moderna er «i orden». Fremdeles er det uavklart om alle 16-17-åringene skal ha to doser, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland.

VALGBODEN: Helseminister Bent Høie svarer på kritikken hos Dagbladets valgbod. Programleder: Steinar Solås Suvatne. Video: Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidlig denne måneden ble det klart at også aldersgruppen 12-15 år tilbys coronavaksinen - i utgangspunktet én dose. FHI anbefaler Pfizers vaksine som førstevalg - og det er denne kommunene primært bruker i vaksineringen av de yngste.

Noen har imidlertid fått vaksinen til Moderna - og det er helt i orden, ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland.

- Vi ber kommunene fortrinnsvis benytte Pfizer-vaksinen til disse, men det er i orden med Moderna, og noen har også fått denne, skriver han i en e-post til Dagbladet.

For barn under 16 kreves samtykke fra foresatte. Tross utbredt skepsis mot Modernas vaksine blant noen voksne er FHI ikke kjent med at noen foresatte har takket nei til at barna deres vaksineres på bakgrunn av at de «risikerer» å få Modernas vaksine, ifølge overlegen.

Også for 16-17-åringene kan Modernas vaksine benyttes. Om denne aldersgruppen kan få ulike vaksiner som første- og andredose, er foreløpig ikke bestemt, ifølge Aavitsland.

- Foreløpig er det få 16-17-åringer som er kommet så langt at det er aktuelt med andre dose, skriver han.

- Vurderes i disse dager

Det er heller ikke endelig avgjort om alle 16-17-åringene skal ha to doser i det hele tatt, ifølge Aavitsland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.