Været

Usikkert værvarsel: - Vanskelig å melde

Varme luftmasser og fuktighet fører til tåkeskyer som sperrer for det varslede sommerværet. Vil du ha sol, må du opp i høyden, ifølge Meteorologisk institutt.

SOL I FJELLET: Mens tåkeskyene holder et klamt grep om Oslo og Østlandet, er det sol oppe i fjellet. Her fra Haukelifjell i fjor. Foto: NTB
SOL I FJELLET: Mens tåkeskyene holder et klamt grep om Oslo og Østlandet, er det sol oppe i fjellet. Her fra Haukelifjell i fjor. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Var du egentlig klar for å våkne til en lørdag med sol og skyfri himmel, men har endt opp med å dra deg i håret etter å ha sett værfasiten utenfor vinduet?

Tidligere denne uka lovet værmeldingene for hele landet sol og temperaturer opp mot 20 varmegrader i første halvdel av september.

Sånn har det ikke blitt.

- Det er en værsituasjon med ganske varme luftmasser fra sør, men disse inneholder også en del fuktighet som de har tatt med seg nordover til våre områder, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga, til Dagbladet.

Han forteller at kombinasjonen av varmen og fuktighet gjør at vi får tåkeskyer, som gjør det vanskelig for sola å bryte igjennom i lavlandet.

Hit må du for å få sol

Selv om det er tåkeskyer på store deler av Østlandet, er ikke nødvendigvis veien til etterlengtede solstråler lang. Meteorologen forteller at tåkeskyene er ganske grunne.

- Enkelte steder vinner sola. I fjellet ser det ut til at sola slipper ganske godt til.

Der er likevel ikke helt mørkt for solglade folk på Østlandet.

- Det er fortsatt muligheter for sol utover ettermiddagstimene, men da vil sola etter hvert komme lavere.

- Er det vanskelig å melde været nå?

- Ja. Med akkurat de to konkurrerende prosessene er det vanskelig å si hvem som går av med seieren. På høsten, når sola står lavere, begynner det å bli mer usikkert hva som blir resultatet.

VENTER SOL: I Bergen og store deler av Vestlandet er det meldt fint vær lørdag. Som her, på Bryggen i 1987. Foto: NTB
VENTER SOL: I Bergen og store deler av Vestlandet er det meldt fint vær lørdag. Som her, på Bryggen i 1987. Foto: NTB Vis mer

Godvær på Vestlandet

Selv om det for meteorologen er vanskelig å si om det er tåka eller sola som går av med seieren på Østlandet, er det lett å si hvem som er lørdagens værvinnere.

- Det er deler av Vestlandet. Det er fint fra Boknafjorden og nordover. Også inn i Trøndelag er det ganske så solrike forhold nå. Godværet trekker seg opp til Helgeland, omtrent, sier Haga.

Han forteller at det her er fine, sommerlige forhold.

- Her får de fullt utbytte av de varme luftmassene fra sør.

Tidligere har Meteorologisk institutt fått klager når de har feilmeldt været. Når Dagbladet snakker med Per Egil Haga klokka 11.15 lørdag, har de ikke fått noen klager.

- Ingen som har tatt kontakt med oss meg bekjent, men det skjer av og til. Det som folk sliter mest med er når det ikke er meldt regn og blir regn, sier han, og fortsetter:

- I sommersituasjoner er det lokale regnskurer en utfordring for oss, fordi det er vanskelig å vite når de kommer. Så de som er ferierende kan bli litt frustrerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer