Usikkert om bombing påvirker oljeprisen

Det er foreløpig helt uvisst om det britisk-amerikanske angrepet på Irak vil føre til at oljeprisen øker på verdensmarkedet, mener Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Naimi hadde fredag et frokostmøte med sin norske kollega Marit Arnstad for å drøfte den aktuelle markedssituasjonen. På en pressekonferanse etter møtet sa al-Naimi at det ikke er overraskende at prisøkningen så langt er uteblitt. Heller ikke Golf-krigen i 1991 fikk oljeprisen til å skyte i været.

Men den saudiske ministeren utelukket likevel ikke at angrepet mot Irak kan få konsekvenser for prisutviklingen.

- Enhver militær aksjon i Golf-området påvirker oljemarkedet, sa han.

Al-Naimi møtte torsdag sine kolleger fra Venezuela og Mexico i Madrid for å drøfte markedssituasjonen.

Møtet endte med en sterk oppfordring om å gjennomføre de produksjonsbegrensninger som allerede er vedtatt av Organisasjone n av oljeproduserende land (OPEC). Men de tre ministrene utsatte spørsmålet om nye tiltak for å bremse oljeproduksjonen.

På pressekonferansen i Oslo understreket al-Naimi at han ikke var kommet til Norge for å påvirke norske myndigheter til å skjære ned produksjonen enda mer. Han mente at Norge allerede har bidratt positivt til å snu prisfallet på råolje.

Samtidig understreket al-Naimi at OPEC-landene gjør så godt de kan for å sette organisasjonens beslutninger om produksjonskutt ut i livet.

- Dere må forstå at OPEC-landenes vedtak skal settes ut i livet av suverene stater. Hvert land gjør det på sin måte, sa han.