Usikkert om Norge anerkjenner uavhengig Kosovo

Støre vil ikke konkludere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har ennå ikke tatt stilling til om man vil anerkjenne et uavhengig Kosovo, sier Jonas Gahr Støre. Alt tyder nå på at provinsen erklærer uavhengighet i januar.

- Vi har ikke tatt noen endelig stilling. Vi vil forsøke å opprettholde de gode kanalene vi har hatt både til Beograd og Pristina, sier utenriksministeren til NTB.

Det ble fredag klart at sluttrapporten om forhandlingene om Kosovos framtid blir oversendt FNs generalsekretær Ban Ki-moon allerede fredag, tre dager før fristens utløp.Følger EU
- Vi vil studere denne rapporten nøye og følge debatten i Europa. For oss vil EUs innretning ha stor betydning, sier Støre.

Den amerikanske utsendingen til forhandlingene, Frank Wisner, bekreftet overfor AP natt til fredag at den detaljerte rapporten ikke gir noen løsning på konflikten mellom den kosovoalbanske regjeringen og Serbia.

- Konklusjonen USA trekker fra rapporten er at det ikke blir noen forhandlingsløsning, sier Wisner.

Støre mener likevel ikke forhandlingene har vært nytteløse. Han mener de i seg selv har vist vilje til å ta en ekstra runde om saken.

- Det er viktig for ettertiden. Det er også viktig at partene har lovet å ikke ty til våpen, for alt det er verdt, sier Støre.

NATO blir 
Kosovos framtid ble diskutert av NATO og EUs utenriksministre under en uformell middag i Brussel torsdag kveld. Da ble det klart at NATO vil stå fast på sitt FN-mandat fra 1999 om å ha ansvar for sikkerheten i Kosovo.

Dermed blir alliansens rundt 17.000 soldater værende, selv om det er ventet at kosovoalbanerne nå på egen hånd vil erklære seg uavhengig av Serbia.

- Det er en bred oppslutning om dette, til tross for enkelte lands reservasjoner når det gjelder selve uavhengigheten, sier Støre.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Trolig vil ikke uavhengighetserklæringen komme før etter det serbiske presidentvalget 20. januar, og den kosovoalbanske regjeringen har lovet å holde både EU og USA løpende orientert om prosessen.

Sikkerhetsrådet i FN vil behandle troikaens rapport 19. desember og den blir også tema på EU-toppmøtet i Brussel 14. desember.

Ministrene diskuterte også torsdag kveld hvordan man ellers vil forholde seg til situasjonen i regionen og de varslede sterke serbiske reaksjonene på en uavhengighetserklæring.

Støre vil ikke gå i detalj på hva som diskuteres.

- Jeg vil ikke forskuttere den diskusjonen vi hadde, sier Støre.


(NTB)