Usikre på om enslige bør få adoptere

Det er stor usikkerhet blant politikerne på Stortinget om hvorvidt enslige skal få adoptere. Det er derimot enighet om at det ikke skal spørres om seksuell legning dersom adopsjonsreglene mykes opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed åpnes det for at også homofile og lesbiske skal kunne adoptere dersom Stortinget vedtar at enslige skal få muligheten til å bli adopsjonsforeldre.

Flere partier gir signaler om at de kommer til å gå inn for at de ensliges adopsjonsrettigheter skal mykes opp, men det er likevel stor usikkerhet blant politikerne.

I høringsnotatet for nye retningslinjer ved adopsjon fra utlandet, heter det at enslige bare kan adoptere dersom det før adopsjonen var etablert en spesiell tilknytning til barnet - slektskap, fosterbarn eller lignende.

En spørrerunde viser at partiene ser ut til å gå inn for at seksuell legning ikke skal være noe kriterium dersom man først åpner for at enslige skal kunne adoptere. Det betyr at politikerne mener enslige homofile og lesbiske kan egne seg like godt som adoptivforeldre som enslige heterofile. En mye større diskusjon mener partiene det er om homofile samboere skal få adoptere barn.

Urimelig

I Arbeiderpartiets gruppe på Stortinget er det flertall for at enslige skal få adoptere, mens spørsmålet ennå ikke er diskutert i Høyre, Kristelige Folkeparti og Venstre.

- Personlig mener jeg at det ikke kan stilles spørsmål om seksuell legning dersom det åpnes for at enslige kan adoptere, sier Høyres representant i familiekomiteen, Trond Helleland.

Familiekomiteens sekretær, Grethe Fossum (Ap) sier at spørsmålet om homofile samboere og adopsjon vil bli tatt opp på partiets landsmøte i november.

SV mener at både enslige og samboende homofile skal kunne adoptere, og er foreløpig det eneste partiet som har tatt et klart standpunkt i dette spørsmålet.

(NTB)