Uskjønn ledelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke noe vakkert syn når en presset statsråd går løs på sitt embetsverk for å finne noen å skylde på, slik forsvarsminister Kristin Krohn Devold har gjort de siste dagene. Hun trenger ikke gå lenger enn til nærmeste speil for å finne den ansvarlige. Det er bevisstheten om dette som mangler ved forsvarsministerens handlinger og uttalelser etter at skandalen med bruken av klasebomber på Hjerkinn var et faktum. Hun opptrer mer som en underordnet, og ikke som sjef i sitt eget departement.
  • Krohn Devold sa i går at hun tar det politiske og konstitusjonelle ansvaret for det som er skjedd. Jakten på syndebukker lenger ned i kommandokjeden sender andre signaler, og vi forstår de krasse reaksjonene fra offiserenes fagforeninger. En øverstkommanderende uten ryggrad får liten respekt i de kretser. Skandalen fører ikke til at statsråden må gå. Vi har for tida ingen opposisjon med kraft til å drive gjennom en statsrådsavgang. Det er opposisjonens problem. I stedet fortsetter Krohn Devold som en svekket statsråd med liten autoritet og oppbrukt tabbekvote.
  • Klasebomber er en gruppe antipersonellvåpen som i dag regnes som særlig grusomme. Stortinget har vedtatt at norske myndigheter skal arbeide aktivt for et internasjonalt forbud mot dem. Sjansene for å lykkes i dette arbeidet er dessverre betydelig redusert etter krigen i Afghanistan. De amerikanske styrkene gjorde utstrakt bruk av klasebomber mot styrker fra Taliban og al-Qaida. De viste seg brutalt effektive og vil neppe bli tatt ut av supermaktens arsenal. USA har heller ikke sluttet seg til forbudet mot landminer, som er et våpen med mange av de samme egenskapene som klasebomber.
  • Det er i øyeblikket høyst uklart hva forsvarsministeren og resten av regjeringen har gjort for å følge opp pålegget fra Stortinget. Det virker som svært lite er gjort. Denne passiviteten er også en del av forklaringen på at alarmen ikke gikk hos de ansvarlige nedover i kommandostrukturen foran bombeøvelsen på Hjerkinn.