Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken i lagmannsretten

Usikkert om moren til Angelica (13) møter i retten

Anket dom for grov mishandling og omsorgssvikt.

NEKTER SKYLD: Den 47-årige kvinnen nekter straffskyld, og mener seg forfulgt av politi og påtalemyndighet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NEKTER SKYLD: Den 47-årige kvinnen nekter straffskyld, og mener seg forfulgt av politi og påtalemyndighet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 47-årige kvinnen som i tingretten ble dømt til tre års fengsel for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde, er innkalt til retten igjen, over nyttår - denne gang Eidsivating lagsmannsrett på Hamar, etter at hun anket tingrettsdommen fra mai i år.

Men kvinnens helse blir et tema også denne gangen. Da tingrettssaken startet på Gjøvik i april 2017, måtte den utsettes på hovedforhandlingens andre dag fordi hun fikk kritisk føling i rettssalen og måtte legges inn på sykehus.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Da saken startet på ny et knapt år seinere, skjedde det samme; hun ble igjen innlagt på sykehus etter føling. Denne gangen fortsatte imidlertid forhandlingene, etter at retten la til rette for at hun kunne komme og gå etter evne, og oppholde seg på et tilstøtende rom til rettssalen.

Egen sakkyndigrapport

- Vi vet ikke før vi står der. Men hun prøver det hun kan, og så ser vi om ting kan tilrettelegges for henne, sier 47-åringens forsvarer Aasmund Olav Sandland til Dagbladet.

Under forrige rettssak la Sandland fram en egenbestilt sakkyndigrapport fra psykolog Atle Austad, som slo fast at hun ikke tåler å møte i retten, på grunn av posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

«Det er lite forsvarlig å utsette henne for nye ekstreme belastninger som en forestående rettssak vil medføre for henne», skriver Austad i rapporten - som ble underkjent av rettens sakkyndige.

- Forrige rettssak resulterte - som forutsagt av Austad - i en voldsom retraumatisering, skriver den tiltalte kvinnen i en SMS til Dagbladet, og ønsker ikke å utdype videre hvorvidt hun kommer til å stille i retten eller ei.

MOTPARTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Olav Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOTPARTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe (t.v.) og forsvarer Aasmund Olav Sandland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tar forholdsregler

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, uttrykte stor irritasjon over tingrettssakens stadige avbrytelser, og foreslo en rekke tiltak som skulle gjøre det mulig for kvinnen å holde ut i retten. Han sier nå at han ikke har fått signaler fra forsvaret om at hennes tilstedeværelse blir et problem.

- Men jeg har tenkt på det, og vil ha til stede en sakkyndig også denne gangen, iallfall i begynnelsen, sier Dymbe til Dagbladet.

Under tingrettssaken satt psykiater Terje Tørrissen foran dommerne i salen og gransket den tiltalte kvinnen. Det var han og sakkyndigkollega Helge Haugerud som kom til at den tiltalte 47-åringen ikke oppfyller kravene til PTSD.

I en sak der en dom allerede foreligger, som her, kan retten i henhold til straffeprosessloven til slutt velge å avslutte hovedforhandlingen dersom de kommer til at det ikke er forsvarlig å fortsette uten tiltalte til stede. Tingrettsdommen vil da bli stående.

Veide 21,7 kilo

Da Angelica ble funnet på familiehytta på Beitostølen nyttårsaften 2015, der hun de siste månedene hadde bodd med moren, veide hun bare 21,7 kilo. Ifølge tingrettsdommen sørget moren for at jenta ikke fikk oppfølging fra helsevesenet, selv da det måtte være åpenbart for henne at datteren var i ferd med å dø.

Aktor Dymbe uttalte at tiltalen fort kunne dreid seg om forsettlig drap, men at «den lille tvilen som fins» hindret ham i å ta i bruk den paragrafen i loven.

Moren har hele tida nektet straffskyld, og mener seg forfulgt av politi og påtalemyndighet. Under tingrettssaken forklarte hun seg aldri om den kritiske siste tida på hytta i Valdres, isteden ble opptak av tidligere avhør spilt av i retten.

Små forskjeller

Både forsvarer Sandland og aktor Dymbe opplyser at bevisførselen i lagmannsretten ikke blir vesentlig endret fra tingretten.

UNDERKJENTE RAPPORT: Rettens sakkyndige Helge Haugerud (t.v.) og Terje Tørrissen underkjente psykolograpporten som slo fast at kvinnen ikke tåler å møte i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UNDERKJENTE RAPPORT: Rettens sakkyndige Helge Haugerud (t.v.) og Terje Tørrissen underkjente psykolograpporten som slo fast at kvinnen ikke tåler å møte i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det blir små justeringer. Ett eller to vitner er borte fra tingretten, mens ett er kommet til, sier statsadvokat Dymbe.

I neste uke skal partene møtes for et såkalt rettsforberedende møte, der blant annet spørsmålet om den tiltalte kvinnens helsetilstand vil komme opp.

Forsvarer Sandland svarer følgende på spørsmål om han og klienten er optimistiske foran rettssaken:

- Det er en grunn til at vi anket.

Hovedforhandlingen er berammet over en måned fra og med 15. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!