Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Usikkert i nettbanken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De norske storbankene har gått aggressivt ut for å få kundene til å gjøre sine bankforretninger over nettet. Det handler selvsagt om trafikken med hverdagslige beløp som kan være store for den enkelte, men som er små og arbeidskrevende for de store bankene. Det er kostnadsbesparende for banken at kunden selv gjør den jobben som tidligere ble gjort av en bankansatt i skranken. Den bankansatte skulle ha lønn, pensjon, ferie og sykepenger. Det skal ikke kunden. Han og hun som taster i vei på sitt eget datautstyr, betaler i stedet fortsatt et gebyr for å få lov til å bruke sine egne penger som banken har fått i forvaring til lav rente. Det er bare bankenes dramatisk reduserte skrankeservice og stadig lengre behandlingstid for brevgiro som i dag gjør det attraktivt å banke på nettet.
  • Men det er dramatisk når en 17-årig datanerd kan surfe på serveren til Sparebanken NOR og der få innsyn i alle bevegelser på kontoene til nær en million av bankens kunder, slik Dagbladet fortalte forleden. Det er enda mer dramatisk når dataekspertene deretter slår fast at nettbankenes sikkerhetssystemer er forholdsvis primitive. Det er stikk i strid med det bankene selv hevder overfor kundene, og det skaper tvil om hva som er den reelle risikoen ved å banke på nettet.
  • Kredittkortselskapene var de første til å kaste seg på nettet. Selskapene har beregnet risikoen for kortsvindel, og har godtatt at den er ganske høy. De har beregnet tapet, men er kommet til at fortjenesten ved netthandel med kort er vesentlig større. Og snart kommer det nye kort som er langt tryggere.
  • Bankene forsøkte i sommer å legge ansvaret for visse typer svindel og tap på brukerne av nettbank, dersom utgangspunktet for svindelen var kundens egen datamaskin. Dagbladet avslørte praksisen, og bankene måtte legge seg flate. Det har Sparebanken NOR også gjort etter sin sikkerhetsflause. Sparebanken NOR burde få følge av flere. Bank på nettet har først og fremst framtida for seg. Nåtida er litt for usikker.