Usikre på hvem som førte båten

Ulykken kostet tre mennesker livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare én av de fire passasjerene som overlevde den tragiske ulykken utenfor Drøbak mener å være helt sikker på at den tiltalte 31-åringen førte båten da den i stor hastighet gikk på Småskjær.

De tre andre passasjerene har i sine forklaringer for retten ikke med sikkerhet kunne si at tiltalte var båtføreren.

Mannen er tiltalt for uaktsomt drap på de tre personene som omkom i ulykken den 27. august i fjor.

Tirsdag vitnet en 18 år gammel jente som mistet moren og venninnen i ulykken.

Etter ulykken tilbrakte hun først tre måneder på sykehus og rehabilitering før hun ble plassert i fosterhjem i regi av barnevernet.

Fremdeles sliter hun med ettervirkningene av ulykken. Den tidligere aktive idrettsjenta kan ikke lenger drive med samme aktivitetene som før hendelsen.

- Driver du med noe sport lenger, spurte bistandsadvokat Torleif Bruland

- Nei, jeg går til fysioterapeut, svarte 18-åringen kort.Trodde tiltalte kjørte
18-åringen mente i sin forklaring at det var den tiltalte Bærums-mannen som førte båten da den gikk på grunn, men hun la til at hun kan ha blitt svært påvirket av opplysninger hun har fått etter ulykken.

Helt fra første stund har det vært usikkerhet knyttet til hvem som faktisk styrte rattet på den raske RIB (Rigid Inflatable Boat) med en 150 hestekrefters motor.

Ifølge båtens eier skulle hans avdøde datter på 17 år kjøre båten fra Oscarsborg til Drøbak etter konserten med popgruppen Postgirobygget, men på grunn av de vanskelige kjøreforholdene i mørket, skal den båtkyndige 31-åringen ha overtatt.

Det har også vært spekulert i om 18-åringen, som forklarte seg i retten tirsdag, hadde styrt båten da den gikk på skjæret i 25-30 knops hastighet.

TRE PERSONER OMKOM: En 31 år gammel mann fra Bærum står tiltalt for uaktsomt drap etter båtulykken utenfor Drøbak i august fjor.  Aktor Hilde Bøch Høyer og bistandsadvokat Tore Skar avbildet før rettsaken startet i går. Foto: SCANPIX
TRE PERSONER OMKOM: En 31 år gammel mann fra Bærum står tiltalt for uaktsomt drap etter båtulykken utenfor Drøbak i august fjor. Aktor Hilde Bøch Høyer og bistandsadvokat Tore Skar avbildet før rettsaken startet i går. Foto: SCANPIX Vis mer

- Kan det ha vært deg som har kjørt båten, spurte aktor Hilde Bøch Høyer.

- Nei, jeg vet at jeg aldri ville ha kjørt båt i mørket for første gang, svarte jenta.

Helt klar
Den tiltalte selv har ikke noe minne av kvelden.

Han fikk kritiske skader i ulykken, og våknet opp fra koma uten hukommelse etter fem uker.

Han avviser likevel kategorisk beskyldningene om at han satt ved rattet og forårsaket dødsfallene og skadene på de andre i båten.

Mannen er utdannet sjømann og godt kjent i det urene farvannet rundt Drøbak.

I sin forklaring til retten mandag sa han at det ville være utenkelig for ham å velge den ruten båten fulgte.

En 34 år gammel mann som vitnet først tirsdag var derimot helt sikker på at det var den tiltalte som styrte båten.

- Jeg er veldig klar over hvem som satt ved styringen. Det var den siktede, sa mannen og nikket i retning av den tiltalte.

For fort


Den seilkyndige mannen kom fra ulykken med relativt små skader, men er fremdeles preget av ulykken der tre personer døde og de øvrige fem i båten fikk omfattende skader.
Da den fatale båtturen startet om natten den 27. august i fjor, syntes han farten var stor og at kursen var feil i forhold til avtalen om å dra inn til Drøbak.

Da den korte turen startet satt mannen i baugen på den raske motorbåten. Etter at farten ble satt opp, forsøkte han å snakke til båtens eier som satt bakerst.

- Jeg vet at når jeg gikk fra baugen og bakover i båten, så gjorde jeg det fordi jeg ikke fikk noe respons på at jeg sa farten var for høy og retningen var feil. Hadde jeg ikke gjort det, så hadde jeg ikke vært her i dag, sa 34-åringen.

- Hva var årsaken til ulykken, spurte aktor Hilde Bøch Høyer.

- Det tror jeg var ren og skjær feilvurdering og uflaks, sa mannen.

(NTB)