Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Usikkert om alle er funnet etter helikopterulykken

Alle 13 om bord antas å ha omkommet. I dag fortsetter jobben med å finne ut hva som forårsaket styrten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Politiet har siden i går kveld, ikke ønsket å si noe mer om helikopterulykken som skjedde på Turøy i Hordaland i går. I en pressekonferanse klokka 09.00 kom politiet med siste oppdateringen i saken.

Helikoptertragedien i går, rystet hele Norge. Antakelig mistet alle 13 om bord på offshorehelikopteret som styrtet livet, men bare elleve er bekreftet funnet så langt.

Utover dagen i dag fortsetter etterforskningen i regi av politiet og Statens Havarikommisjon. Formålet er todelt: For det første jobber Kripos med identifisering av de omkomne, parallelt med at både de og politiet jobber for å sikre vrakdeler og andre spor fra ulykkesstedet.

- Dette er et arbeid som er krevende i den forstand at et stort apparat settes i gang. I går har vi i mobilisert alle profesjoner, i ID-gruppa, alt fra tannleger, patologer og kriminalteknikere og ikke minst da ID-administrasjonen. Vi har startet et møysommelig innsamlingsarbeide knyttet til det man finner på ulykkesstedet, av mennesker og menneskerester, sier Per Angel, leder i ID-gruppa i Kripos.

- Dette er et arbeid vi kjenner godt igjen fra liknende ulykker, det er utfordrende i den forstand at det er streke synsinntrykk, men mannskapene er godt trent og kjent med arbeidet, sier Angel.

Usikkert om alle er funnet For det andre, søker de fortsatt etter omkomne som ennå ikke er funnet. Ulykkesstedet beskrives som stygt, og det er usikkert hvor mange av de omkomne som totalt er lokalisert.

- Jeg antar at vi helt sikker kan være ferdig i løpet av fem dager hvis alle er funnet, men det forutsetter at vi får inn all informasjon  fra pårørende, sier Angel.

Arbeidet er krevende. De jobber med å sikre spor fra stedet, identifisere omkomne, og hente inn informasjon fra pårørende i løpet av dagen i dag.

- Utfordrende - Det er utfordrende fordi det er mennesker i sorg, og det er klart det er belastende, men vår erfaring er at de pårørende setter pris på at det er effektivitet i prosessen, sier Angell. 

Han sier de har en god oversikt over området, men at det vil gjøres finsøk i området i løpet av dagen.

Stabssjef Gustav Landro i politiet sier det er sterke inntrykk for mannskapene som jobber på stedet.

- Nå når det er blitt lyst har vi startet med søk i sjø og på land for å gjøre åstedsarbeidet ferdig, opplyste han.

Han la ikke skjul på at det er et krevende arbeid. Området er stort, og det søkes både på land og i vann.


LES OGSÅ: Dette vet vi om helikopterulykken

Uklart I går kveld ble deler av helikopteret hevet opp fra sjøen. I dag håper de å få opp resten av skroget.

Hva som forårsaket ulykken er foreløpig uklart, men vitnebeskrivelser og en video TV2 har fått tilgang til, viser at rotoren på helikopteret løsnet i lufta.

Vitner skal også ha hørt smell fra helikopteret før det styrtet. Helikopteret var da på vei fra plattformen Gullfaks B i Nordsjøen og til Flesland med elleve personer som jobbet for Statoil og to piloter om bord.

Data fra Flight Radar viser at helikoptret brått mistet både fart og høyde over Turøy på grensa mellom Øygarden og Fjell kommune, før det forsvant på radaren.

Etter 193 sekunder, forsvant det helt på radaren. Da krasjlandet det, delvis på holmen Litleskori og delvis i vannet. 

Omstridt helikoptertype I tillegg har helikopterselskapet nedsatt en egen intern gruppe som skal prøve å finne ut hva som har skjedd. I den forbindelser sender de to personer til Sola, og  helikopterprodusenten Airbus sender mannskaper fra Frankrike for å bistå i etterforskningen.

Helikoptertypen som styrtet utenfor Bergen fredag har ifølge hovedverneombud ved Gullfaks A, Hans Fjære Øvrum, lenge vært et veldig upopulært helikopter blant ansatte i Nordsjøen.

Helikoptertypen fikk umiddelbart flyforbud fra Luftfartstilsynet i går. Denne typen helikopter har vært under lupen til Luftfartstilsynet tidligere i forbindelse med feil i girsystemet. Det aktuelle helikopteret som styrtet, har dessuten fått utsatt service to ganger nå nylig. Rotoren og girsystemet på dette helikoptret skal imidlertid ha blitt skiftet i januar og i mars i år.

SØKTE: Fredag kveld pågikk det fremdeles søk i området hvor et helikopter med 13 personer gikk ned tidligere på dagen på Turøy, utenfor Bergen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SØKTE: Fredag kveld pågikk det fremdeles søk i området hvor et helikopter med 13 personer gikk ned tidligere på dagen på Turøy, utenfor Bergen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!