USKYLDIG DØMT - De stjal ti år av livet mitt

Tore Andersen var en vellykket forretningsmann. Men da han oppdaget at ansatt underslo penger, trodde ikke politiet på ham. Han ble uskyldig dømt til to og et halvt års fengsel.

JUSTISMORD:  - Jeg oppdaget at flere av mine ansatte stjal penger. Da jeg anmeldte forholdet, trodde politiet på de fem. Resultatet var at jeg ble dømt. Først nå — ti år etter at marerittet startet — er jeg frikjent, forteller Tore Andersen.
Foto: Torbjørn Berg  / DAGBLADET
JUSTISMORD: - Jeg oppdaget at flere av mine ansatte stjal penger. Da jeg anmeldte forholdet, trodde politiet på de fem. Resultatet var at jeg ble dømt. Først nå — ti år etter at marerittet startet — er jeg frikjent, forteller Tore Andersen. Foto: Torbjørn Berg / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STOKKE i Vestfold (Dagbladet): Ti års mareritt er nå endelig over. 54 år gamle Tore Andersen har reist seg, og kan se folk i hvitøyet, uten å være flau. Men det har kostet dyrt, og det tok nesten livet av ham.

Den triste historien om justismordet på forretningsmannen Tore Andersen startet for ti år siden i Tønsberg. Da eide og drev han bilforretningen Andersen Auto i Vestfold-byen.

-  2002 oppdaget jeg at en betrodd medarbeider hadde underslått penger. Mannen erkjente og lovet å tilbakebetale flere hundre tusen kroner, forteller Tore Andersen.

Den ansatte i Andersen Auto ble anmeldt til politiet, da han ikke gjorde opp for seg innen to uker. Men selv om han hadde erkjent underslaget overfor arbeidsgiveren, la mannen i politiavhør skylda på Tore Andersen og hevdet at bilfirmaet var basert på en svart økonomi.

USKYLDIG: -Heldigvis ga jeg ikke opp. Jeg visste at jeg var uskyldig. Men det har vært tøffe og vanskelige år, sier Tore Andersen.
Foto: Torbjørn Berg  / DAGBLADET
USKYLDIG: -Heldigvis ga jeg ikke opp. Jeg visste at jeg var uskyldig. Men det har vært tøffe og vanskelige år, sier Tore Andersen. Foto: Torbjørn Berg / DAGBLADET Vis mer

- En gjennomgang av regnskapene viste at han ikke var alene. Flere andre i firmaet hadde forsynt seg med penger, sier Andersen.

- Til slutt anmeldte jeg fem ansatte til politiet.

- Bitter
Da de fem ble avhørt av politiet, hadde de forandret forklaring. De la skylda på sjefen — Tore Andersen — og hevdet at han var hjernen bak bedrageriene og selv underslått penger.

- Politiet valgte å tro på de jeg hadde anmeldt.

I dag — ti år etter at marerittet startet — er Tore Andersen en preget mann. Hjerteinfarkt og mange vonde år er over.

- Unnskyld

Politiadvokat Jan Stapnes som fikk dømt Tore Andersen, ber nå om unnskyld.

TØNSBERG (Dagbladet): - Jeg har ingen problemer med å si unnskyld til Tore Andersen, sier politiadvokat Jan Stapnes i Økoteamet i Vestfold politidistrikt-

Stapnes var aktor i saken, da Andersen ble dømt til to år og seks måneders fengsel.

- Bevisene som ble lagt fram for lagmannsretten, gjorde at jeg la ned påstand om frifinnelse, sier Jan Stapnes til Dagbladet.

- Det som ble presentert av dokumenter og vitner da Andersen ble dømt i Tønsberg tingrett, overbeviste meg om hans straffskyld. Nå kom det fram nye opplysninger, som gjorde at jeg vurderte saken annerledes. Derfor la vi ned påstand om frifinnelse, sier politiadvokaten.

Politiet i Vestfold vil nå evaluere hele saken mot Tore Andersen.

- De klarte ikke å ta livet av meg, men det var ikke langt unna, sier Tore Andersen stille.

- Selvfølgelig er jeg bitter. Jeg er bitter på de fem som løy. Jeg er bitter på politiet og påtalemyndigheten som fikk meg dømt. Jeg er bitter fordi livsverket mitt — Andersen Auto — ble ødelagt. En forretning som hadde 14 ansatte og en sunn og god økonomi.

- Politiet hadde bestemt seg
Politiet beslagla alle regnskaper og dokumenter hos Tore Andersen. Til slutt ble han tiltalt og dømt for grovt bedrageri av 3,5 millioner kroner.

- Politiet ville ikke høre på meg. Sjefetterforskeren i Tønsberg var ikke interessert. Politiadvokaten trodde ikke på meg, og de fem som jeg hadde tatt for underslag skyldte på meg. Dokumentene som beviste min uskyld var hos politiet, de var beslaglagt. Først etter at saken var pådømt fikk jeg tilgang til dokumentene.

I Tønsberg tingrett ble Tore Andersen dømt til fengsel i 2 år og seks måneder. Dommerne konkluderte med at Andersen hadde solgt innbyttebiler svart. Den betrodde medarbeideren ble også dømt, mens politiet henla sakene mot de fire andre ansatte.

-Du blir dømt
- Jeg forsøkte å anke saken inn for Borgarting lagmannsrett, men anken ble avvist. Jeg glemmer aldri at forsvareren min — advokat Jon Christophersen — i en rettspause sa:

BER OM UNNSKYLD: Politiadvokat Jan Stapnes som fikk dømt Tore Andersen til fengsel i to år og seks måneder, ber nå forretningsmannen om unnskyld.
Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BER OM UNNSKYLD: Politiadvokat Jan Stapnes som fikk dømt Tore Andersen til fengsel i to år og seks måneder, ber nå forretningsmannen om unnskyld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Du blir dømt!

Etter at dommen ble rettskraftig måtte Andersen i fengsel.

- Jeg fikk et brev i posten, hvor det sto at jeg skulle møte til soning i Bastøy fengsel. Tore Andersen møtte til soning, og sonet straffen sammen med andre kriminelle.

Ny advokat
- I fengselet begynte jeg og kona mi — Marit — å jobbe med en gjenopptakelse av saken. Marit har hele tiden trodd på meg. En av de andre fangene anbefalte meg å ta kontakt med advokat Elden. Der fikk vi snakke med advokat Anders Brosveet, og han tok seg tid til å gå gjennom saken.

Etter hvert ble det advokat Gøran Møller Christensen og advokatfullmektig Christian Flemmen Johansen som fikk saken.

FÅR KRITIKK: Tore Andersen er ikke fornøyd med jobben hans tidligere advokat — Jon Christophersen — gjorde i retten.  Foto: Erik Johansen / SCANPIX
FÅR KRITIKK: Tore Andersen er ikke fornøyd med jobben hans tidligere advokat — Jon Christophersen — gjorde i retten. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

- De nye advokatene mine brukte timer på timer på saken min. I dokumentene politiet hadde beslaglagt fant de bevisene som beviste at jeg var uskyldig.

Gjenopptakelseskommisjonen godtok ny behandling av saken, fordi lagmannsretten ikke hadde begrunnet avslaget da saken ble nektet fremmet for retten etter dommen i Tønsberg tingrett.

- Etter fire rettsdager, kaster den samme aktoren — politiadvokat Jan Stapnes — som fikk meg dømt i tingretten inn håndkleet, og la nå ned påstand om frifinnelse, forteller Tore Andersen.

- Ikke et unnskyld
Selv om politiadvokat Jan Stapnes krøp til korset og måtte legge ned påstand om frifinnelse for den samme forbrytelsen han noen år tidligere hadde fått Tore Andersen dømt for, har 54-åringen fra Stokke ikke hørt et eneste ord fra verken politiadvokaten eller etterforskerne som fikk ham dømt.

- Ikke engang et unnskyld har jeg fått, sier Tore Andersen.

I dag som frikjent mann er han evig takknemlig overfor dem som trodde på ham.
— Kona mi — Marit — og de andre som trodde på meg, skylder jeg en stor takk. Også advokatene hos Elden som gadd å høre på meg og tok seg tid til å gå gjennom dokumentene som viste at jeg var uskyldig dømt.

Erstatning
- De viktigste var selvfølgelig å bli frikjent. Nå forbereder jeg sammen med advokatene mine en erstatningssak. Jeg har tapt mange penger. Firmaet mitt ble slått konkurs mens jeg sonet på Bastøy. Og hele saken holdt på å ta livet av meg.

-EN SKANDALE:  - Tore Andersen ble uskyldig dømt. Systemet sviktet og dømte en uskyldig mann til fengsel. Det kan ikke karakteriseres som noe annet enn en skandale, sier advokat Gøran Møller Christensen.
-EN SKANDALE: - Tore Andersen ble uskyldig dømt. Systemet sviktet og dømte en uskyldig mann til fengsel. Det kan ikke karakteriseres som noe annet enn en skandale, sier advokat Gøran Møller Christensen. Vis mer

Andersen vurderer sammen med sine advokater å gå til rettslige skritt mot sine fem tidligere ansatte.

Også sjefsetterforskeren ved Tønsberg politistasjon vurderer de å anmelde for tjenesteforsømmelse.

- Konkursboet presset meg. De tok alt jeg eide og solgte det for en billig penge, mens jeg sto ribbet igjen, sier Tore Andersen.

- De fleste som blir dømt er sikkert skyldige, men jeg frykter at det er flere enn meg som blir kjørt over av politi og påtalemyndighet. Hadde etterforskerne i Tønsberg tatt min anmeldelse alvorlig, hadde jeg aldri blitt tiltalt, dømt eller måtte sone to år i fengsel, sier Jan Andersen.

- Gratulerer

Advokat Jon Christophersen avviser at han ikke gjorde sitt beste for å forsvare Tore Andersen.

Tore Andersen som ble utsatt for et justismord, og uskyldig har sittet to år i fengsel, er bitter og skuffet over sin tidligere forsvarer Jon Christophersen, som da jobbet som partner i det anerkjente Advokatfirmaet Stenberg-Nilsen Christophersen & Lyngtveit.

- Jeg er ikke fullstendig fritatt for taushetsplikt som advokat for Andersen. Men jeg vil gratulere ham med frifinnelsen, sier nå pensjonert advokat Jon Christophersen.

Advokaten avviser på det mest bestemte at han ikke gjorde en god jobb, og at han ikke var opptatt av saken.

- Jeg forholdt meg til min klients forklaring, og politiets dokumenter. Når det gjelder påstandene om at jeg skal brent dokumentene, er virkeligheten den at dokumentene ble destruert når dommen var rettskraftig. Politiet oppbevarer dokumentene, noe Andersen også fikk beskjed om, sier Jon Christophersen.

- Nå er Andersen frikjent?

- Jeg forholdt meg til hans forklaring og bevisene da vi var i retten. Det er bare å gratulere hans nye advokater med en god jobb, sier advokat Jon Christophersen.

- En skandale

Advokat Gøran Møller Christensen beskriver justismordet på Tore Andersen som en komplett skandale.

- Det stilles for få kritiske spørsmål til politiet fra domstolene. Angivelige beviser skal man heller ikke tro blindt på, sier advokat Gøran Møller Christensen hos Advokat Elden.

Advokaten brukte mange timer på å gå gjennom bevisene i saken, men det tok ikke lang tid før han forsto at noe var galt.

- Vi så umiddelbart at det var grove feil i Tønsberg tingretts vurderinger. Det er også ufattelig at Agder lagmannsrett avslo anken uten begrunnelse, sier Gøran Møller Christensen.

Da advokaten anket saken inn for Borgarting lagmannsrett fikk han umiddelbart aksept for at retten skulle vurdere saken på ny.

- Justismordet på Tore Andersen bærer preg av systemsvikt hos påtalemyndighet og domstol, samt slett etterforskning fra politiet, sier Gøran Møller Christensen til Dagbladet.

Selv om Gøran Møller Christensen er knallhard i sin kritikk av politiet, gir han anerkjennelse til politiadvokat Jan Stapnes.

- Stapnes har opptrådt forbilledlig. Han lot seg ikke prege av prestisje. Da han skjønte at dette var et justismord, la Stapnes umiddelbart ned påstand om frifinnelse, sier Gøran Møller Christensen.

- Vi har jobbet med denne saken i fire år. Det er horribelt at politiet ikke stilte kritiske spørsmål til de ansatte som underslo penger og skyldte på sjefen. De skyldige trodde de skulle slippe unna underslagene med å legge skylda på sjefen. Det burde politietterforskerne i Tønsberg forstått, sier advokat Gøran Møller Christensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer