Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Usikkert utfall av Uganda-valg

For første gang på 20 år har president Yoveri Museveni en utfordrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAMPALA/OSLO (Dagbladet.no): Uganda holder i dag sitt første flerpartisvalg på 20 år. Allerede ved soloppgang stilte innbyggerne seg opp i kø for å gi sin stemme. 

President Yoveri Museveni  har vært president i 20 år, men aldri før har han hatt en reell utfordrer ved et presidentvalg. Men nå må han kjempe mot presidentkandidat Dr Kissa Besigye, som møter stor motstand fra Musevenis tilhengere.

Før jul i fjor, ble opposisjonslederen fengslet på grunn av en voldtektsanklage som angivelig ble fabrikkert av det sittende regimet. Rettssaken mot ham er imidlertid utsatt til etter valget av landets høyesterett, og Musevenis største utfordrer har nå tatt opp kampen om å ta over styringen av det østafrikanske landet.

I forrige uke ble tre drept og flere skadd etter at militære styrker åpnet ild mot tilhengere av presidentkandidat Dr Kissa Besigye i Ugandas hovedstad.

40.000 lokale og internasjonale observatører skal følge valget, som vil finne på sted i over 16.000 valglokaker. 10,4 millioner ugandere er stemmeberettigede. 

Krigsfrykt

De siste målingene viser omtrent dødt løp mellom Besygie og Museveni, og det går mot en valgthriller i slutten av uka.

Spesielt blant unge urbane ugandere håpes det nå på et regimeskifte i det det første flerpartivalget i Ugandas historie.

Hvis Besigye skulle gå av med seieren, frykter mange at Museveni vil bruke våpenmakt for å bli sittende i presidentpalasset, ettersom han kontrollerer de militære styrkene.

Skulle valgetresultatet ende i Musevenis favør, er det på den annen side mange som frykter et kuppforsøk fra Besigyes side. Etter valgnederlaget i 2001, skal han ha trent opp styrker på hemmelige steder både i Uganda og over grensene til noen av nabolandene.

Valgfusk

Etter at Yoveri Moseveni tok makten i Uganda ved et kupp i 1986, har landet opplevd en formidabel økomisk utvikling. En majoritet av de stemmeberettigede husker fortsatt Idi Amins fryktede diktatur, og president Museveni har derfor av mange blitt sett på som en stor reformator og redningsmann. Anklager om valgfusk og manglende vilje til å gjøre noe med LRA-geriljaens herjinger i Nord-Uganda, har derfor blitt sett gjennom fingrene med.

Konflikten i nord har anslagsvis drevet 1,5 millioner på flukt i eget land, og blir av FN betegnet som en av verdens største humanitære katastrofer. Landet er også blant de verst rammede i Afrika når det gjelder tilfeller av HIV og Aids.

Valgresultatet ventes å være klart lørdag.

IVRIGE VELGERE:</B> Allerede ved soloppgang stilte velgerne seg i kø for å stemme.
<B>STØRSTE UTFORDRER:</B> I opptakten til valget har opposisjonskandidaten Kizza Besigye blitt ankalget for forræderi og voldtekt.
<B>SKITTENT SPILL:</B> Sittende president Yoweri Museveni beskyldes for trakkasere hovedmotstanderen.
<B>FØRSTE GANG:</B> I dag holder Uganda sitt første flerpartisvalg noensinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!