Usikkert om fredsavtale

USAs utenriksminister Madeleine Albright kom i dag til Egypts hovedstad Kairo, der hun håper å overvære undertegningen av en revidert Wye-avtale mellom Israel og palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Israels statsminister Ehud Barak hadde torsdag ettermiddag fortsatt ingen planer om å reise til Egypt, siden forhandlingene om avtalen hadde kjørt seg fast.

- På dette stadium har statsministeren ingen planer om å reise til Egypt, siden det ikke er blitt noen enighet, sa en israelsk embetsmann.

Egypts president Hosni Mubarak håpet fortsatt på en undertegningsseremoni for den reviderte Wye River-avtalen i Alexandria. Palestinernes president, Yasser Arafat, kom til Alexandria natt til i dag.

Nervekrig

Palestinerne opplyste i dag at forhandlingene nå er flyttet til Egypt, men siden Israels statsminister har sagt han ikke kommer, rådet det usikkerhet om de videre planene for undertegningen. Forberedelser til underskrivings-seremonien pågikk like fullt, melder det tyske byrået DPA.

En tjenestemann som reiste sammen med Albright på flyet, tok det hele med ro og sa at det var naturlig at partene driver nervekrig mot hverandre når forhandlingene er kommet til sluttetappen. Begge parter må vise sine velgere at de har oppnådd en best mulig avtale, sa han.

Strid om fanger

Mubarak møtte Arafat tidligere på dagen i et forsøk på å bygge bro mellom de to partene særlig i spørsmålet om løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler. Palestinerne krever at 400 fanger slippes fri, mens israelerne nekter å slippe 44 av dem, for det meste medlemmer av militante Hamas og islamske Jihad-grupper, og dessuten to radikale fraksjoner av PLO.

To palestinske forhandlere opplyste at de hadde alle fangespørsmålene med seg til Egypt.

- Dersom vi finner en løsning på fangespørsmålet, kommer vi til å undertegne i dag, sa den ene forhandleren, Mohammed Dahlan.

(NTB-Reuters-DPA)