Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Naved B. feilaktig utpekt som gjerningsmann i Berlin

Uskyldig arrestert etter Berlin-terroren: - Skulle rekke T-banen

Naved B. snakker ut.

BLOMSTERHAV: Flere steder rundt det terror-rammede julemarkedet ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche ligger store mengder blomster. 12 ble drept og 48 skadd i angrepet mandag. Foto: Per Ervland / Dagbladet
BLOMSTERHAV: Flere steder rundt det terror-rammede julemarkedet ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche ligger store mengder blomster. 12 ble drept og 48 skadd i angrepet mandag. Foto: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter terrorangrepet mot julemarkedet på Breitscheidplatz i Berlin ble en 23-årig pakistansk asylsøker pågrepet to kilometer unna, mistenkt for å være gjerningsmannen. Dagen etter ble han løslatt; politiet hadde tatt feil mann.

FRAKTES BORT: Her fraktes Naved B. bort av politiet. Videoen ble publisert mandag, da 23-åringen fremdeles var mistenkt. Video: Reuters / NTB ScanpixVis mer Vis mer Vis mer

Nå snakker den feilaktig utpekte gjeningsmannen - i tysk presse navngitt som Naved B. - ut, i storavisa Welt am Sonntag.

- Jeg var i nærheten av en park og prøvde å rekke T-banen for å komme meg hjem, forklarer 23-åringen, som bor på det svære asylmottaket på området til den tidligere flyplassen Tempelhof.

Løp mellom bilene

JULESTEMNING I BERLIN: Julefeiringen lar seg ikke stoppe av terror, berlinerne strømmet til julemarkedene da de åpnet etter å ha vært stengt etter angrepet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Naved B. ble pågrepet i nærheten av monumentet Seierssøylen, som står i parken Tiergarten, som knutepunkt for flere store bilveier. Han påkalte seg oppmerksomhet fra politiet fordi han løp over veien, mellom bilene.

- Jeg måtte krysse gata og løp mens biler kom imot, forklarer 23-åringen, som kom til Tyskland i fjor.

Asylsøkeren forteller at politiet anholdt ham på stedet.

- De spurte meg hvorfor jeg løp, og jeg svarte at det var på grunn av bilene. Så kom T-banen min, men de fortsatte å holde meg, sier Naved.

Politiet spurte om han hadde noe med lastebilangrepet å gjøre. Han nektet, men ble ført til politihuset og satt i arresten.

Tvil

IKKE REDD: Folkene vi traff i Berlin, nekter å la frykten styre dem i hverdagen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Per ErvlandVis mer Vis mer

Tirsdag lekket opplysninger til tysk presse om at politiet hadde voksende tvil om hvorvidt Naved virkelig kunne være terroristen som tok livet av 12 mennesker og skadet 48. Så, utpå dagen, kom den offisielle meldingen om at han var løslatt.

Etter å ha blitt løslatt ble Naved først brakt til et hotell, deretter til et annet asylmottak enn Tempelhof.

Myndighetene har fått kritikk for måten Naved ble behandlet på, bl.a. lurte familiemedlemmer på hvorfor de ikke fikk tak i ham. Først i går fikk han mobilen tilbake.

At politiet hadde feil mann, ga den nå utpekte gjerningsmannen, tunisiske Anis Amri (24), god tid til å flykte. Amri ble først natt til i dag påtruffet av politiet i Milano, og skutt og drept.

SNAKKER: Det er IS' mediegrein Amaq som har offentliggjort videoen av Anis Amri. Video: CNN Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media