Usivilisert straff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen vil framskynde henrettelser av fanger i USA som har fått dødsdom. Som følge av antiterrorloven Patriot Act, som ble fornyet i fjor, får justisminister Alberto Gonzales mer makt og myndighet til å avgjøre om en delstat kan korte ned prosedyren i dødsstraffsaker. Alt delstaten trenger å gjøre er å gi beskjed om at den dødsdømte blir forsvart på tilfredsstillende måte. Reglene, som blant annet forkorter ankefristen fra ett år til et halvt år, skal ut på høring.

Et av argumentene er at det ikke er humant å sitte på dødscelle i over 20 år, men det handler like mye om å spare store pengesummer. Da George W. Bush var guvernør i Texas var Alberto Gonzales hans juridiske rådgiver. I løpet av seks år var de ansvarlige for 152 henrettelser. Ingen amerikanske guvernører har signert så mange dødsdommer i nyere tid, og det er skremmende at Bush vil være ansvarlig for en liknende rekord som president. Nå venter 3350 dødsdømte på utfallet av høringsrunden.

For sju år siden stoppet guvernøren i Illinois alle henrettelser etter at det viste seg at skremmende mange dødsdømte var uskyldige. Flere delstater fulgte etter, og begeistringen for dødsstraff sank i befolkningen. Siden 1998 er henrettelsene i USA nesten halvert, og det er hårreisende at Bush på tampen av sin presidenttid vil gjøre rettssikkerheten enda dårligere for de dødsdømte.

Dessverre er det presidentvalg om hjørnet, og da sverger som regel alle presidentkandidater til dødsstraff. Det er den sikreste veien til Det hvite hus. Håpet er at noen av dem tør ta opp svekkelsen av rettssikkerheten. Uansett er dødsstraff en straff som ikke hører hjemme i et sivilisert samfunn. Den strider mot menneskerettighetene, enten den henrettede er skyldig eller ikke. EU har tatt konsekvensen av dette og nekter land med dødsstraff medlemskap. Også Norges engasjement mot dødsstraff må aldri hvile.