Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksplosjonen i St. Petersburg

Uskadeliggjort bombe var fem ganger så stor som den som gikk av

To personer etterlyst. Nyhetsbyrå hevder de er tilknyttet radikale islamistiske grupper i Russland. 

EKSPLOSJON: En bombe gikk av på et tog i St. Petersburg i Russland, mandag formiddag. Toget befant seg mellom to stasjoner da eksplosjonen fant sted. Videoen viser kaoset på stasjonen like etter eksplosjonen. Video: CNN / VP via Twitter og Ruptly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / ST. PETERSBUG (Dagbladet): Den russiske statskanalen melder i kveld om at den udetonerte bomben som ble funnet på T-banestasjonen Vostannaja i St. Petersburg, var fem ganger så stor som den som kostet minst ti menneskeliv.

Det var rundt klokka 13.40 (norsk tid) at en «sprengladning», som russiske myndigheter kaller det, gikk av mellom stasjonene Tekhnologitsjeskij Institut og Sennaja Plosjtsjad.

To personer er etterlyst. Ifølge nyhetsbyrået Interfax er en av de etterlyste en mann i 20-åra fra Sentral-Asia. Det hevdes også at gjerningspersonene skal være tilknyttet radikale islamistiske grupper i Russland.

NB, STERKE BILDER: Russlands statsminister kaller eksplosjonen mellom to T-banestasjoner i St. Petersburg for terror. Minst ti mennesker er drept. Vis mer Vis mer

Skjulte bomber

Titalls personer ble skadet. Det nøyaktige antallet er ikke kjent, og flere medier melder om alt fra 20 til 47 skadde.

Hvor mange som har blitt drept i angrepet er også uklart. Enkelte medier skriver ni og ti. Den russiske statskanalen opplyser at det er minst 14 drepte. Den russiske antiterrorkomiteen sier i en uttalelse mandag kveld klokka 21 norsk tid at 11 personer skal være drept og at 45 er såret, skriver TV-kanalen REN.

Bomben som gikk av mellom de to T-banestasjonene var skjult i en koffert. Noen timer etterpå, ble en udetornert bombe funnet. Den ble funnet på T-banestasjonen ved Vostannaja-plassen, bare to kilometer unna første eksplosjon. Bomben, som var skjult i et brannslukningsapparat, ble uskadeliggjort av russiske myndigheter.

Ifølge Interfax tilsvarte bomben 1 kilo TNT og var opp til fem ganger sterkere enn den som eksploderte. Ifølge nyhetsbyrået RIA var det trolig en hjemmelaget sprengladning fylt med nagler eller splinter som eksploderte.

Hadde den andre bomben gått av, kunne det fått fatale konsekvenser.

T-banesjåføren som kjørte toget som eksploderte, får ros for at han kjørte til neste stasjon, og ikke stoppet da bomben gikk av.

- Eksplosjonen fant sted på et strekk mellom stasjonene og føreren tok en absolutt riktig beslutning ved å ikke stoppe, men å kjøre til stasjonen, noe som bidro til umiddelbar evakuering og bistand til de skadde, sier Svetlana Petrenko, talsperson for den russiske etterforskningskomiteen, ifølge nyhetsbyrået Tass.

To etterlyst

Foreløpig er det ingen som har tatt på seg skylden for angrepet, og nyhetsbyrået Interfax meldte like før klokka 19 norsk tid at russiske myndigheter etterlyser to personer for å ha planlagt angrepet.

- En person er mistenkt for å ha plassert en sprengladning i en T-banevogn, og den andre er mistenkt for å ha forlatt en bombe på T-banestasjonen Plosjtsjad Vosstanija, sier en sikkerhetskilde til Interfax ifølge Reuters.

Ifølge russiske medier skal en mann ha blitt fanget opp på et overvåkingskamera. Det heves at han står bak angrepet, men dette er ikke bekreftet av russiske myndigheter.

Statsminister Dmitrij Medvedev kaller eksplosjonen et terrorangrep. Det skriver han på sin Facebook-side mandag ettermiddag, melder CNN.

Russiske medier meldte i 20-tida mandag kveld at enkelte T-banelinjer har begynt å gå igjen, etter å ha stått stille i om lag fem timer.

- Vær årvåken

Guvernøren i St. Petersburg, Georgi Poltavsjenko, har bedt innbyggerne i millionbyen om å være årvåkne.

- Jeg oppfordrer dere, borgere av St. Petersburg og gjester i vår by, om å være på vakt, oppmerksomme og forsiktige.

Han erklærte også en tre dager lang sørgeperiode.