Uskyldig dømt 19 dager etter at Anniken Hauglie slo alarm

Erik Ringås Skjoldheim (38) ble uskyldig dømt etter at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) innrømmet at alarmen hadde gått i Nav-skandalen.

BEHANDLING: Erik Ringås Skjoldheim (38) må jevnlig til Haukeland sykehus for å få dialysebehandling på grunn av nyresvikt. Her med sykepleier Maren O'Sullivan Myran. Foto: Åsa Nord
BEHANDLING: Erik Ringås Skjoldheim (38) må jevnlig til Haukeland sykehus for å få dialysebehandling på grunn av nyresvikt. Her med sykepleier Maren O'Sullivan Myran. Foto: Åsa Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Erik Ringås Skjoldheim (38) er den siste som er uskyldig dømt for å ha oppholdt seg i utlandet mens han mottok kontantytelser.

Da dommen falt 17. september i år, var så vel Arbeids- og sosialdepartementet som Nav velinformert om at den norske tolkningen av EU-lovverket er feil.

- Jeg ble satt ut da jeg leste meg opp og ble klar over det. Dette er den siste saken, og den burde vært stoppet. Det kunne ikke vært så vanskelig for dem å utsette prosessen til ting var ferdig utredet, sier 38-åringen til Dagbladet.

- STØRRE OMFANG: Olav Lægreid, advokat og ekspert på trygderett, mener langt flere kan være rammet av Nav-skandalen. Vis mer

Nyresvikt

Erik har vært alvorlig syk i årevis. Han har nyresvikt, diabetes og svært nedsatt syn, i tillegg til hjerteproblemer. Kort tid før rettssaken gjennomgikk han en kritisk hjerteoperasjon og fikk blodforgiftning.

- Jeg har brukt mye energi på å tenke på rettssaken, og skulle heller brukt den på familien, som har lidd under dette. Jeg har prøvd å skåne dem så mye som mulig, sier han.

20. desember i fjor ble arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie informert av Nav om at trygderetten mener de har feiltolket regelverket for dem med korte utenlandsopphold.

KRITISK: Erik er kritisk til at rettsprosessen mot ham ikke ble stoppet, på et tidspunkt da både departementet og Nav visste at lovtolkningen var feil. Foto: Åsa Nord
KRITISK: Erik er kritisk til at rettsprosessen mot ham ikke ble stoppet, på et tidspunkt da både departementet og Nav visste at lovtolkningen var feil. Foto: Åsa Nord Vis mer

30. august kom et nytt brev fra Nav, som gjorde at alarmen gikk i departementet. Det kunne også gjelde de mest alvorlige sakene, der folk er dømt til fengsel. EU-lovverket tilsier at man også kan ha lengre opphold i EU-land og fortsatt motta trygd.

Mandag denne uka innkalte Hauglie til pressekonferanse og informerte om at minst 48 mennesker er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag.

- Burde informert

Fra Hauglie fikk beskjed om skandalen første gang til pressekonferansen er sju uskyldige personer dømt til fengsel.

I går fortalte Anniken Hauglie VG at det var Navs brev 30. august som gjorde at alvoret virkelig gikk opp for henne.

- Den store alarmen gikk da Nav informerte om at feil praksis kunne ha medført domfellelser, uttalte hun.

Bjarte Aarlie var forsvarer for Heidi Schjetne (49), som ble dømt 12. februar i år. Han mener det er åpenbart at Hauglie burde gått ut offentlig med informasjon om at det hersket usikkerhet rundt regelverket nærmest umiddelbart da hun først ble klar over saken 20. desember i fjor.

- Hadde Anniken Hauglie videreformidlet det hun visste i desember i fjor, hadde jeg selvfølgelig gravd videre i det. Det som var vippebryteren for min klient, var om hun hadde meldt fra eller ikke at hun befant seg i utlandet, sier advokaten.

Han mener det også kunne endret forsvaret hans av Schjetne, som ble dømt til 40 dagers betinget fengsel etter at hun befant seg i Spania mens hun mottok arbeidsavklaringspenger.

- Ja, selvfølgelig. Bare ved å vite at det ligger en usikkerhet der, må man gjøre undersøkelser, sier Aarlie.

TI MÅNEDER: Det tok ti måneder fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) fikk beskjed om at trygderetten mente Navs praksis var feil, til hun informerte offentligheten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TI MÅNEDER: Det tok ti måneder fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) fikk beskjed om at trygderetten mente Navs praksis var feil, til hun informerte offentligheten. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Mamma i fengsel

Det har ennå ikke helt gått opp for Heidi Schjetne at hun nå venter på en frifinnelse og erstatning. At marerittet er over.

- Jeg må være ærlig og si at frykten for å havne i fengsel var det verste. Da politiet ringte me,g sa de at dette blir minst et års ubetinget fengsel, sier Schjetne.

Fakturaen hun fikk fra Nav om å tilbakebetale 370 000 kroner - inkludert renter - var så absurd stor at det ikke var mulig å forholde seg til.

- Med dårlig økonomi i utgangspunktet var kanskje ikke fakturaen det verste. Jeg kunne ikke ta tak i det, sier 49-åringen.

FRYKTEN FOR FENGSEL: Heidi Schjetne ble dømt til betinget fengsel og slapp å sone. I flere år levde hun med frykten for at hun måtte i fengsel. Foto: Privat
FRYKTEN FOR FENGSEL: Heidi Schjetne ble dømt til betinget fengsel og slapp å sone. I flere år levde hun med frykten for at hun måtte i fengsel. Foto: Privat Vis mer

- Barna mine har opplevd mye de siste åra. Jeg måtte forberede dem på «worst case». De har opplevd mye, at mamma skulle i retten og kanskje i fengsel, forteller en preget Schjetne.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ble først informert for to uker siden. Etter at Erik Ringås Skjoldheim ble uskyldig dømt - og etter at alarmen hadde gått i departementet og hos Nav.

- Jeg skal være forsiktig med å kritisere andre offentlige myndigheter, det er ikke min oppgave. Men da trygderetten begynte å stille spørsmål i noen saker i 2017, kunne jeg tenkt meg å høre det allerede da. Jeg skulle blitt orientert litt tidligere i 2019 også, sa Busch på mandagens pressekonferanse.

- Justismord

På spørsmål fra Dagbladet om arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie kan utelukke at hun kunne hindret at flere uskyldige ble dømt, hvis hun hadde gått ut med det hun visste tidligere, svarer Høyre-statsråden som følger:

- Det er viktig for meg å understreke at vi ikke har alle fakta på bordet ennå. Nå skal vi sette i gang en ekstern gransking som forhåpentligvis vil gi svar på en del av de spørsmålene som nå reises, skriver Hauglie i en e-post.

SV-leder Audun Lysbakken er ikke i tvil om at en tidligere offentliggjøring, selv om man ikke hadde konklusjonene klare, kunne spart mye lidelse.

- Det er opplagt at en tidligere offentliggjøring kunne bidratt til å belyse problemet tidligere, og at flere mennesker kunne vært spart for denne påkjenningen det er å bli dømt uriktig for trygdesvindel, sier Lysbakken.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Justismord er noe av det verste staten kan gjøre mot borgerne, så det er svært alvorlig at ikke varsellampene har blinket mye tidligere, og at Nav har vært mer lydhør for innvendinger mot sin tolkning, sier SV-lederen.

Hauglie er klar på at historiene hun nå får høre om, preger henne.

- Historiene om dem som er rammet, gjør dypt inntrykk på meg. Jeg kan ikke kommentere på enkeltsaker, men jeg kan love at vi skal gjøre alt som står i vår makt for å forhindre at noe lignende skjer igjen. Staten skal rydde opp for seg. De som er urettmessig straffet, eller som har fått urettmessige krav om tilbakebetaling, skal få sin oppreising.

- Jeg vil igjen beklage overfor alle som er berørt. Det aller viktigste akkurat nå er å finne de berørte og ivareta dem på en god måte. I tillegg må vi få alle fakta på bordet. Alle steiner skal snus.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer