Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Usikkert om SV holder stand

Partileder Audun Lysbakken ble møtt med jubel da han entret scenen på SVs valgvake i Oslo i 22-tiden mandag kveld, men det er foreløpig helt i det blå om partiet holder stand eller ikke.

LETTET PARTILEDER: SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med de foreløpige valgresultatene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
LETTET PARTILEDER: SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med de foreløpige valgresultatene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stemningen var tidlig god på SVs valgvake i Oslo på Rockefeller i kveld - og ble ikke dårligere da den første pekepinnen på årets valgresultat.

Sent mandag kveld var det nemlig lite som tydet på at partiet opplever en så katastrofal nedgang som mange spådde i starten av valgkampen - da partiet nærmest ble avskrevet etter elendige målinger.

- Vi har ingen endelige valgresultat, men det er ingen tvil om at vi har mobilisert kraftig i valgkampen, og at vi holder stand. Vi begynte valgkampen med målinger helt ned på 2 og 3-tallet, og ble avskrevet av alle forståsegpåere i norsk politikk, sa partileder Audun Lysbakken i 22-30-tiden.

Da han entret scenen omtrent en halvtime tidligere, hadde partiet 4,1 prosent oppslutning nasjonalt. Det er det samme som de klarte i stortingsvalget for to år siden, og i lokalvalget året før.
Like etter klokken 23.00 hadde  SV imidlertid falt til 3,9 prosent oppslutning nasjonalt. Omtrent klokken 23.40 hadde partiet imidlertid gått opp igjen 0,1 prosentpoeng, til 4,0.

- Det er så lite som er talt opp fra de store byene ennå, så vi er spent på å se resultatene, sier Lysbakken kort tid etter klokken 23.00. Han påpeker at partiet har mange velgere i de store byene. Dermed kan det hende at SV skyter oppover igjen på statistikken utover natta. 

Medlemsvekst Lysbakken kan uansett glede seg over at de første valgresultatene mandag kveld, tyder på gode muligheter for et maktskifte i både Tromsø, Bergen og i Oslo.
Det kan gi partiet en hånd på rattet i styringen av de viktigste byene i Norge. Partiet har dessuten også en annen ting å glede seg over: 7. september bikket de nemlig 10 000 medlemmer.

Det er det meste siden 2007, og medlemssveksten skal ha skjedd raskere enn noen gang før i partiets historie. 

- Nå skal vi bygge videre på de gode følelsene vi har hatt nå i valgkampen, og sikre at et sterkt SV kan sikre rødgrønt flertall i 2017, sier Lysbakken.

- Viser rødgrønn vind Det er liten tvil om at nykommeren De Grønne - som etter alt å dømme opplever et rekordvalg både nasjonalt og i Oslo - spiser av SVs velgere. Til tross for det mener Lysbakken at SVs nedgang ikke ser ut til å være så stor som  fryktet, og også Ap har gjort et sterkt valg. 

Lysbakken er ikke redd for utfordreren - og gratulerer De Grønne med et godt valg. 

- Det er bare sunt at vi er flere som konkurrer om å være gode på miljø, og det vil ikke gjøre at SV er noe mindre opptatt av det fram mot 2018. At både vi, De Grønne og Ap har mobilisert samtidig sier noe om hvor sterk den rødgrønne vinden som har blåst over landet egentlig har vært, sier han.  

Viktig Valgforsker Frank Aarebrot mener det er avgjørende for SV med en framgang i lokalvalget i år. Hvis partiet ender med mer enn 4,1 prosent oppslutning i mandagens valg, vil det være første gang de opplever framgang i valg på ti år.

JUBLER: SV er godt fornøyd med framgangen de nå opplever. Foto: Torun Støbakk
JUBLER: SV er godt fornøyd med framgangen de nå opplever. Foto: Torun Støbakk Vis mer

- Følelsen av det går litt framover igjen er kanskje det viktigste nå, og den litt beskjedne målsetningen bør være innenfor rekkevidde, sa Aarebrot da Dagbladet snakket med ham mandag ettermiddag.

Fram mot stortingsvalget om to år, kan det bli svært viktig at SV får vist fram sin politikk gjennom å være med på styringen av noen av de største byene i landet.

- Jeg tror det er viktigere enn før for SV å ha innflytelse i de store byene. Se bare hvordan Oslo var et utstillingsvindu for Høyres skolepolitikk under den reødgrønne regjeringen, jeg tror nok SV kan tenke seg et slikt utstillingsvindu for sin utdanningspolitikk fram mot valget i 2017, sier Aarebrot.

 

GLAD HEIKKI: På SVs valgvake. Foto: Torun Støbakk
GLAD HEIKKI: På SVs valgvake. Foto: Torun Støbakk Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!