Nav-skandalen

Uskyldig dømt en måned før skandalen

Alvorlig syke Erik (38) føler seg stemplet som en kriminell.

BEHANDLING: Erik Ringås Skjoldheim (38) må jevnlig til Haukeland sykehus for å få dialysebehandling på grunn av nyresvikt. Her med sykepleier Maren O'Sullivan Myran. Foto: Åsa Nord
BEHANDLING: Erik Ringås Skjoldheim (38) må jevnlig til Haukeland sykehus for å få dialysebehandling på grunn av nyresvikt. Her med sykepleier Maren O'Sullivan Myran. Foto: Åsa Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg føler meg stemplet som en kriminell, og har hatt dette hengende over meg siden 2014. Det verste var tida opp mot rettssaken - jeg fikk lite informasjon, ut over at jeg risikerte åtte års fengsel, sier Erik Ringås Skjoldheim (38) til Dagbladet.

- Satt ut

Erik er bosatt i Austevoll i Hordaland, og er den siste som ble dømt for trygdebedrageri under feilaktig lovpraksis for utenlandsopphold. Da dommen falt 17. september i år, var så vel Arbeids- og sosialdepartementet som Nav velinformert om at den norske tolkningen av EU-lovverket er feil.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener Nav-avsløringen bare er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Jeg ble satt ut da jeg leste meg opp og ble klar over det. Dette er den siste saken, og den burde vært stoppet. Det kunne ikke vært så vanskelig for dem å utsette prosessen til ting var ferdig utredet, sier 38-åringen, som først fortalte sin historie til Dagens Næringsliv.

Likevel måtte altså Erik møte i Bergen tingrett, hvor han ble dømt til 60 dagers betinget fengsel. Bakgrunnen er at han fra 2011 til 2013 ikke opplyste på meldekortene til Nav at han tidvis var på besøk hos sin daværende forlovede i Ungarn.

KRITISK: Erik er kritisk til at rettsprosessen mot ham ikke ble stoppet, på et tidspunkt da både departementet og Nav visste at lovtolkningen var feil. Foto: Åsa Nord
KRITISK: Erik er kritisk til at rettsprosessen mot ham ikke ble stoppet, på et tidspunkt da både departementet og Nav visste at lovtolkningen var feil. Foto: Åsa Nord Vis mer

I retten erkjente han straffskyld, men forklarte at han på grunn av synsproblemer ikke hadde lest all dokumentasjonen i forbindelse med tildelingen av stønaden. Han ble trodd på dette av retten, som dømte ham for grov uaktsomhet.

Alvorlig syk

Erik har vært alvorlig syk i årevis. Han har nyresvikt, diabetes og svært nedsatt syn, i tillegg til hjerteproblemer. Kort tid før rettssaken gjennomgikk han en kritisk hjerteoperasjon og fikk blodforgiftning.

- Jeg har brukt mye energi på å tenke på rettssaken, og skulle heller brukt den på familien, som har lidd under dette. Jeg har prøvd å skåne dem så mye som mulig, sier 38-åringen.

Bergen tingrett kom til at han feilaktig fikk utbetalt 530 390 kroner i arbeidsavklaringspenger. Men som arbeidsminister Anniken Hauglie selv fortalte mandag, er den norske lovteksten feil, og Erik gjorde ikke noe galt da han besøkte forloveden.

48 dømt

Til sammen 48 Nav-brukere er feilaktig dømt for trygdemisbruk som følge av skandalen som nå er rullet opp, 36 er idømt fengselsstraff. Oversettelsesfeil er lansert som en årsak til at det norske lovverket fikk feil ordlyd.

EUs nye trygderegler ble implementert i norsk lov i henhold til EØS-avtalen i 2012. Fra 2017 kom det en rekke signaler om at loven ble praktisert feil, og departementet ble varslet i desember i fjor.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Etter dette ble problemstillingen utredet, og allerede i mars kom departementet til at praksisen for framtidige saker måtte endres. Påtalemakten ved Riksadvokaten ble først varslet nå i oktober, og har uttalt seg kritisk til at de seint ble koblet inn.

Arbeidsminister Haugile har beklaget feilen, men har samtidig uttrykt full tillit til Nav-direktør Sigrun Vågeng. Blant andre Rødt har varslet mulig mistillit mot ministeren, mens BI-professor Petter Gottschalk har uttalt at Vågeng må gå av.

Hauglie skal orientere Stortinget om saken 5. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer