JUSTISMORD:  - Jeg oppdaget at flere av mine ansatte stjal penger. Da jeg anmeldte forholdet, trodde politiet på de fem. Resultatet var at jeg ble dømt. Først nå — ti år etter at marerittet startet — er jeg frikjent, forteller Tore Andersen.
Foto: Torbjørn Berg  / DAGBLADET
JUSTISMORD: - Jeg oppdaget at flere av mine ansatte stjal penger. Da jeg anmeldte forholdet, trodde politiet på de fem. Resultatet var at jeg ble dømt. Først nå — ti år etter at marerittet startet — er jeg frikjent, forteller Tore Andersen. Foto: Torbjørn Berg / DAGBLADETVis mer

USKYLDIG DØMT - De stjal ti år av livet mitt

Tore Andersen var en vellykket forretningsmann. Men da han oppdaget at ansatt underslo penger, trodde ikke politiet på ham. Han ble uskyldig dømt til to og et halvt års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOKKE i Vestfold (Dagbladet): Ti års mareritt er nå endelig over. 54 år gamle Tore Andersen har reist seg, og kan se folk i hvitøyet, uten å være flau. Men det har kostet dyrt, og det tok nesten livet av ham.

Den triste historien om justismordet på forretningsmannen Tore Andersen startet for ti år siden i Tønsberg. Da eide og drev han bilforretningen Andersen Auto i Vestfold-byen.

-  2002 oppdaget jeg at en betrodd medarbeider hadde underslått penger. Mannen erkjente og lovet å tilbakebetale flere hundre tusen kroner, forteller Tore Andersen.

Den ansatte i Andersen Auto ble anmeldt til politiet, da han ikke gjorde opp for seg innen to uker. Men selv om han hadde erkjent underslaget overfor arbeidsgiveren, la mannen i politiavhør skylda på Tore Andersen og hevdet at bilfirmaet var basert på en svart økonomi.

USKYLDIG: -Heldigvis ga jeg ikke opp. Jeg visste at jeg var uskyldig. Men det har vært tøffe og vanskelige år, sier Tore Andersen.
Foto: Torbjørn Berg  / DAGBLADET
USKYLDIG: -Heldigvis ga jeg ikke opp. Jeg visste at jeg var uskyldig. Men det har vært tøffe og vanskelige år, sier Tore Andersen. Foto: Torbjørn Berg / DAGBLADET Vis mer

- En gjennomgang av regnskapene viste at han ikke var alene. Flere andre i firmaet hadde forsynt seg med penger, sier Andersen.

- Til slutt anmeldte jeg fem ansatte til politiet.

- Bitter
Da de fem ble avhørt av politiet, hadde de forandret forklaring. De la skylda på sjefen — Tore Andersen — og hevdet at han var hjernen bak bedrageriene og selv underslått penger.

- Politiet valgte å tro på de jeg hadde anmeldt.

I dag — ti år etter at marerittet startet — er Tore Andersen en preget mann. Hjerteinfarkt og mange vonde år er over.

- De klarte ikke å ta livet av meg, men det var ikke langt unna, sier Tore Andersen stille.

- Selvfølgelig er jeg bitter. Jeg er bitter på de fem som løy. Jeg er bitter på politiet og påtalemyndigheten som fikk meg dømt. Jeg er bitter fordi livsverket mitt — Andersen Auto — ble ødelagt. En forretning som hadde 14 ansatte og en sunn og god økonomi.

- Politiet hadde bestemt seg
Politiet beslagla alle regnskaper og dokumenter hos Tore Andersen. Til slutt ble han tiltalt og dømt for grovt bedrageri av 3,5 millioner kroner.

- Politiet ville ikke høre på meg. Sjefetterforskeren i Tønsberg var ikke interessert. Politiadvokaten trodde ikke på meg, og de fem som jeg hadde tatt for underslag skyldte på meg. Dokumentene som beviste min uskyld var hos politiet, de var beslaglagt. Først etter at saken var pådømt fikk jeg tilgang til dokumentene.

I Tønsberg tingrett ble Tore Andersen dømt til fengsel i 2 år og seks måneder. Dommerne konkluderte med at Andersen hadde solgt innbyttebiler svart. Den betrodde medarbeideren ble også dømt, mens politiet henla sakene mot de fire andre ansatte.

-Du blir dømt
- Jeg forsøkte å anke saken inn for Borgarting lagmannsrett, men anken ble avvist. Jeg glemmer aldri at forsvareren min — advokat Jon Christophersen — i en rettspause sa:

BER OM UNNSKYLD: Politiadvokat Jan Stapnes som fikk dømt Tore Andersen til fengsel i to år og seks måneder, ber nå forretningsmannen om unnskyld.
Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BER OM UNNSKYLD: Politiadvokat Jan Stapnes som fikk dømt Tore Andersen til fengsel i to år og seks måneder, ber nå forretningsmannen om unnskyld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Du blir dømt!

Etter at dommen ble rettskraftig måtte Andersen i fengsel.

- Jeg fikk et brev i posten, hvor det sto at jeg skulle møte til soning i Bastøy fengsel. Tore Andersen møtte til soning, og sonet straffen sammen med andre kriminelle.

Ny advokat
- I fengselet begynte jeg og kona mi — Marit — å jobbe med en gjenopptakelse av saken. Marit har hele tiden trodd på meg. En av de andre fangene anbefalte meg å ta kontakt med advokat Elden. Der fikk vi snakke med advokat Anders Brosveet, og han tok seg tid til å gå gjennom saken.

Etter hvert ble det advokat Gøran Møller Christensen og advokatfullmektig Christian Flemmen Johansen som fikk saken.

FÅR KRITIKK: Tore Andersen er ikke fornøyd med jobben hans tidligere advokat — Jon Christophersen — gjorde i retten.  Foto: Erik Johansen / SCANPIX
FÅR KRITIKK: Tore Andersen er ikke fornøyd med jobben hans tidligere advokat — Jon Christophersen — gjorde i retten. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

- De nye advokatene mine brukte timer på timer på saken min. I dokumentene politiet hadde beslaglagt fant de bevisene som beviste at jeg var uskyldig.

Gjenopptakelseskommisjonen godtok ny behandling av saken, fordi lagmannsretten ikke hadde begrunnet avslaget da saken ble nektet fremmet for retten etter dommen i Tønsberg tingrett.

- Etter fire rettsdager, kaster den samme aktoren — politiadvokat Jan Stapnes — som fikk meg dømt i tingretten inn håndkleet, og la nå ned påstand om frifinnelse, forteller Tore Andersen.

- Ikke et unnskyld
Selv om politiadvokat Jan Stapnes krøp til korset og måtte legge ned påstand om frifinnelse for den samme forbrytelsen han noen år tidligere hadde fått Tore Andersen dømt for, har 54-åringen fra Stokke ikke hørt et eneste ord fra verken politiadvokaten eller etterforskerne som fikk ham dømt.

- Ikke engang et unnskyld har jeg fått, sier Tore Andersen.

I dag som frikjent mann er han evig takknemlig overfor dem som trodde på ham.
— Kona mi — Marit — og de andre som trodde på meg, skylder jeg en stor takk. Også advokatene hos Elden som gadd å høre på meg og tok seg tid til å gå gjennom dokumentene som viste at jeg var uskyldig dømt.

Erstatning
- De viktigste var selvfølgelig å bli frikjent. Nå forbereder jeg sammen med advokatene mine en erstatningssak. Jeg har tapt mange penger. Firmaet mitt ble slått konkurs mens jeg sonet på Bastøy. Og hele saken holdt på å ta livet av meg.

-EN SKANDALE:  - Tore Andersen ble uskyldig dømt. Systemet sviktet og dømte en uskyldig mann til fengsel. Det kan ikke karakteriseres som noe annet enn en skandale, sier advokat Gøran Møller Christensen.
-EN SKANDALE: - Tore Andersen ble uskyldig dømt. Systemet sviktet og dømte en uskyldig mann til fengsel. Det kan ikke karakteriseres som noe annet enn en skandale, sier advokat Gøran Møller Christensen. Vis mer

Andersen vurderer sammen med sine advokater å gå til rettslige skritt mot sine fem tidligere ansatte.

Også sjefsetterforskeren ved Tønsberg politistasjon vurderer de å anmelde for tjenesteforsømmelse.

- Konkursboet presset meg. De tok alt jeg eide og solgte det for en billig penge, mens jeg sto ribbet igjen, sier Tore Andersen.

- De fleste som blir dømt er sikkert skyldige, men jeg frykter at det er flere enn meg som blir kjørt over av politi og påtalemyndighet. Hadde etterforskerne i Tønsberg tatt min anmeldelse alvorlig, hadde jeg aldri blitt tiltalt, dømt eller måtte sone to år i fengsel, sier Jan Andersen.