Usikkert om kurderne har tatt hele Mosul-dammen fra IS

Den oppdemte Mosul-dammen er erobret av kurdiske og irakiske styrker med flystøtte fra USA, sier kurdiske og andre irakiske talsmenn. Andre sier kampene pågår ennå.

ANGRIPER: En kurdisk Peshmerga-soldat har gått i stilling ved Mosul-dammen, hvor kurderne angriper krigerne fra Den Islamske Staten (IS). De har fått flystøtte fra USA og noe støtte fra den irakiske regjeringshæren. Kurderne har erobret i alle fall store deler av dammen fra IS. Foto: AP / Scanpix / Khalid Mohammed
ANGRIPER: En kurdisk Peshmerga-soldat har gått i stilling ved Mosul-dammen, hvor kurderne angriper krigerne fra Den Islamske Staten (IS). De har fått flystøtte fra USA og noe støtte fra den irakiske regjeringshæren. Kurderne har erobret i alle fall store deler av dammen fra IS. Foto: AP / Scanpix / Khalid MohammedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det oppsto mandag nye kamper i et område sør for den store demninga over Tigris, som ligger om lag 50 kilometer oppover elva fra Mosul, Iraks nest største by. Samtidig arbeider ingeniørtropper med å fjerne miner og bombefeller som de «hellige krigerne» fra Den Islamske Staten (IS) har lagt igjen. Dette sier Kawa Khatari, en leder i Kurdistans Demokratiske Parti (KDP), til nyhetsbyrået AFP.

Fullstendig frigjort
Generalløytnant Qassem Atta fra den irakiske hæren sier dammen er fullstendig frigjort fra IS i en felles operasjon utført av «irakiske anti-terrorisme-styrker og styrker fra Peshmerga med luftstøtte.» Peshmerga er navnet på de kurdiske militære styrkene.

Atta sier at mens dammer er gjenerobret, så pågikk det tidlig mandag kamper i nærliggende områder, deriblant et boligområde ved dammen. Han sa dette i irakisk fjernsyn.

Dette militære gjennombruddet kom etter luftangrep mot IS fra krigsfly og droner fra USA i helga, de kraftigste luftangrepene hittil. USA begynte luftangrepene mot IS 8. august.

USA meldte om 14 luftangrep søndag nær Mosul-dammen. Angrepene ødela 10 væpnede kjøretøyer, sju større kjøretøy, to panservogner og en vaktpost som IS hadde satt opp.

Ikke erobret
Men en utsendt medarbeider fra det italienske kringkastingsselskapet RAI, Elijah Magnier, som er på åstedet, hevder IS fremdeles holder Mosul-dammen. Det kommer angrep østfra og Peshmerga-styrkene kommer stadig nærmere, skriver han i ei Twitter-melding.

En medarbeider fra fjernsynsselskapet CNN i USA, Anna Coren, sier også at det pågår kamper nær dammen. Snikskyttere og landminer forsinker frammarsjen til Peshmerga, kvitrer hun.

Strategisk viktig
Mosul-dammen er strategisk viktig fordi den gir vann og elektrisk strøm til nesten hele Nord-Irak og den er uunnværlig for å vanne jordbrukslandet i fyltet Ninive. I 2007 advarte USAs ambassadør, Ryan Crocker, og USAs militære øverstkommanderende i Irak, David Petraeus, om følgene av en katastrofe hvis demninga skulle briste eller bli sprengt. Det ville skape en flom nedover Tigris helt til hovedstaden Bagdad. I det verste scenariet, hvis dammen var fylt og demninga sprakk ville det skape ei flodbølge 20 meter høy som hadde feid med seg store deler av Mosul.

Men kurdiske offiserer demper denne frykten. Det ville være vanskelig for IS å samle tilstrekkelig sprengstoff til å ødelegge den store demninga. Dessuten, sier den kurdiske brigadegeneralen Azad Hawesi, «ville de oversvømme seg sjøl først, for det første stedet som ville forsvinne ville være Mosul.» Mosul er den største byen som IS har erobret, og den ligger bare 50 kilometer nedover elva.