Uskyldig dømt for barnesex

HARSTAD (Dagbladet): Olav ble 66 år gammel. I fortvilelse og desperasjon tok han sitt eget liv da han skulle settes i fengsel. Olav var stemplet som pedofil og dømt til tre år og tre måneders fengsel for barne-sex. Den pensjonerte kystfiskeren ble uskyldig dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offeret, en liten pike på 12 år, har i dag - fire år etter de påståtte overgrepene - endelig fortalt sannheten. Overgrepene var fri fantasi.
Fredag ble et annet justismord-offer, Atle Hage fra Hovin i Sør-Trøndelag, renvasket, 11 år etter at han tok sitt eget liv. Trønderen ble frifunnet av Frostating lagmannsrett da de på ny behandlet saken mot mannen som ble dømt for incest mot sine egne barn.

I dag - bare tre dager etter frifinnelsen av Atle Hage - kan Dagbladet avdekke nok et justismord i Norge.

23. februar 1995 ble Olav dømt til tre år og tre måneders fengsel i Hålogaland lagmannsrett. Pensjonisten nektet tvert for anklagene om barnesex, både i Senja herredsrett og i Hålogaland lagmannsrett.
Retten var likevel ikke i tvil. Bevisene var ifølge rettsboka overveldende.

Førstelagmann Gaute Gregusson skriver i rettsboka:
«Hensynet til allmennprevensjonen tilsier en streng reaksjon mot slik kynisk og utspekulert utnyttelse av troskyldige barns tillit og fortrolighet.»

Stemplet som pedofil

Olav ble dømt for særlig grove seksuelle overgrep mot en 12 år gammel jente. Under etterforskningen av saken kom det opp flere påstander mot 66-åringen. Han ble også tiltalt for å ha befølt to andre mindreårige jenter, noe som kom opp da det lokale lensmannskontoret etterforsket de påståtte sex-overgrepene mot den 12 år gamle jenta.
Anmeldelsene fra 12-åringen var svært detaljerte, og trakk opp et bilde og et mønster av en eldre mann som kynisk og grotesk misbrukte små barn seksuelt.

I dommen heter det:

«De ytre omstendigheter, i en lang, dyster og fuktig tunnel, var skremmende, og fremgangsmåten særdeles krenkende og nedverdigende for fornærmede, som var elleve og et halvt år.»

Falske anmeldelser

Sammen med sine foreldre flyttet jenta - hun som angivelig hadde vært utsatt for de verste overgrepene - til Østlandet, hvor de nå er bosatt, for å få overgrepene på avstand og begynne på nytt.

Like etter nyttår kom den nå 16 år gamle jenta med nye anklager. En mann i nabolaget, i familiens nye hjemkommune, ble anklaget for overgrep.

Flere andre menn fra jentas tidligere hjemkommune i Nord-Norge ble også anklaget for å ha begått overgrep.

Politiet i Follo fikk bistand fra Kriminalpolitisentralen i Oslo. De angivelige nye gjerningsmennene ble avhørt av politiet, men nektet ethvert kjennskap til påstandene.

Politiinspektør Espen Jamiessen i Follo og hans etterforskere ante at noe var galt, og da de ble klar over dommen i Hålogland lagmannsrett ble jenta på nytt konfrontert med den gamle saken.

- De nye sakene er under etterforskning, utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Jamiessen.

Uskyldig dømt

Etter flere måneders etterforskning og intenst politiarbeid erkjente jenta til slutt at anmeldelsen og de angivelige overgrepene som Olav hadde begått, var fri fantasi og oppspinn.

En av grunnene til at politiet fikk følelsen av at noe var galt, var at de nye seksuelle overgrepene jenta skulle ha vært utsatt for var like graverende og groteske som dem Olav ble dømt for å ha begått.
- Jeg har fått en foreløpig orientering fra mine kolleger i Follo. De har bekreftet at fornærmede i en større sedelighetssak i vårt distrikt nå har trukket sin tidligere forklaring, sier politiinspektør Erik Thronæs ved Senja politidistrikt.

- Betyr det at Olav ble uskyldig dømt?

- Det ser slik ut, ja, medgir Thronæs.