Usikre DNA-bevis i barnedrapssaken

KRSTIANSAND (Dagbladet.no): DNA-prøvene som ble funnet etter drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen er ikke fullstendige. Prøvene kan verken utelukke eller bekrefte at Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen er gjerningsmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsmedisinsk Insitutt i Oslo klarte ikke å finne DNA-spor som kunne felle gjerningsmennene som drepte småjentene da det undersøkte biologiske spor som ble funnet på jentene. Dette forklarte DNA-ekspert Bente Mevåg ved Rettsmedisinsk Institutt i retten i dag.

Mevåg er innkalt som sakkyndig i barnedrapssaken i Kristiansand, og forklarer i dag retten om DNA-funnene som ble gjort etter drapene på småjentene.

Mevåg måtte henvende seg til rettsmedisinerne i Santiago de Compostela i Spania for å analysere funnene. Med en ny teknikk kunne de spanske ekspertene studere y-kromosomene som ble funnet i prøvene etter drapene. Alle menn har y-kromosomer, og analysene som ble gjort i Santiago de Compostela viser at y-kromosomene stemmer overens med prøvene fra Jan Helge Andersen og Lena Sløgedal Paulsen.

Prøvene som ble tatt etter drapene er likevel ikke fullgode.

Rettsmedisinerne har derfor gjort flere tester for å bli sikrere på resultatet. Prøvene viser at to menn står bak ugjerningen, og at profilene passer med profilene til Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen. Men prøvene kan ikke utelukke andre gjerningsmenn.

Spesielt er de prøvene problematiske som knytter Viggo Kristiansen til drapene. På samme måte som noen blodtyper er vanligere enn andre, kan noen av DNA-prøvene stemme overens med femti prosent av den mannlige befolkningen.

- Viggo Kristiansen er av type ti. Det er en veldig vanlig type blant norske menn, sa Bente Mevåg.

- Det er funnet DNA fra to menn. Ingen av de to kan utelukkes.

Håret som knyttet Jan Helge Andersen til barnedrapene, ble undersøkt hjemme i Norge. Det var ikke av god DNA-messig kvalitet, og rettsmedisinerne måtte jobbe mye med håret før de kunne slå fast at det kom fra Andersen. Håret ble dobbeltsjekket, ifølge Mevåg.

Hårstrået er det eneste som knytter Jan Helge Andersen helt sikkert til åstedet. Et tilsvarende bevis mot Kristiansen finnes foreløpig ikke.

Det er dag nummer syv i rettssalen. Familien til Stine Sofie Sørstrønen er til stede, mens familien Lena Sløgedal Paulsen ikke har møtt i dag.